Trumpf verlaagt drempel voor laserlassen

Trumpf heeft op de Blechexpo een instapmodel gelanceerd voor geautomatiseerd laserlassen. Volgens de machineproducent kunnen kleine plaatwerkfabrikanten hiermee de sprong maken naar laserlassen.

De TruLaser Weld 1000 is volgens Trumpf vooral geschikt voor toeleveranciers die producten lassen zoals schakelkasten, plaatmetalen behuizingen en afdekkingen.

Veel bedrijven in de plaatwerksector vertrouwen nog steeds op handmatig lassen, dat zowel veel tijd kost als kostbaar is, zeker in landen met een hoog loonniveau zoals Nederland. Een alternatief is geautomatiseerd laserlassen, maar de huidige systemen daarvoor zijn groot, duur en complex qua bediening, terwijl bedrijven juist goedkope oplossingen nodig hebben om voet aan de grond te krijgen op dit gebied. Dergelijke oplossingen zijn echter dun gezaaid.

Gat in de lasmarkt

“Onze TruLaser Weld 1000 vult een gat in de lasmarkt. Voor het eerst kunnen kleinere bedrijven hiermee profiteren van het geautomatiseerd laserlassen, waardoor ze de productiviteit van hun productieprocessen een boost kunnen geven”, zegt productmanager Martin Geiger. Het nieuwe systeem is volgens hem vooral geschikt voor toeleveranciers die producten lassen zoals schakelkasten, behuizingen en afdekkingen.

Eenvoudig programmeren

De TruLaser Weld 1000 maakt programmeren snel en makkelijk. Medewerkers hoeven hiervoor geen dagenlange trainingen te volgen. In plaats daarvan kunnen ze alle noodzakelijke informatie verkrijgen door e-learning. In het systeem is een robot geïntegreerd, waarvan de werking is gebaseerd op het concept van een cobot. Echter, dankzij zijn 6-assige knik-arm kan hij veel sneller en nauwkeuriger bewegen dan een standaard cobot. Dit resulteert in lasnaden van een hogere kwaliteit en minder niet-productieve tijd.

De operator geleidt de robot handmatig over de naden van het onderdeel dat moet worden gelast en drukt daarbij op een knop om de relevante punten te markeren. De software creëert dan het lasprogramma. “Afhankelijk van het onderdeel, is deze manier van programmeren middels het volgen van de naad een kwestie van minuten. Het is dus ook een goede oplossing voor het produceren van kleine series”, aldus Geiger. Met zijn compacte formaat en afmetingen van 5200x2200x2800 mm past het systeem in vrijwel elke productiefaciliteit. Bedrijven kunnen het in een dag opbouwen en in bedrijf nemen.

In de meeste gevallen is geen nabewerking nodig, waarmee bedrijven ook weer tijd en kosten besparen.

In de meeste gevallen is geen nabewerking nodig, waarmee bedrijven ook weer tijd en kosten besparen.

Trumpf benadrukt vooral de efficiency van de TruLaser Weld 1000. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop de Trumpf engineers de werkruimte hebben verdeeld in twee secties met een scheidingsscherm.

Terwijl de robot een onderdeel last aan de ene zijde van dit scherm, kan de operator de machine aan de andere kant beladen en ontladen. Is het lasproces eenmaal beëindigd, dan zwenkt de robot automatisch naar de andere kant langs een lineaire as en begint met het werken aan het volgende onderdeel. Dit scheelt tijd en verhoogt de productiviteit. Als de operator grotere delen wil lassen, kan het scherm automatisch omhoog worden geschoven om een dubbel zo grote werkruimte te creëren. Om de veiligheid te maximaliseren is achter de robot een wand geplaatst. Deze zorgt ervoor dat geen laserlicht kan ontsnappen tijdens het lassen. Dit betekent veiligheid voor de medewerkers als ze naast de robot aan het werk zijn.

3 kW laserbron

Trumpf heeft de cel uitgerust met een 3 kW vaste stof laser. Deze laserbron zorgt ervoor dat de energie van de laser snel en op de goede plek in de plaat penetreert, wat het makkelijker maakt om dunner plaatmateriaal tot 4 mm zonder vervorming te lassen. In de meeste gevallen is geen nabewerking nodig, waarmee bedrijven ook weer tijd en kosten besparen. Het nieuwe laserlassysteem is ook geschikt voor het bewerken van dikker plaatmateriaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Automatisering

’Samenwerking nodig voor digitale transformatie’

19-12 De toekomst van machinebouw en installatietechniek ligt in digitale, op data gebaseerde bedrijfsmodellen en…

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV