Technische groothandel Kramp fuseert met Deense branchegenoot

Kramp en Grene, twee van Europa’s grootste technische groothandels in onderdelen en service voor de agrarische industrie, bundelen hun krachten. De twee ondernemingen vullen elkaar aan zowel in assortiment als geografisch.

De gefuseerde onderneming wordt straks marktleider in vele landen met een omzet van 625 miljoen euro in 22 Europese landen. De fusie zal significante synergievoordelen opleveren, aldus de directies van beide ondernemingen. De service aan klanten is bij zowel Kramp als bij Grene per land georganiseerd en dat blijft zo.

Kramp, dat de laatste 10 jaar transformeerde tot een sterk e-business georiënteerd bedrijf, en Grene zijn via een joint-venture al enkele jaren samen actief in Rusland. Voor de in totaal bijna 2400 medewerkers heeft de integratie geen gevolgen. Door het uitbouwen en versterken van bestaande marktposities en het starten van nieuwe activiteiten in Oost- en Zuidoost-Europese markten moet de nieuwe combinatie rond 2017 uitkomen op een omzet van circa 1 miljard euro.

“Wij opereren in een versnipperde markt”, zegt Eddie Perdok, CEO van Kramp in Varsseveld.  “In die markt hebben wij een voorsprong opgebouwd niet alleen in schaalgrootte, maar vooral ook in service, online verkopen (e-business), technische ondersteuning en nachtdistributie, daar waar onze klanten zitten. Die voorsprong willen we verder uitbouwen om ze de beste lokale service te bieden. Zo kunnen we onze onderneming sterk en winstgevend houden.”

De technische groothandels staan vanouds dicht bij hun klanten. Verkoop en service zijn regionaal georganiseerd in de taal en de stijl van het land. Wat er verandert is dat de klant in elk van die landen kan kiezen uit een groter aanbod van onderdelen en accessoires. Het assortiment zal de komende jaren sterk groeien.

Een synergieteam onder leiding van Carsten Thygesen, CEO van Grene, gaat onmiddellijk aan het werk om de voordelen te realiseren. “We zullen ons primair richten op uitbreiding van het assortiment en gezamenlijke inkoop. Afgezien van de voordelen in assortiment mogen onze klanten niets merken van de integratie. De levering van gemiddeld zo’n 13.000 bestellingen per dag mag op geen enkele manier verstoord worden. Dat vraagt grondige voorbereiding en professionaliteit in de uitvoering”, aldus Thygesen.

De fusie komt tot stand door een aandelenruil. De eigenaar van Grene, de Deense investeringsmaatschappij Schouw, krijgt een 20% belang in Kramp. De aandeelhouders van Kramp, waaronder het management en participatiemaatschappij NPM Capital behouden hun aandelen en hebben straks samen een belang van 80% in het gefuseerde bedrijf. Dankzij de aandelenruil blijft de vermogenspositie sterk, met een solvabiliteit van tegen de 40% en een bescheiden rentedragende schuld.

De voorgenomen fusie is voorgelegd aan de ondernemingsraden van beide ondernemingen en de mededingingsautoriteiten in Polen en Rusland. Naar verwachting wordt de transactie nog voor het einde van het jaar afgerond.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Technology for AgriFood 2015: Van boer tot Google

12-10 Als onderdeel van de landelijke Dutch AgriFood Week in Den Bosch vindt op vrijdag…

Geen categorie

Bus Industrial Tools opent vestiging in Rotterdam

11-03 Bus Industrial Tools heeft een vestiging in Rotterdam geopend. Vestigingsmanager Koos van Vessem kijkt…

Bedrijf en Economie

Omzet Zevij-Necomij naar € 317 miljoen in 2014

06-01 Inkooporganisatie voor de technische groothandel Zevij-Necomij heeft in 2014 een omzet van € 317…

Geen categorie

Brammer steunt Serious Request

27-11 3FM Serious Request 2014 vraagt met het Glazen Huis aandacht voor een stille ramp…

Geen categorie

Oprichter 50-jarige Overveld Groep denkt nog niet aan stoppen

16-04 Toen Johan van Overveld zich in mei 1964 bij de Kamer van Koophandel als…

Geen categorie

Lasaulec verbetert efficiency centraal magazijn

27-06 Technische Groothandel Lasaulec, met twaalf vestigingen in Nederland, heeft de eerste fase van de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?