Terugroepactie straalmiddel Eurogrit om asbestvezels

0
2098

In het Eurogrit straalmiddel smeltslak (aluminium silicaat) kunnen geringe hoeveelheden asbestvezels van het type chrysotiel (’witte asbest’) voorkomen. Dit heeft een onafhankelijk en erkend onderzoeksbureau na onderzoek in opdracht van Eurogrit geconstateerd.

De tot nu toe aangetroffen concentratie van dit asbest is onder de 100 mg/kg droge stof zoals bedoeld in onder meer het Productenbesluit asbest en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De aangetroffen hoeveelheden zijn dermate klein dat het product zelf volgens experts geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Bij langdurige onbeschermde blootstelling tijdens het gebruik kunnen verhoogde gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten. Alle overige (straal-) producten van Eurogrit voldoen aan alle kwaliteitseisen en kunnen veilig worden gebruikt.

Niet meer gebruiken
De desbetreffende producten zijn voornamelijk geleverd aan professionele industriële verwerkers zoals straalbedrijven. Eurogrit heeft hen geïnformeerd en hen verzocht het product niet meer te gebruiken of door te leveren.
Daarnaast is ook een beperkte hoeveelheid geleverd aan bouwcenters, verhuurbedrijven en via de fabriek van Eurogrit in Dordrecht aan individuele consumenten. De producten voor consumenten zijn geleverd in bruine papieren zakken van 25 kilo en met op de verpakking de aanduiding in blauw: Abrasive ISO 11126N/CS/G.

Eurogrit verzoekt alle consumenten die dit product hebben aangeschaft om dit niet te gebruiken. Gesloten verpakkingen van consumenten dienen gesloten te blijven en geopende verpakkingen dienen te worden verpakt in een plastic vuilniszak. Vervolgens kunnen consumenten contact opnemen met de helpdeskmedewerkers: 0800–0220220 of [email protected] Zij worden dan nader geïnformeerd over de wijze van verwijdering en de financiële compensatie. Ook voor overige vragen kunnen zij contact opnemen. Eurogrit is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur.