Tjonk Machinefabriek is geknipt voor complex werk

Tjonk Machinefabriek in Almelo is een echte toeleverancier. De specialist in het bewerken van metaal en kunststof doet veel nauwkeurig werk en haalt daarbij nauwkeurigheden van 5/1000e mm. Klanten leggen ook regelmatig complex werk bij Tjonk neer, maar nog niet genoeg naar de zin van directeur Gerrit Tjonk. Want zijn bedrijf is daar wel helemaal voor ingericht qua bedrijfsruimte (geconditioneerde productiehal en meetkamer), machinepark, CADCAM pakket en het vakmanschap van de zestien medewerkers.

Het bedrijf is in 1967 opgericht door de vader van Gerrit Tjonk, die zelf al enkele jaren later in dienst trad. Boren, frezen en draaien waren van meet af aan de kernactiviteiten. Gerrit Tjonk verlangt stiekem nog wel eens terug naar die beginperiode en ook naar de tijd dat hij nog met acht medewerkers werkte. Toen was er nog wel eens tijd om zelf een machine in te stellen. Daar komt het nu nog maar zelden van.

Veelzijdigheid
De Almelose toeleverancier, sinds 2004 ISO-gecertificeerd, is goed toegerust voor CNC draaien, CNC frezen en polygoon draaien, maar ook voor glasparelen, precisie draaien en precisie frezen, brootsen, spiebaan steken en prototypes maken. Er worden niet alleen normale staalsoorten en kunststoffen bewerkt, maar Tjonk kan ook overweg met moeilijke materialen als titanium, monel, hastelloy, (super)duplex en RVS. Met dit veelzijdige aanbod bedient Tjonk Machinefabriek vanuit de regio Twente klanten in heel Nederland in met name de verpakkingsmiddelen- en voedingsmiddelenindustrie, machinebouw, offshore en waterzuivering.
Tjonk doet vooral veel kort cyclisch werk, allemaal hoogstaand maatwerk. “We leveren altijd kwaliteit”, zegt Tjonk. “En we leveren op tijd, al vraagt men tegenwoordig qua levertijd de gekste dingen. Maar we slagen er goed in om aan de wensen op dat gebied te voldoen. Alle klanten van 40 jaar geleden zijn nog steeds klant.

5-vlaks frezen tot 3000 mm
In het hoogwaardige machinepark is de jongste aanwinst een CNC 5-vlaks bewerkingscentrum met ronddraaitafel Ø630 en slag van 3000×600 mm en een CNC vierde as verdeeltafel. De tafel is voorzien van een nulpunt spansysteem. Deze machine van de Duitse machinefabrikant Axa is eind vorig jaar geplaatst. “Met Axa hebben we al een relatie van ruim 20 jaar. Hun machines hebben lage onderhoudskosten en ze leveren een goede service. Deze grote machine is een toevoeging aan ons machinepark, die we echt nodig hadden. Te vaak kregen we aanvragen die ik moest afwijzen. Moesten we 2 meter frezen, maar konden we de kopse kant niet bewerken en moest ik sorry tegen mijn klanten zeggen. Ook deden we 3-assig werk voor een klant, maar toen die de tekening aanpaste konden we dat niet meer 3-assig maken. Door de nieuwe machine konden we dat werk behouden.”
Ook is veel bestaand werk verschoven naar de nieuwe Axa. “Werk dat we voorheen twee of drie keer moesten opspannen, doen we nu in één keer. Dat is veel efficiënter.”

12-assige draaibank
Tjonk beschikt ook over een draaibank en een freesbank met robot en een 5-assig Okuma draaifreescentrum dat is uitgerust met speciale software voor polygoon frezen. En over een 12-assige draaibank van het Japanse topmerk Nakamura-Tome. “Daarmee waren we destijds een van de eersten in Nederland. Deze machine scheelde ons twee man. We frezen er meer op dan dat we draaien. Boor- en freeswerk gaat perfect omdat je werkt met dubbele gereedschappen en van onder en van boven tegelijkertijd kunt werken met drie turrets en drie y-assen. Deze machine zat 6 jaar tjokvol, maar we hebben nu weer capaciteit vrij omdat een klant is overgenomen, waardoor het werk naar het buitenland is verplaatst. Deze machine is vooral geschikt voor ronde en zeskantige producten, het liefst met veel bewerkingen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Centrumspanner Hemo speciaal voor 5-vlaksbewerking

14-02 Tijdens de Techni-Show toont Bokhoven BTM de speciaal voor 5-vlaksbewerkingen ontwikkelde Centron 125 centrisch…

Geen categorie

Gelderblom presenteert twee nieuwe Okuma modellen

10-02 Gelderblom CNC Machines uit Houten, importeur van Okuma en UnionChemnitz, stelt op de Techni-Show…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema