DSPE Optics Week terug in Eindhoven

De vierde DSPE Optics Week zal van 30 september tot en met 3 oktober plaatsvinden in Eindhoven. Het vierdaagse evenement omvat een symposium, aangevuld met beurs en demonstraties, en een driedaagse cursus. Het symposium geeft een overzicht van de ontwikkelingen en uitdagingen in optomechatronische systemen.

Op initiatief van DSPE vond in 2013 het eendaagse DSPE Optics and Optomechatronics Symposium plaats in Eindhoven. Dat kreeg in 2015 een vervolg in de vorm van een Optics Week in Delft, met naast het symposium een optica- en een optomechatronica-cursus. Om het bereik in het buitenland te vergroten, besloot DSPE de Optics Week 2017 in de Duitse stad Aken te organiseren en er vertegenwoordigers van bekende Duitse bedrijven en instituten bij te betrekken. Naast symposium en cursussen stond er een demonstratiedag bij de Fraunhofer-instituten IPT (productietechnologie) en ILT (lasertechnologie) op het programma. De vierde editie van de Optics Week vindt nu weer in Eindhoven plaats, bij Fontys Hogescholen. De Optics Week 2019 wordt georganiseerd door DSPE in samenwerking met RWTH Aachen Universiteit en de Fraunhofer-instituten IPT en ILT. Andere partners zijn Brainport Industries, Holland Instrumentation, Optence, PhotonicsNL, Spectaris en Cluster NanoMikroWerkstoffePhotonik NRW.

Symposium
De week start op maandag 30 september met het DSPE Optics and Optomechanics Symposium, aangevuld met beurs & demonstraties. Jelm Franse, Senior Director Mechanical Development bij ASML, fungeert als dagvoorzitter en Paul Urbach, hoogleraar optica aan de TU Delft, zal het symposium aftrappen met zijn visie op uitdagingen in de optomechanica en optomechatronica. Bedrijven en onderzoeksinstellingen uit Nederland, Duitsland en China verzorgen vervolgens een breed scala aan presentaties. Centraal daarin staan het ontwerp en de thermo-optomechanische modellering van complexe optomechatronische systemen, zoals lithografiemachines, 3D-printers en elektronenmicroscopen. Sprekers komen van ASML, Delmic, Hittech Multin, VDL ETG, PTB, TNO, TU Delft, Raith en Shanghai Precision Measurement Semiconductor Technology.

Nieuwe cursus
Het tweede deel van de Optics Week, 1-3 oktober, betreft de cursus Optomechanical System Design. DSPE heeft het initiatief genomen tot deze nieuwe cursus om het belang van optomechanisch systeemontwerp te promoten. De cursus biedt mechanische, mechatronische en optische engineers een breed overzicht van deze alomtegenwoordige multidiscipline en bevat tal van ontwerpvoorbeelden die de kneepjes van het vak in optomechanisch systeemontwerp illustreren. De docenten zijn ervaren systeemarchitecten en -ontwerpers: Lennino Cacace (AC Optomechanix en TU Delft), Pieter Kappelhof (Hittech Group), Gabby Aitink-Kroes (SRON) en Jan Nijenhuis (TNO).

Cursusprogramma
Naast het symposium, vindt er tijdens de Optics Week ook een cursus plaats. De eerste cursusdag zet de stap van optica naar optomechanica en begint met de layout van optische systemen en de invloed van positioneringsfouten op hun performance. Vervolgens komen onderwerpen als toleranties, uitlijning en signaaldegradatie aan de orde. Tevens worden de system engineering tools aangereikt die bijdragen aan een optimale samenwerking tussen de opticus en mechanicus. De tweede dag staat in het teken van mechanica voor optica. Onderwerpen zijn het ontwerp van uitlijnmechanismes, de (thermische) stabiliteit van optische systemen en de vatting van optische componenten met behulp van inklemmen of lijmen. Voor de laatste cursusdag staan potentiële ‘showstoppers’ op de agenda, zoals de bekabeling van optische instrumenten en de benodigde oppervlaktebehandelingen. Een afsluitende mini-workshop gaat over optomechanica onder cryogene omstandigheden; denk aan de instrumentatie voor astronomie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Plaatbewerking

Doorlooptijden halveren? Vier plaatwerkbedrijven onderzoeken of het kan

19-04 De bedrijven die aan het project meedoen zijn Suplacon, Hoekman Roestvaststaal, Disselhorst Metaal en…

Verbinden

Magnetisch pulslassen opent deuren naar vliegen op waterstof

08-04 Waterstof wordt vloeibaar als het wordt afgekoeld tot minus 253 graden Celsius, en pas…

Materialen

Metaalpoedergelsuspensie vereenvoudigt productie titaniumcomponenten

29-03 Om het gebruik van apparatuur en verbruiksmaterialen en de daarmee gepaard gaande kosten te…

Bedrijf en Economie

TNO investeert 5 miljoen in MKB Innovatiemotor

11-03 De ambitie is om zo de toegang voor het MKB tot de hoogwaardige TNO-expertise…

Materialen

Nieuwe laser sensor verbetert recyclen van metalen

10-02 Voor maakbedrijven is de beschikbaarheid van grondstoffen zoals chroom, nikkel, koper en kobalt essentieel.…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X