Oprichter 50-jarige Overveld Groep denkt nog niet aan stoppen

0

Toen Johan van Overveld zich in mei 1964 bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige machinebouwer inschreef, kon hij niet bevroeden dat hij 50 jaar later nog steeds aan het hoofd zou staan van een thans honderd medewerkers tellende onderneming, gespecialiseerd in de bouw van sorteer- en verpakkingsinstallaties, coating- en aandrijftechniek. Samen met zijn zonen en Stephen Warrington vormt hij de directie van de Overveld Groep. Op 9 en 10 mei viert het bedrijf het 50-jarig bestaan.

Na de lagere school, LTS en dienstplicht en met het diploma op zak van de Philips bedrijfsschool in Roosendaal, begon Johan van Overveld in een klein schuurtje achter het huis met het fabriceren van constructies en apparaten voor de regionale aardappelindustrie. Zijn eerste product was een tractor voor zijn broer, gebouwd uit restmaterialen en een oude BSA motorfiets. Nog steeds in loondienst, eerst bij Philips en later als reparatie- en onderhoudsmonteur bij een kalkzandsteenfabriek, werd er steeds meer een beroep op zijn technisch inzicht gedaan. Op 24-jarige leeftijd besloot Johan daarom zich als zelfstandig bedrijf in te schrijven. In een loodsje van 24 m² bouwde hij de eerste friettransportlijn. In 1965 ging hij uit loondienst en huurde hij een grotere loods van 150 m². In 1966 kocht hij 1500 m² grond in Hoogerheide en bouwde daar een werkplaats van 300 m². Ook richtte hij een uien- en aardappelverwerkfabriek op, waarvoor hijzelf de machines bouwde. In het Belgische Essen en het Zeeuwse St. Maartensdijk liet hij daarna diverse bedrijfspanden bouwen. In totaal beslaan deze gebouwen meer dan 30.000 m², waarvan een deel ook geschikt is gemaakt voor verhuur aan derden.

Succesformule
Volgens Johan van Overveld is het succes geen kwestie van geluk of toeval. “Je moet het gewoon doen”, zegt hij. “Natuurlijk moet je de capaciteiten en de drive hebben om dit te doen, maar vooral moet je je klantvriendelijk opstellen. Als in het weekend een klant belt met een probleem aan zijn machine, dan moet je voor hem klaar staan en niet zeggen: ‘maandagmorgen ben je de eerste’. En je moet altijd alle afspraken nakomen. Het gaat er vooral om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je klanten en leveranciers.”

De Overveld Groep
In de achterliggende jaren specialiseerde het bedrijf zich steeds meer in machines en complete installaties op het gebied van verpakken en intern transport; niet alleen in de aardappelindustrie, maar ook in de chemische en de voedingsmiddelenindustrie. Onder de namen Overveld Machines en Overveld Packaging worden verpakkings-, weeg- en palletiseermachines, palletiseerrobots, pick & place units, transportbanden, rollenbanen, dozenopzetmachines en verpakkingslijnen gebouwd. Ook heeft het bedrijf tal van complete turnkey projecten opgeleverd.

De tweede tak isOverveld Techniek. Aanvankelijk opgericht als toeleverancier voor de eigen machinefabriek, maar inmiddels uitgegroeid tot een technische groothandel met een landelijke afzetmarkt. Met naast een geautomatiseerd magazijn, een verkoop- en afhaalbalie, ook een eigen assemblagewerkplaats van waaruit alle mechanische en elektrische componenten op klantspecificatie geassembleerd en/of geprogrammeerd worden. De dagelijkse leiding is in handen van Stephen Warrington, sinds 1987 werkzaam bij de groep. Overveld Coating, met zoon Alex van Overveld aan het hoofd, is gespecialiseerd in het coaten van metalen producten, zowel groot als klein.

Open dagen
Het 50-jarig bestaan laat de Overveld Groep niet zomaar voorbij gaan. De groei in Nederland en landen als België, Duitsland, Engeland, Spanje en de Scandinavische landen gaat voorspoedig. Inmiddels opereert Overveld wereldwijd. De verwachting is dat het bedrijf de komende jaren nog sterk zal groeien. De nu 74-jarige Johan van Overveld kijkt tevreden terug en denkt voorlopig nog niet aan stoppen als algemeen directeur: “Ik vind het nog veel te leuk om te doen”!
De open dagen zijn op vrijdag 9 mei en zaterdag 10 mei.