Usetec rekent op grote vraag uit opkomende markten

Van 22 tot en met 24 april vindt weer de Usetec plaats in de Messe van Keulen. Op deze internationale vakbeurs voor tweedehands productietechniek zullen ongeveer 400 exposanten hun aanbod tonen, bestaande uit gebruikte industriële machines en materieel. Er worden bezoekers verwacht uit meer dan honderd landen, voornamelijk uit de opkomende markten.

Dit  hangt onder andere samen met de economisch groei in Oost-Europese landen zoals Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Daarnaast is in veel regio’s van Afrika is een krachtige economische opleving waar te nemen. Dankzij deze ontwikkeling  hebben diverse delegaties uit het Afrikaanse continent hun komst naar de Usetec aangekondigd. “Uit Nigeria wordt  bijvoorbeeld een zware 44-koppige delegatie bestaande uit onder andere ministers, een gouverneur en meerdere bewindspersonen van regionale regeringen verwacht”, zegt organisator Florian Hess. “Ook in andere Afrikaanse landen als Tanzania, Congo en Ethiopië is men buitengewoon in onze beurs geïnteresseerd.”

Infrastructuurprojecten
De partnerorganisaties van Usetec hebben soortgelijke ervaringen. Het federale verbond  van de Duitse exporthandel (BDEx) rekent dit jaar op een exportgroei van tweedehands machines van meer dan 5 procent. Deze vraag komt volgens het verbond voornamelijk uit de opkomende landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. “Met name de West-Afrikaanse landen profiteren van de booming vraag naar grondstoffen en investeren zwaar in hun infrastructuur voor vervoer”, aldus BDEx-directeur Jens Nagel. Hij verwijst daarbij naar  de aanleg van nieuwe wegen en de bouw of de uitbreiding van havens en luchthavens. “Daarvan kan ook de export van gebruikte bouwmachines profiteren. In Latijns-Amerika geldt hetzelfde, met name in Peru en Chili. “En in Azië wordt Myanmar (Birma) steeds interessanter”, stelt Nagel. “Dit land opent zich in hoog tempo voor de markteconomie en heeft alle kansen om een nieuwe Aziatische tijger  te worden – met eveneens een aanzienlijke door de jaren opgehoopte behoefte aan infrastructurele voorzieningen en nieuwbouw.”

Met betrekking tot de Aziatische landen is de BDEx daarnaast de ontwikkeling van Indonesië opgevallen. Om die reden hebben de organisatoren van de Usetec voor de eerste keer gericht potentiële bezoekers geworven in Indonesië. Indonesië is bovendien het partnerland van de aan Usetec voorafgaande beurs Bauma in München. Ook daardoor zijn extra bezoekers uit Indonesië en elders te verwachten beide vakbeurzen in combinatie aandoen.

Zakelijk goed 2012
Ook de Duitse vereniging voor de machine en gereedschappen groothandel (FDM) uit  Bonn, is hoopvol gestemd. ”De meeste bedrijven in onze sectie voor gebruikte machines voor metaal- en kunststofverwerking zien terug op een zakelijk goed 2012”,’ merkt directeur Kurt Radermacher van de FDM op. “Hoewel dit hoge niveau aan het begin van het jaar iets afvlakte, zijn wereldwijd de algemene economische voorwaarden zeer goed.” De behoefte aan investeringen is net als voorheen aanwezig: “Dat is de reden waarom onze exposerende leden met positieve verwachtingen deze editie van Usetec tegemoet zien. Bovendien heeft de FDM als dragende partij van de beurs intussen ook uit andere segmenten van gebruikte techniek al meerdere aanvragen gekregen. Deze belangstelling bewijst dat de Usetec en het steeds hechtere netwerk van exposanten op een grote waardering vanuit de industrie kunnen bogen”, aldus Radermacher. ”Op den duur kunnen vooral bij de grotere en meer complexe handelsvragen in relatie tot gebruikte techniek uitsluitend bedrijven meekomen die aan het internationale karakter van deze markt invulling kunnen geven. Daartoe behoort tenminste een serieuze presentatie op internet, waartoe een groep voorraadhoudende machinehandelaren  13 geleden binnen de FDM een eerste gezamenlijke aanzet maakte, en natuurlijk de aanwezigheid op de Usetec zelf. Want het persoonlijke contact en de voor handel onontbeerlijke persoonlijke interactie is niet door internet te vervangen.”
De expertise die is neergelegd in het internetplatform www.machinestock.com  wordt gedeeld. Op de eerste beursdag nodigt de FDM ook handelsondernemingen uit andere productiesegmenten uit voor een informatiesessie over de gebruikte machinehandel.

De buitenlandse bezoekers bezoeken individueel en in groepen de Usetec. Vanuit Sri-Lanka, Irak en Jordanië en Egypte hebben zich meerdere delegaties aangemeld. Uit de Balkanlanden wordt een groep van veertig inkopers, voornamelijk uit Bulgarije verwacht die door bemiddeling van het MKB instituut uit Sofia is georganiseerd. Dankzij de gerichte werving door Usetec partner Real Fuarcilik is ook een duidelijke belangstelling vanuit Turkije waar te nemen.

Naam: Usetec

Data:
maandag 22 tot en met
woensdag 24 april

Openingstijden:
dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

Locatie:
hal 6 van beurscomplex Koelnmesse, Messeplatz 1, 50679 Keulen, Duitsland.

Exposanten:
Aanbieders van gebruikte machines met een breed assortiment; Machinebouwers die ingeruilde of teruggenomen machines aanbieden; Productiebedrijven die eigen gebruikte machines aanbieden; Veilinghuizen, Internetbrokers; Industriële onderhoudsbedrijven; Gespecialiseerde transporteurs en leveranciers van ontmantelings en re-assemblage diensten; Financiële instellingen en leasemaatschappijen, certificerende instellingen.

Voor alle informatie:
www.usetec.com

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Dagelijkse leiding Dymato in handen van nieuw management team

30-03 Theo en Ingrid hebben Dymato uitgebouwd tot een succesvolle vertegenwoordiger van de machinefabrikanten Hyundai…

Toeleveren

Mauriks Solutions viert gouden jubileum

29-03 Het verhaal van Mauriks Solutions begon op 1 april 1973 als kleine onderneming met…

Materialen

MCB wordt eigenaar van de Belgische staaldistributiegroep Saey

29-03 Saey is een belangrijke staaldistributeur (met vestigingen in Kuurne, Heule en Zwijnaarde),  die zich…

Verbinden

Super-betrouwbare verbindingen

29-03 Met 25 jaar werkervaring bij verschillende werkgevers, is John Hoeben gepokt en gemazeld in…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Automatisering

Robots met power in compact ontwerp

29-03 De KR 800 overtuigt bijvoorbeeld bij de handling tot 800 kg payload. De twee…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Verspanen

Gibac Chemie ideale partner voor precisiereiniging

29-03 Gibac Chemie is partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisiereiniging voor de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen