Technologische industrie Z-Holland wil omzet verdubbelen

Martin van Gogh is sinds 1 januari de nieuwe directeur van HI (Holland Instrumentation).  Hij gaat een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de ambities van dit hightech netwerk van West-Nederland: een verdubbeling van de omzet van de technologische industrie in Zuid-Holland van € 26 miljard naar € 50 miljard in 2030 en het creëren van 30.000 nieuw banen.

Martin van Gogh is de nieuwe directeur van Holland Instrumentation (HI).

HI lanceert een nieuwe strategie en organisatie om zo de ActieAgenda Technologische Industrie verder uit te kunnen rollen. Deze agenda is een initiatief van ondernemers uit de technologische industrie, ondersteund door de Economic Board Zuid-Holland (EBZ), InnovationQuarter en HI. De bedrijven willen hun ambitieuze doelstellingen bereiken door samen met kennisinstellingen, opleiders en overheden producten te ontwikkelen, die maatschappelijke problemen helpen oplossen.

Als één van de grootste motoren van de Nederlandse economie, wordt in Zuid-Holland bijna 25% van het bruto nationaal product verdiend. Daarmee heeft de provincie een sleutelrol in de grote transities van de komende decennia: digitalisering, de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie.

Kansen door samenwerking

Martin van Gogh, die tevens directeur is bij Batenburg Industriële Automatisering en vicevoorzitter van de EBZ: “De uitrol van de ActieAgenda biedt kansen die nu nog onderbenut blijven. Terwijl de Zuid-Hollandse technologische industrie veel gemeenschappelijke uitdagingen kent die veel slimmer en beter kunnen worden opgepakt. Denk aan alles wat te maken heeft met digitalisering, 3D printen, personeelstekorten en nieuwe vaardigheden voor nieuwe technologie.

Samenwerking levert ook businesskansen op: want innovatie ontstaat vooral door slimme combinaties van bestaande technieken, die in andere sectoren al langer worden toegepast. Door de organisatie van HI verder te professionaliseren, de activiteiten uit te breiden en het netwerk van bedrijven in de technologische industrie in ZH beter aan elkaar te koppelen, wordt het mogelijk om de ambitie van de ActieAgenda waar te maken.”

Belangrijke positie maakindustrie

De maakindustrie in Zuid-Holland heeft als één van de grootste bedrijvenclusters een belangrijke positie. Met 31.000 industriële hightech- en midtech bedrijven is Zuid-Holland de regio met de meeste bedrijven in de technologische industrie. Daarnaast bevinden zich in Zuid-Holland veel wetenschappelijke- en onderzoeksorganisaties, overheden en onderwijsinstellingen. Samen bieden ze werk aan 110.000 mensen, die systemen produceren, producten of materialen voor bedrijven in allerlei sectoren ontwikkelen, of toeleveranciers ondersteunen bij hun productie, bijvoorbeeld door IT-toepassingen te ontwikkelen.

Specialismes zijn de maritieme en offshore industrie, lucht- en ruimtevaart, tuinbouwtech en deeptech. HI (Holland Instrumentation) is de netwerkorganisatie die deze bedrijven en organisatie in de technologische industrie in Zuid-Holland met elkaar verbindt. Door deze netwerkfunctie ontstaan branche-overstijgende samenwerkingen, en wordt innovatie gestimuleerd. Ook kan de regio een belangrijke bijdrage leveren aan nationale en Europese ambities om de maakindustrie voorop te laten lopen en Europa strategisch autonoom te maken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

DSPE Optics Week terug in Eindhoven

23-07 De vierde DSPE Optics Week zal van 30 september tot en met 3 oktober…

Toeleveren

Spectral Industries 100e deelnemer Holland Instrumentation

07-06 Spectral Industries is als 100e deelnemer toegetreden tot het hightech platform Holland Instrumentation. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X