Testlab specifiek voor plaatmateriaal

Met de toenemende kwaliteitseisen in de industrie wordt het steeds belangrijker de exacte eigenschappen van staal te kennen. Daarom heeft Laura Metaal zelf een testlab ingericht; allereerst voor het staal dat in de eigen fabriek wordt verwerkt. Maar ook derden kunnen hun staal in het lab laten testen.

Het state-of-the-art laboratorium van Steel Test Lab is ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven.

Voorheen lieten Laura Metaal en haar klanten hun staal testen bij externe labs. Dat kostte tijd en leverde niet altijd helemaal precies op wat men wilde. Daarom is er een state-of-the-art laboratorium ingericht voor het uitvoeren van diverse staalproeven. Dit is ondergebracht in het nieuwe en aparte bedrijf Steel Test Lab, om te garanderen dat de tests onpartijdig worden gedaan. Steel Test Lab houdt zich vooralsnog puur bezig met het testen van plaatmateriaal.

Verschillende testen

Het lab beschikt over een waterstraalsnijmachine voor het nauwkeurig snijden van testmonsters. Het voordeel van watersnijden is dat het een koud proces is, waardoor het materiaal niet thermisch wordt beïnvloed. Vervolgens kunnen verschillende testen op deze monsters worden losgelaten. Met de trekproef worden de mechanische eigenschappen bepaald zoals de elasticiteitsmodulus, de vloeigrens, de treksterkte en breekrek. Met optische emissie spectrometrie (OES) wordt gemeten welke elementen in het metaal aanwezig zijn.

De chemische samenstelling is een fundamentele factor die de mechanische eigenschappen en dus ook de toepassing van het staal bepaalt. Met deze methode kan bijvoorbeeld de koolstofequivalent berekend worden, die een indicatie geeft over de lasbaarheid.

Dan is er de 3 punts buigtest, waarmee de mechanische eigenschappen, de vervormbaarheid en scheurvorming van het metaal worden bepaald. Bij de kerfslagtest wordt de taaiheid/brosheid van het metaal bij een bepaalde temperatuur bepaald. Deze test kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd bij -40, -20, 0 of 20 graden Celsius. Tot slot kan het lab met de hardheidsmeting de hardheid Brinell (HBW) meten.

ISO 17025 accreditering

Steel Test Lab is reeds in het bezit van het ISO 9001:2015 certificaat. Naast deze overkoepelende ISO-certificering worden voor het uitvoeren van de tests ook specifieke normen aangehouden: trektest – ISO 6892, kerfslagtest – ISO 148, hardheidsmeting – ISO 6506, buigtest – ISO 7438. Bij de spectrometing worden interne richtlijnen aangehouden op basis van de praktijkrichtlijnen. Daarnaast is de procedure in gang gezet voor de ISO 17025 accreditering. De eerste audit hiervoor is al geweest. Deze lab-accreditatie staat voor het organiseren en functioneren volgens de hoogste kwaliteitsstandaard. Steel Test Lab verwacht deze accreditatie begin volgend jaar rond te hebben.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Staalprijzen globaal onder druk

15-11 De november-editie van het StaalJournaal van NovioStaal bericht dat zelfs in de Amerikaans markt…

Materialen

Speciaal staal voor Palenhuis kunstproject

20-10 Buizen en kokerprofielen gemaakt uit deze staalsoort krijgen na verloop van tijd een dichte…

Plaatbewerking

Fabriek Laura Metaal is luilekkerland voor kunstenaar Huub Giesbertz

13-09 Onlangs opende Laura Metaal een nieuw kantoor aan de Klipperweg in Maastricht. Het bestaande…

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Materialen

SSAB levert eerste fossielvrije staal aan Volvo

30-08 SSAB Oxelösund rolde in juli het eerste staal dat is geproduceerd met de zogeheten…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Materialen

Reesink Staal heet nu Eriksen Staal

01-07 De voormalige Royal Reesink-divisie staat sinds 2018 op eigen benen als onderdeel van Copiam…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X