Thermicoat heeft veel baat bij omgebouwde oven

Toen Martin Bosman, directeur/eigenaar van verzink- en poedercoatbedrijf Thermicoat in het Gelderse Brummen, vorig jaar de gasrekening voor zijn bedrijf zag stijgen van gemiddeld 2500 euro per maand naar 8000 tot zelfs 11.000 euro, wist hij dat er iets moet gebeuren. Hij heeft zijn poedercoatoven door AVA Luchttechniek laten ombouwen tot een laagfrequente infrarood oven op propaangas. Dat scheelt zoveel in het energieverbruik, dat de maandelijkse gasrekening terug is op het oude niveau.

In de omgebouwde oven is een stelsel van buizen geplaatst. De wanden zijn extra geïsoleerd en voorzien van spiegelplaten.

De ombouw betekende wel een behoorlijke investering, maar die is volgens Bosman de moeite meer dan waard. “Want ik verwacht dat de gasprijzen eind dit jaar weer omhoog zullen vliegen. Maar ook als dat niet gebeurt, verdien ik mijn investering binnen 5 jaar terug, en dat is prima.”
Bovendien is het lagere gasverbruik goed voor het milieu. En dat is iets waar Bosman al jaren heel erg mee bezig is. Privé heeft hij al 25 jaar zonnepanelen op het dak van zijn huis liggen. Hij en zijn vrouw rijden al jaren elektrisch.

Conventionele heteluchtoven

Dat Martin Bosman in de wereld van het verzinken en poedercoaten terecht zou komen, lag niet voor de hand. Hij is opgeleid tot kok, maar had al snel in de gaten dat de horeca niet de omgeving was waarin hij carrière wilde maken. Begonnen in het bedrijf van zijn vader, zit hij al sinds zijn 21e in het poedercoaten. Na diverse omzwervingen bij werkgevers en samenwerkingen met partners, is hij nu al 12,5 jaar zelfstandig ondernemer met Thermicoat. In 2015 heeft hij het huidige pand in Brummen betrokken en daar een poedercoatinstallatie laten plaatsen. Dat was een installatie met een conventionele heteluchtoven, waarvoor de kosten door de stijgende gasprijzen op zeker moment de pan uit rezen. Broedend op een oplossing dacht Bosman in eerste instantie aan ombouwen op stroom. Volgens de leverancier van de installatie was dat echter geen haalbaar alternatief.

AVA Luchttechniek

Vervolgens verlegde hij zijn aandacht naar infrarood. Maar hij wist niet hoe dat precies in elkaar stak. Daarom nam Bosman contact op met Johan Löwik van AVA Luchttechniek in Almelo. Dit bedrijf bouwt zelf infrarood poedercoatovens en levert ook apparatuursets voor het ombouwen van bestaande ovens. Er werd een afspraak gemaakt en binnen 2 uur was de zaak beklonken: AVA kreeg de opdracht om de bestaande oven om te bouwen tot een infrarood variant op propaangas.

Voordelen infrarood

Een laagfrequente infrarood oven heeft diverse voordelen ten opzichte van een conventionele heteluchtoven, zoals een korte uithardtijd en een hoge productkwaliteit. Want in een infrarood oven verwarmen gasbranders een aantal spiralen in de oven tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar de warmte wordt opgenomen door de objecten in de oven. Er wordt dus gewerkt met stilstaande lucht. Dit versnelt de uithardtijd en bovendien kunnen verschillende kleuren tegelijk worden verwerkt, doordat geforceerde luchtcirculatie niet nodig is. Er is geen gevaar dat kleuren zich vermengen. Daarnaast is er geen stofwerveling in de oven, wat bijkomende verontreiniging voorkomt. Een pluspunt is ook dat de temperatuur in de hele oven vrijwel overal gelijk is. Dit bevordert een constante kwaliteit.

Lager gasverbruik

En dan is er natuurlijk de energiebesparing door het lagere gasverbruik. Door de infraroodtechniek is de materiaaltemperatuur aan het eind van de coatperiode hoger, omdat sprake is van accumulerende warmte. Dit betekent dat de temperatuur lager ingesteld kan worden dan bij een heteluchtoven. Daar komt bij dat de optimale temperatuur in korte tijd wordt bereikt. Door dit alles kan infrarood zo maar 40 à 50 procent op de energiekosten schelen.

Ombouwoperatie

Het ombouwen van een oven is wel een ingrijpende operatie. De bestaande afzuigingen moeten eraf. In de oven moet een stelsel van buizen worden geplaatst. De wanden van de oven moeten extra worden geïsoleerd en voorzien van spiegelplaten. De grote brander moet worden vervangen door meerdere branders van 24 kW, wat al een voordeel op zich is. Want als één brander minder functioneert of defect is, kan de productie toch door. Verder moest er bij Bosman aan de buitenzijde van het pand een tank voor propaangas worden geplaatst. En er moesten natuurlijk allemaal nieuwe aansluitingen worden gemaakt.

Extra afzuiging

Toen al die werkzaamheden waren uitgevoerd, bleek infrarood een nadeel te hebben bij zwart materiaal. Aan de binnenkant van de buizen zit namelijk vet, dat er bij verwarming van de oven uit dampt. Dit zorgt voor blauwe gloed op zwart materiaal en dat is niet wenselijk. AVA heeft dit opgelost door een afzuiging in de oven te maken. Bosman legt uit: “Voordat we de deuren van de oven openen, schakelen we even de afzuiging in, die de oven leeg zuigt. Dat doen we alleen bij zwart materiaal, bij aluminium en verzinkt staal hebben we er geen last van. AVA heeft dit probleem snel en keurig opgelost.”

Verzinken en poedercoaten

Thermicoat, dat in inclusief Bosman en zijn vrouw negen medewerkers telt, was een van de eerste bedrijven in Nederland die zowel verzinken als poedercoaten aanbiedt. Bosman is dat gaan doen omdat hij de situatie die volgens hem min of meer gangbaar is in ons land wilde omzeilen. Verzinken is een voorbehandeling voor poedercoaten, waardoor de verzinkers zo’n beetje bepalen hoe het poedercoatwerk wordt verdeeld. Door beide oppervlaktebehandelingen aan te bieden heeft Thermicoat dit in eigen hand. Bosman werkt samen met twee verzinkers vlak over de grens in Duitsland. Dat bevalt hem goed. “Levertijden en snelheden hebben we zelf in de hand en we ontzorgen onze klanten. Of het nu alleen om verzinken gaat of om verzinken en poedercoaten, we organiseren het helemaal.”

Het merendeel van het werk is bouwgerelateerd. Ook werkt Thermicoat veel voor de machinebouw en hekwerkbedrijven. Volgens Bosman heeft zijn bedrijf veel baat bij de ombouw van de oven. “We kunnen de concurrentie makkelijker aan en grotere series wat scherper aanbieden.”

Voorlopig is hij dan ook meer dan goed geholpen met infrarood op propaangas. Gezien de ontwikkeling naar meer duurzaamheid in de industrie, denkt Bosman echter niet dat dit het eindstation is. “Ik weet dat AVA Luchttechniek bezig is met waterstof. Die ontwikkeling volg ik met grote belangstelling.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Slegers benut capaciteit nieuwe poedercoatoven optimaal

22-11 Slegers is een echt familiebedrijf. Sinds 2020 zijn de broers Ton en Riny eigenaar.…

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Oppervlaktetechniek

Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

14-03 Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV