Teqnow waarschuwt MKB-metaal voor cybercriminaliteit

0

Cybercriminelen proberen door middel van onder andere ransomware toegang te verkrijgen tot kritische bedrijfsinformatie. Ook bedrijven in het MKB-metaal zijn slachtoffer doordat ze vaak onvoldoende aandacht besteden aan cybercrime.

Teqnow, het platform van Koninklijke Metaalunie dat de aandacht voor en toepassing van toptechnologie in het industriële MKB vergroot en stimuleert, onderschrijft daarom de gevaren van cybercriminaliteit. “Cybercriminaliteit is al vorig jaar tot speerpunt van Teqnow benoemd”, zegt Frans van der Brugh, Teqnow-manager. “Het is een actueel thema met een enorme economische impact. De laatste wereldwijde cyberaanval legde in ons land twee terminals van de Rotterdamse haven plat en zorgde voor grote problemen bij geneesmiddelenbedrijf MSD en postbezorger TNT. Dit virus gijzelde de bestanden op de computers en drong door tot ver in de systemen. Het kan niet waar zijn dat de enorme kansen die Internet of Things biedt, teniet worden gedaan door cybercriminelen. We moeten daarom alle zeilen bijzetten om ook het MKB-metaal te wapenen tegen deze bedreiging. Het is meestal een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Bij slim produceren hoort nu eenmaal ook slim omgaan met data en de beveiliging ervan.”

Om haar deelnemers voor te lichten over en bekend te maken met cybersecurity, heeft Teqnow een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Ook loopt op dit moment een onderzoek in samenwerking met de Haagse Hogeschool onder MKB-bedrijven. Van der Brugh: “Het doel is om bedrijven met de verzamelde informatie met gerichte informatie en ondersteuning weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.” Als tegenprestatie worden Metaalunieleden en deelnemers van Teqnow in de gelegenheid gesteld kosteloos een scan te doen voor veilig zakelijk internet gebruik. De uitkomsten van deze scan worden op bedrijfsniveau teruggekoppeld, evenals de gegevens uit het cybercrime onderzoek die op bedrijfsniveau worden vergeleken met de branche.

Meedoen aan het onderzoek kan nog tot en met 7 juli via de website van Teqnow.