Testlab specifiek voor plaatmateriaal

Met de toenemende kwaliteitseisen in de industrie wordt het steeds belangrijker de exacte eigenschappen van staal te kennen. Daarom heeft Laura Metaal zelf een testlab ingericht; allereerst voor het staal dat in de eigen fabriek wordt verwerkt. Maar ook derden kunnen hun staal in het lab laten testen.

Het state-of-the-art laboratorium van Steel Test Lab is ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven.

Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat kostte tijd en leverde niet altijd helemaal precies op wat men wilde. Daarom is er een state-of-the-art laboratorium ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven. Dit is ondergebracht in het nieuwe en aparte bedrijf Steel Test Lab, om te garanderen dat de tests onpartijdig worden gedaan. Steel Test Lab houdt zich vooralsnog puur bezig met het testen van plaatmateriaal.

Verschillende testen

Het lab beschikt over een waterstraalsnijmachine voor het nauwkeurig snijden van testmonsters. Het voordeel van watersnijden is dat het een koud proces is, waardoor het materiaal niet thermisch wordt beïnvloed. Vervolgens kunnen verschillende testen op deze monsters worden losgelaten. Met de trekproef worden de mechanische eigenschappen bepaald zoals de elasticiteitsmodulus, de vloeigrens, de treksterkte en breekrek. Met optische emissie spectrometrie (OES) wordt gemeten welke elementen in het metaal aanwezig zijn.

De chemische samenstelling is een fundamentele factor die de mechanische eigenschappen en dus ook de toepassing van het staal bepaalt. Met deze methode kan bijvoorbeeld de koolstofequivalent berekend worden, die een indicatie geeft over de lasbaarheid.

Dan is er de 3 punts buigtest, waarmee de mechanische eigenschappen, de vervormbaarheid en scheurvorming van het metaal worden bepaald. Bij de kerfslagtest wordt de taaiheid/brosheid van het metaal bij een bepaalde temperatuur bepaald. Deze test kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd bij -40, -20, 0 of 20 graden Celsius. Tot slot kan het lab met de hardheidsmeting de hardheid Brinell (HBW) meten.

ISO 17025 accreditering

Steel Test Lab is reeds in het bezit van het ISO 9001:2015 certificaat. Naast deze overkoepelende ISO-certificering worden voor het uitvoeren van de tests ook specifieke normen aangehouden: trektest – ISO 6892, kerfslagtest – ISO 148, hardheidsmeting – ISO 6506, buigtest – ISO 7438. Bij de spectrometing worden interne richtlijnen aangehouden op basis van de praktijkrichtlijnen. Daarnaast is de procedure in gang gezet voor de ISO 17025 accreditering. De eerste audit hiervoor is al geweest. Deze lab-accreditatie staat voor het organiseren en functioneren volgens de hoogste kwaliteitsstandaard. Steel Test Lab verwacht deze accreditatie begin volgend jaar rond te hebben.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

KS Service Center ontvangt eerste 120 ton duurzaam staal

30-10 Het duurzame staal is geleverd door ArcelorMittal en wordt door KS Service Center verder…

Materialen

CO2-arm staal sijpelt door de keten

14-04 Om mee te gaan in deze – naar het zich laat aanzien onomkeerbare –…

Materialen

Levertijden langer – staalprijzen hoger?

20-03 “Door de stagnaties en staalbeperkingen (ca. 20% capaciteitsbeperkingen) van afgelopen tijd lijkt het erop…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV