Na modernisering heeft CP Phenolics ineens een heel andere oven

AVA Luchttechniek heeft de poedercoatoven van CP Phenolics in Moordrecht volledig gemoderniseerd. De traditionele hete lucht circulatieoven is omgebouwd tot een laagfrequente infrarood oven. Dat scheelt allereerst enorm in het gasverbruik. Een bijzonderheid is daarnaast dat AVA een stukje software heeft ontwikkeld, waarmee een soort recept aan de oven kan worden meegegeven. Dat is vooral een uitkomst voor de phenol inbrandcoatings, de andere specialiteit van CP Phenolics.

Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creëert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen.

Als poedercoater onderscheidt CP Phenolics zich door kleine series, een goede kwaliteit en vooral een hoge leverbetrouwbaarheid. Klanten die hun toegangspoorten, hekken, ramen, deuren of kozijnen et cetera laten poedercoaten, kunnen ervan op aan dat ze hun producten op tijd geleverd krijgen.

Is poedercoaten volgens directeur/eigenaar Gerwin Smaal geen rocket science, de andere specialiteit van zijn bedrijf is dat misschien wel. CP Phenolics is marktleider in de toepassing van phenol inbrandcoatings, die uitstekende bescherming bieden tegen agressieve alkalische, zure chemicaliën en zeewater. Het bedrijf beheerst verschillende coatings en toepassingen, bijvoorbeeld voor de bescherming van lamellen koelers en andere warmtewisselaars, beunkoelers, ISO tank containers, geothermie buizen en sprinklerbuizen.

Gasprijzen door het dak

De circulatieoven die hierbij werd ingezet, was al een tijdje verouderd. Smaal had samen met Ton Bouterse, hoofdverantwoordelijk voor de poedercoating, al eens gekeken naar een alternatief, maar tot een besluit waren ze nog niet gekomen. “Zo’n oven aanpakken is toch een risico. Want je weet wat je hebt, het functioneert en iedereen is tevreden.” Maar toen door de oorlog in Oekraïne de gasprijzen door het dak gingen, was dat de druppel. Voor Smaal was duidelijk dat zijn bedrijf met zulke gasprijzen geen stuiver meer zou verdienen. Want de twee grote branders op de oven en de dikke aardgasleidingen zorgden voor torenhoge energierekeningen.

De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. Dat laatste luistert nauw. Feitelijk moet er een soort recept in de oven worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast kunnen de programma’s eenvoudig worden ingesteld.

De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. Dat laatste luistert nauw. Feitelijk moet er een soort recept in de oven worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast kunnen de programma’s eenvoudig worden ingesteld.

Niet meer aansmelten

Op zoek naar een alternatief stuitten ze op AVA Luchttechniek in Almelo, dat poedercoatovens met een infrarood verwarmingssysteem maakt. Smaal en Bouterse brachten een referentiebezoek aan een poedercoater in Rotterdam, die al in zo’n oven had geïnvesteerd. Die draaide goed en de producten zagen er netjes uit. Het duo zag daar ook gelijk de andere voordelen van deze oventechniek: je hoeft niet meer aan te smelten. Want in een infrarood oven verwarmen gasbranders een aantal spiralen in de oven tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar de warmte wordt opgenomen door de objecten in de oven. Dit bevordert het uithardingsproces, doordat de poeder beter uitvloeit over het materiaaloppervlak. Hierdoor wordt een optimale hechting en dus een beter eindresultaat verkregen.
De ovens werken bovendien met stilstaande lucht. Doordat geforceerde luchtcirculatie niet nodig is, kunnen verschillende kleuren gelijktijdig in de oven worden verwerkt. Er is geen gevaar dat kleuren zich vermengen. Dat is aantrekkelijk voor een bedrijf als CP Phenolics, dat veel verschillende producten en dus verschillende kleuren verwerkt.

Alles vernieuwd

De knoop werd doorgehakt en AVA kreeg de opdracht om de oven grondig aan te pakken. De buitenkant is hetzelfde gebleven, maar verder is alles vernieuwd. De twee branders zijn er af gehaald en vervangen door 16 branders, die nu de 15 meter lange oven verwarmen. Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creëert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen. Omdat het belangrijk is dat in de hele oven – zowel onder als boven – dezelfde temperatuur heerst, is de vloer vervangen voor optimale isolatie.

Dat alles gebeurde in drie weken tijd. De medewerkers van CP Phenolics konden ondertussen de oven blijven gebruiken, want deze kon worden gescheiden in twee compartimenten; terwijl het ene deel werd gerenoveerd, bleef het andere deel in gebruik. Toen de renovatie was afgerond, bleken de deuren nog wat extra aandacht nodig te hebben. De oven heeft schuifdeuren en de kieren hiervan waren ongunstig voor de isolatie. Het afdichten van de kieren met rubbers bleek hiervoor een afdoende oplossing.

Recept voor inbrandcoatings

CP Phenolics werkt inmiddels al anderhalf jaar met de gemoderniseerde oven en dat bevalt uitstekend. Het feit dat er niet meer aangesmolten hoeft te worden scheelt veel handelingen, waardoor er sneller kan worden gewerkt. De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. En dat laatste luistert nauw. Het zijn speciale coatings waarin stofjes zitten die bij verschillende temperaturen gaan werken. Dat vraagt om een nauwkeurige instelling van de oven qua tijden en temperaturen. Feitelijk moet er een soort recept in de oven worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast op de oven kunnen nu de programma’s eenvoudig worden ingesteld.

Gas- en stroomverbruik omlaag

Het gasverbruik is flink gedaald. Gerwin Smaal kan aan de overzichten van zijn gasleverancier precies zien wanneer de oven is gemoderniseerd. Sinds de twee grote branders zijn vervangen door 16 zuinige branders, is zijn gasverbruik 25 tot 30 procent minder. “Bijkomend voordeel is dat je door kunt als een brander stuk gaat. Ze zijn makkelijk uit te wisselen en we hebben er altijd één op reserve liggen. Behalve het gasverbruik is ook het stroomverbruik omlaag gegaan. Want in plaats van vier zware elektromotoren is de oven nu uitgerust met vier kleine ventilatoren.”

Sinds de modernisering van de oven kan CP Phenolics de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames.

Sinds de modernisering van de oven kan CP Phenolics de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames.

Lange stukken

Er is nog een voordeel. De oven van CP Phenolics is 3 x 3 x 15 meter en kan gedeeld worden in twee compartimenten. Vroeger gebeurde dat veel: aan de ene kant hingen de werkstukken met de primer, aan de andere kant de kleuren. Maar dat hoeft niet meer. Alle kleuren kunnen immers naast en door elkaar worden opgehangen. “Het is een heel andere oven geworden”, zegt Ton Bouterse. “We kunnen nu de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames. Die halen we er zo doorheen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

AI maakt poedercoaten duurzamer

20-12 De eerste technologie in de sector, genaamd Flightpath, optimaliseert de instellingen van de apparatuur…

Oppervlaktetechniek

Slegers benut capaciteit nieuwe poedercoatoven optimaal

22-11 Slegers is een echt familiebedrijf. Sinds 2020 zijn de broers Ton en Riny eigenaar.…

Oppervlaktetechniek

Thermicoat heeft veel baat bij omgebouwde oven

08-05 De ombouw betekende wel een behoorlijke investering, maar die is volgens Bosman de moeite…

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Oppervlaktetechniek

Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

14-03 Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen…

Oppervlaktetechniek

Groeiende populariteit infrarood poedercoatovens

14-02 Het ontwikkelen, bouwen en installeren van complete poedercoatsystemen is uitgegroeid tot een belangrijke activiteit…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Oppervlaktetechniek

ICH poedercoat tot 7 meter lang

23-02 Familiebedrijf Industrie Coating Harderwijk is ontstaan uit autoschade-herstelbedrijf Van den Broek. Naast schade-herstelwerkzaamheden behoorde industrieel…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV