Tata Steel steekt 200 miljoen in hightech milieu-installatie

Tata Steel heeft een contract getekend met een van de hoofdaannemers voor de realisatie van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Door deze installatie vermindert de uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek met circa 80% in 2023 ten opzichte van 2019.

Door een uitzonderlijk technisch ontwerp kan de bouw van de ontstoffingsinstallatie worden losgekoppeld van de bouw van de DeNOx-installatie. Hierdoor kan Tata Steel de ontstoffingsinstallatie al in 2023 in bedrijf nemen.

De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer, bestaat uit twee onderdelen: een ontstoffingsinstallatie en een DeNOx-installatie. Het is de grootste en omvangrijkste milieu-installatie uit de geschiedenis: deze wordt straks circa 180 meter lang en op het hoogste punt 90 meter.

Start na de zomer

Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Door een uitzonderlijk technisch ontwerp maken wij het mogelijk om de bouw van de ontstoffingsinstallatie los te koppelen van de bouw van de DeNOx-installatie. We verwachten de bouw van de ontstoffingsinstallatie te starten na de zomer. Hierdoor kunnen wij deze al in 2023 in bedrijf nemen en daarmee snel op weg naar een schonere omgeving. Niet alleen de uitstoot van lood neemt fors af, ook die van andere zware metalen en stof.”

6000 Filterzakken

De rookgassen die vrijkomen bij de productie van pellets, worden door een speciale leiding getransporteerd naar de nieuwe ontstoffingsinstallatie. Deze leiding is in totaal 140 meter lang en krijgt een doorsnede van 6 meter. Dat is vergelijkbaar met de doorsnede van een tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De ontstoffingsinstallatie zelf bestaat uit ruim 6000 filterzakken, bij elkaar ruim 60 km lang. Deze reinigen de rookgassen zodat de uitstoot van stof en zware metalen zoals lood bij de Pelletfabriek met circa 80% afneemt.

Voor de uitstoot van lood is de milieu-installatie een belangrijke volgende stap. De afgelopen tien jaar is de uitstoot van lood vanaf het terrein al met circa 95% verminderd. Met name door de doekfilterinstallaties bij de Sinterfabriek. Met de realisatie van de ontstoffingsinstallatie wordt een aanzienlijk deel van de resterende emissies verminderd. Hierdoor zal samen met een aantal andere maatregelen volgend jaar de totale looduitstoot van het terrein met circa 70% verminderen.

Ook 80% minder uitstoot stikstofoxiden

Vervolgens zal in 2025 het tweede onderdeel, de DeNOx-installatie, in bedrijf worden genomen. Met deze installatie gaat Tata Steel de uitstoot van stikstofoxiden bij de Pelletfabriek met circa 80% verminderen. Hiervoor wordt door Tata Steel een nieuwe technologie gebruikt die nog niet elders in de staalindustrie op deze schaal is toegepast.

De Ontstoffings- en DeNOx-installatie is de grootste en een belangrijke maatregel uit het Roadmap Plus, het pakket van meer dan vijfentwintig maatregelen waarmee de impact op de leefomgeving dit en volgend jaar drastisch wordt verminderd. Hierbij wordt ook rekening gehouden met geluiden. Door gebruik te maken van speciale geluidswerende technieken levert de nieuwe installatie ook geen extra geluid op voor de omgeving.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Tata Steel versterkt samenwerking met Wuppermann

28-08 Met het versterken van hun samenwerking onderstrepen de bedrijven hun commitment aan het leveren…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Toeleveren

Onder de rook van de Hoogovens

27-02 Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma…

Materialen

World Steel Association erkent Tata Steel als CO2-efficiënte staalfabriek

29-11 Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De CO2-intensiteit van…

Materialen

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

13-07 De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Oppervlaktetechniek

Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema