Tsjechische technologie verrast

Belgische en Nederlandse relaties van Pasterkamp Metal Sheet Solutions bezochten onlangs twee Tsjechische leveranciers van snijmachines en breedbandslijpers. “Wij zijn verrast door de hoge technologische standaard”, was de eensluidende reactie van de deelnemers.

In het demonstratiecentrum van Vanad konden de vragen van de klanten worden beantwoord door allerlei testen en demonstraties uit te voeren op de daar gereedstaande machines. Onder andere het lasersnijden van gecoat staal was een wens. Dit kon met succes worden getoond op de fiberlaser snijmachine Kompakt.

3D plasmasnijden
Een andere hoogstaande technologie die de aandacht trok, was het 3D plasmasnijden, uitgevoerd met een watergekoelde toorts, voor het snijden van laskanten. Met de 3D-plasmakop kunnen afschuiningen tot 50° worden gemaakt, zodat de machine de helling van de kop zelfs tot 55° kan aanpassen. De 3D Vanad-plasmakop is volledig gerobotiseerd, roteert in de as van de toorts en is minder belastend zowel voor de plasmakabels als de plasmatoorts zelf. Met de robot B&R software, zorgt de 3D Vanad-plasmakop voor volledige hoekaanpassingen, kerfcorrectie, herberekening van plasmabooglengte- en hoogteregeling. Het snijplan wordt automatisch gegenereerd vanuit het CAD/CAM-systeem. Een belangrijke factor is de prestatie en kwaliteit van de geselecteerde plasmabron. Voor schuin snijden wordt deze geselecteerd op basis van de doorsteekcapaciteit. De maximale afschuinings¬lengte is 1,5 maal de dikte van het materiaal. Vanwege het feit dat verstekzagen langzamer is en veeleisender voor koeling, is het raadzaam om een plasmabron te kiezen die één klasse beter is.

Specifieke wensen
Naast de grote gastvrijheid die werd ervaren, kon iedereen in zowel Duits als Engels te woord worden gestaan. Een pluspunt is bovendien dat men openstaat voor specifieke klanttoepassingen.

Ontbramen en afwerken
In het testcentrum van RWT werd alle ins en outs getoond van het afbramen, ontslakken, slijpen en afronden van gesneden plaatwerk. Verrassend was de zogenaamde hamerborstel voor het ontslakken van met name plasma gesneden producten. Deze borstel kan eenvoudig in de houders gemonteerd worden van de afrondingsborstels. “Het was een geslaagde reis langs innovatieve bedrijven die continu nieuwe producten en klantspecifieke oplossingen ontwikkelen”, aldus Teun Pasterkamp.

Pasterkamp Metal Sheet Solutions neemt deel aan de Blechexpo (hal 3, stand 3705). Ook de Tsjechische fabrikant RWT exposeert in Stuttgart (hal 1, stand 1012).

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Oppervlaktetechniek

Wisseling van de wacht bij Timesavers International

23-10 Timesavers International is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV