Usetec rekent op grote vraag uit opkomende markten

Van 22 tot en met 24 april vindt weer de Usetec plaats in de Messe van Keulen. Op deze internationale vakbeurs voor tweedehands productietechniek zullen ongeveer 400 exposanten hun aanbod tonen, bestaande uit gebruikte industriële machines en materieel. Er worden bezoekers verwacht uit meer dan honderd landen, voornamelijk uit de opkomende markten.

Dit  hangt onder andere samen met de economisch groei in Oost-Europese landen zoals Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Daarnaast is in veel regio’s van Afrika is een krachtige economische opleving waar te nemen. Dankzij deze ontwikkeling  hebben diverse delegaties uit het Afrikaanse continent hun komst naar de Usetec aangekondigd. “Uit Nigeria wordt  bijvoorbeeld een zware 44-koppige delegatie bestaande uit onder andere ministers, een gouverneur en meerdere bewindspersonen van regionale regeringen verwacht”, zegt organisator Florian Hess. “Ook in andere Afrikaanse landen als Tanzania, Congo en Ethiopië is men buitengewoon in onze beurs geïnteresseerd.”

Infrastructuurprojecten
De partnerorganisaties van Usetec hebben soortgelijke ervaringen. Het federale verbond  van de Duitse exporthandel (BDEx) rekent dit jaar op een exportgroei van tweedehands machines van meer dan 5 procent. Deze vraag komt volgens het verbond voornamelijk uit de opkomende landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. “Met name de West-Afrikaanse landen profiteren van de booming vraag naar grondstoffen en investeren zwaar in hun infrastructuur voor vervoer”, aldus BDEx-directeur Jens Nagel. Hij verwijst daarbij naar  de aanleg van nieuwe wegen en de bouw of de uitbreiding van havens en luchthavens. “Daarvan kan ook de export van gebruikte bouwmachines profiteren. In Latijns-Amerika geldt hetzelfde, met name in Peru en Chili. “En in Azië wordt Myanmar (Birma) steeds interessanter”, stelt Nagel. “Dit land opent zich in hoog tempo voor de markteconomie en heeft alle kansen om een nieuwe Aziatische tijger  te worden – met eveneens een aanzienlijke door de jaren opgehoopte behoefte aan infrastructurele voorzieningen en nieuwbouw.”

Met betrekking tot de Aziatische landen is de BDEx daarnaast de ontwikkeling van Indonesië opgevallen. Om die reden hebben de organisatoren van de Usetec voor de eerste keer gericht potentiële bezoekers geworven in Indonesië. Indonesië is bovendien het partnerland van de aan Usetec voorafgaande beurs Bauma in München. Ook daardoor zijn extra bezoekers uit Indonesië en elders te verwachten beide vakbeurzen in combinatie aandoen.

Zakelijk goed 2012
Ook de Duitse vereniging voor de machine en gereedschappen groothandel (FDM) uit  Bonn, is hoopvol gestemd. ”De meeste bedrijven in onze sectie voor gebruikte machines voor metaal- en kunststofverwerking zien terug op een zakelijk goed 2012”,’ merkt directeur Kurt Radermacher van de FDM op. “Hoewel dit hoge niveau aan het begin van het jaar iets afvlakte, zijn wereldwijd de algemene economische voorwaarden zeer goed.” De behoefte aan investeringen is net als voorheen aanwezig: “Dat is de reden waarom onze exposerende leden met positieve verwachtingen deze editie van Usetec tegemoet zien. Bovendien heeft de FDM als dragende partij van de beurs intussen ook uit andere segmenten van gebruikte techniek al meerdere aanvragen gekregen. Deze belangstelling bewijst dat de Usetec en het steeds hechtere netwerk van exposanten op een grote waardering vanuit de industrie kunnen bogen”, aldus Radermacher. ”Op den duur kunnen vooral bij de grotere en meer complexe handelsvragen in relatie tot gebruikte techniek uitsluitend bedrijven meekomen die aan het internationale karakter van deze markt invulling kunnen geven. Daartoe behoort tenminste een serieuze presentatie op internet, waartoe een groep voorraadhoudende machinehandelaren  13 geleden binnen de FDM een eerste gezamenlijke aanzet maakte, en natuurlijk de aanwezigheid op de Usetec zelf. Want het persoonlijke contact en de voor handel onontbeerlijke persoonlijke interactie is niet door internet te vervangen.”
De expertise die is neergelegd in het internetplatform www.machinestock.com  wordt gedeeld. Op de eerste beursdag nodigt de FDM ook handelsondernemingen uit andere productiesegmenten uit voor een informatiesessie over de gebruikte machinehandel.

De buitenlandse bezoekers bezoeken individueel en in groepen de Usetec. Vanuit Sri-Lanka, Irak en Jordanië en Egypte hebben zich meerdere delegaties aangemeld. Uit de Balkanlanden wordt een groep van veertig inkopers, voornamelijk uit Bulgarije verwacht die door bemiddeling van het MKB instituut uit Sofia is georganiseerd. Dankzij de gerichte werving door Usetec partner Real Fuarcilik is ook een duidelijke belangstelling vanuit Turkije waar te nemen.

Naam: Usetec

Data:
maandag 22 tot en met
woensdag 24 april

Openingstijden:
dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur.

Locatie:
hal 6 van beurscomplex Koelnmesse, Messeplatz 1, 50679 Keulen, Duitsland.

Exposanten:
Aanbieders van gebruikte machines met een breed assortiment; Machinebouwers die ingeruilde of teruggenomen machines aanbieden; Productiebedrijven die eigen gebruikte machines aanbieden; Veilinghuizen, Internetbrokers; Industriële onderhoudsbedrijven; Gespecialiseerde transporteurs en leveranciers van ontmantelings en re-assemblage diensten; Financiële instellingen en leasemaatschappijen, certificerende instellingen.

Voor alle informatie:
www.usetec.com

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Gpi Group behaalt ISO 9001, 14001 en 45001 certificeringen

27-05 Dit betekent een grote stap voorwaarts in het verankeren van kwaliteit, veiligheid en milieubewustzijn…

Automatisering

Speciale grijptactieken mogelijk met nieuwe LinMot module

27-05 De grijpermodule heeft een hoge flexibiliteit en tal van instelmogelijkheden. Door de speciale opstelling…

Toeleveren

Rhenus Lub sluit zich aan bij klimaatinitiatief SBTi

27-05 Door wetenschappelijk onderbouwde doelen vast te leggen, zorgen bedrijven ervoor dat de reductiedoelen die…

Materialen

Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

27-05 Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier…

Toeleveren

Maakindustrie Expo inspireert

27-05 Het evenement is een platform voor het verbinden van professionals uit de maakindustrie. Tijdens…

Toeleveren

Heras wint aanbesteding Gasunie

27-05 Binnen dit partnerschap levert en onderhoudt Heras de beveiligingsoplossingen van de 35 belangrijkste Gasunie-locaties…

Personeel en Opleiding

Nieuwe technische opleiding VDL en Avans

27-05 In september start de duale Associate degree Engineering, gebaseerd op werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek.…

Bedrijf en Economie

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

24-05 Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat)…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV