Tata Steel lanceert CO2-arm staal

Tata Steel Nederland heeft Zeremis Carbon Lite gelanceerd, staal met een toegekende CO2-reductie van maximaal 100%. Volgens de staalproducent is de markt klaar voor groener staal.

Tata Steel Nederland is ervan overtuigd dat groen staal de toekomst is. “Vóór 2030 zullen wij op een andere manier staal maken, met minder impact op onze directe omgeving en buren.”

De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel Nederland sinds 2018 heeft gerealiseerd en is gecertificeerd door het onafhankelijke verificatiebureau DNV.

Groeiende vraag

Met Zeremis Carbon Lite komt het bedrijf tegemoet aan de groeiende vraag naar CO2-arm staal in onder meer consumentgerichte industrieën als de automobiel-, de verpakkings- en de witgoedsector. Tata Steel Nederland heeft de ambitie om zijn CO2-uitstoot met 500 kiloton terug te dringen voordat de eerste Direct Reduced Iron (DRI)-installatie in gebruik wordt genomen. Dit moet het bedrijf in staat stellen om op jaarbasis minimaal 200 kiloton CO2-neutraal equivalent staal te leveren. Meer groene staalproducten volgen in de nabije toekomst.

 Markt is klaar voor groener staal

“In de markten die wij bedienen, zien we steeds meer belangstelling voor milieuvriendelijker geproduceerd staal. Deze vraag neemt vooral toe bij onze consumentgerichte klanten die zelf ambitieuze CO2-doelstellingen hebben. Door het gebruik van CO2-arm staal kunnen zij hun zogenoemde Scope 3-emissies verminderen en zo hun productaanbod verduurzamen”, zegt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland.

“Wij zijn ervan overtuigd dat groen staal de toekomst is. Vóór 2030 zullen wij op een andere manier staal maken, met minder impact op onze directe omgeving en buren. Dankzij onze huidige CO2-besparingen kunnen we onze klanten nu al een aanzienlijke hoeveelheid hoogwaardig CO2-arm staal aanbieden. Dit maakt de lancering van Zeremis Carbon Lite een belangrijke stap omdat het doorgeven van onze besparingen aan onze klanten ons helpt om onze transformatie naar een duurzamere staalproducent te versnellen.”

Uitstoot verder verlagen

Om de uitstoot van de staalproductie op grote schaal terug te brengen, wil Tata Steel staal op basis van groene waterstof gaan maken. Het bedrijf heeft als doelstelling om de CO2-uitstoot vóór 2030 – wanneer de eerste DRI-installatie in bedrijf wordt genomen – met ten minste 30% te verlagen. Rond 2035 moet de uitstoot 75% minder zijn. Dat is het moment waarop het bedrijf grote hoeveelheden hoogwaardig groen staal gaat produceren. Het uiteindelijke doel is om in 2050 helemaal CO2-neutraal staal te produceren.

Onafhankelijke validatie bevestigt aanpak

Het eerste aanbod van Zeremis Carbon Lite is een vermindering in CO2-intensiteit van 30% ten opzichte van het Europese gemiddelde voor staalproducten, bijvoorbeeld warm- of koudgewalst staal. Als klanten hogere CO2-reductiedoelstellingen hebben, kunnen extra CO2-reductiecertificaten worden toegekend om ervoor te zorgen dat deze doelen, zelfs CO2-neutrale doelstellingen, worden gehaald.

De onafhankelijke verificatie door DNV is bedoeld om te garanderen dat de methodologie die Tata Steel gebruikt om de verminderde CO2-uitstoot te berekenen, robuust is en dat het op de juiste manier wordt berekend en toegewezen. DNV heeft een beperkte assurance-opdracht uitgevoerd in overeenstemming met de International Standard on Assurance Engagements 3000, en heeft het WRI/WBCSD GHG Protocol for Project Accounting and Reporting Standard gebruikt als onderdeel van de criteria op basis waarvan DNV de assurance-beoordeling heeft uitgevoerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Toeleveren

Onder de rook van de Hoogovens

27-02 Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma…

Materialen

World Steel Association erkent Tata Steel als CO2-efficiënte staalfabriek

29-11 Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De CO2-intensiteit van…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Oppervlaktetechniek

Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

Materialen

Tata Steel steekt 200 miljoen in hightech milieu-installatie

27-03 De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Verbinden

Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit laserlassen

09-02 Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen