Vakbonden proeven hoge actiebereidheid voor metaal-cao’s

Ruim 2500 geregistreerde stakers hebben vrijdag bij verschillende metaalbedrijven het werk neergelegd en actie gevoerd in Zoetermeer.De werkgevers in de Metaal en Techniek (kleinmetaal) noemen de eisen die tijdens de acties naar voren zijn gebracht onverantwoord. Volgens FME (grootmetaal) zijn de acties onnodig, onbegrijpelijk en onverantwoord.

FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 organiseerden de eerste landelijke actiedag in de metaal nadat de werkgevers niet waren ingegaan op de eisen in de gestelde ultimatums. De bonden eisen een beter loon, de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek om gezond langer door te werken en jongeren in te laten stromen en waardering van vakmanschap. De door de werkgevers voorgestelde verslechteringen en een nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten volgens de bonden van tafel.
Jacqie van Stigt en Jos Brocken, bestuurders FNV Metaal: “Het is nog maar de eerste actiedag maar de opkomst is boven verwachting goed. Dit is een luid en duidelijk signaal. De werknemers zijn erg boos over het gebrek aan respect voor hun vakmanschap. Deze zomer gaan we de mensen in de metaalbedrijven verder informeren en mobiliseren voor acties. De bazen van de FME, Uneto-VNI, Metaalunie, de FOCWA en de anderen zullen geen rustige zomervakantie hebben. Er is werk aan de winkel voor waardering in een nieuwe cao. Als dat niet gebeurt, dan voorspellen wij nog veel meer acties en stakingen. De actiebereidheid is hoog in de metaal.”

Waardering voor vakmanschap
Stakende metaalwerknemers (onder andere van FN Steel, DAF, Scania, VDL, NedCar, Cofely, Imtech, Hollandia, Heerema, Kepel Verolme, NN Netherlands, TMS Terneuzen, Fokker, Polynorm, Royal Duyvis, Sab Profiel, Lincoln Smitwell, Koni en Nedstaal) waren naar Zoetermeer gegaan om een actiemars te lopen van het kantoor van kleinmetaalwerkgeversorganisatie Uneto-VNI naar grootmetaalwerkgeversorganisatie FME-CWM. Werknemers beeldden met een echte boot uit wat er gebeurt als arbeidsvoorwaarden worden afgebroken: de boot verdween onder water in de vijver voor het FME-gebouw. In het noorden waren er stakingen en werkonderbrekingen bij metaalbedrijven, onder andere bij Draka en diverse scheepswerven.
FNV-voorzitter Ton Heerts kwam in Zoetermeer op voor waardering van vakmanschap van de metaalwerknemers: “In het Techniekpact zijn mooie afspraken gemaakt om meer mensen de techniek in te krijgen. FME, Metaalunie en metaalbedrijven zeggen keer op keer dat ze zorgen hebben over het tekort aan vakkrachten. Maar hoe geloofwaardig is het als je van iedereen hulp vraagt om het tekort aan te pakken en zelf niets doet aan betere beloning en vaste contracten voor jongeren? Als je arbeidsvoorwaarden wil slopen om langer werken mogelijk te maken. Het is nú tijd om jongeren te trekken en de mensen op een gezonde manier aan het werk te houden. Pak deze kans en haal die nullijn van tafel.”

FME niet onder de indruk
FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming was niet onder de indruk van de acties. In haar weblog zegt ze: “Daar was-ie dan: de door de bonden aangekondigde manifestatie voor de deur van ons FME-pand in Zoetermeer. In de stromende regen werd het overbekende obligate bondsverhaal afgestoken, dat wel gekopieerd leek uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Tegelijkertijd werd in een aantal bedrijven actie gevoerd. De belangrijkste eis: meer geld! De acties zijn onnodig. Onbegrijpelijk. Onverantwoord.”

Looneis volstrekt irreëel
Namens de werkgevers in de Metaal en Techniek noemde onderhandelaar Hep van Luunen de looneis van 2,5% ‘volstrekt irreëel’. “Je kunt niet dit soort loonsverhogingen verwachten van een bedrijf dat het moeilijk heeft. Dat is spelen met vuur.” De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) zegt te gaan voor continuïteit van bedrijven én voor behoud van werkgelegenheid. “Met de vakbonden moeten we daar afspraken over maken, aan de onderhandelingstafel. Het afbreken van het overleg en een ultimatum stellen lost niets op.”

Volgens Van Luunen komt FNV Metaal met de acties eerder gemaakte afspraken niet na. ‘Tijdens de laatste onderhandelingsronde spraken partijen af hun achterban te raadplegen en elkaar daarna te informeren over de uitkomsten. In plaats daarvan kwamen de vakbonden onmiddellijk met harde eisen in een ultimatum.” Volgens Van Luunen liggen de standpunten van werkgevers en vakbonden veel minder ver uiteen dan de bonden suggereren. “De vakbonden hebben veel te snel hun toevlucht genomen tot acties. Zij brengen daarmee bedrijven en werkgelegenheid grote schade toe.”

Sociaal akkoord: afspraak is afspraak
De metaalcao’s, die gelden voor ongeveer een half miljoen mensen, zijn een van de eerste cao’s die na de afsluiting van het sociaal akkoord aan de beurt zijn. Bondsbestuurders Van Stigt en Brocken: “Afspraak is afspraak. De metaalwerkgevers moeten laten zien wat onze gemaakte afspraken in het sociaal akkoord waard zijn. Met maatregelen die ervoor zorgen dat mensen aan het werk blijven in de metaal, die zorgen dat opleidingen beter van de grond komen en die het derde jaar WW regelen voor mensen met veel tegenslag.”

 Foto’s actiedag metaal

Video NOS-journaal

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Landelijke metaalstaking op 27 juni

14-06 De vakbonden schalen op naar een landelijke staking omdat de werkgevers in de metaal-en-technieksector…

Personeel en Opleiding

Nog geen zicht op nieuwe cao-onderhandelingen

10-06 “Achter de schermen wordt wel hard gewerkt aan het vlot trekken van de onderhandelingen…

Personeel en Opleiding

Stakingen houden aan

29-05 Eerder waren er al 24-uurs stakingen in Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, de Noordoostpolder, Limburg,…

Personeel en Opleiding

Opnieuw stakingen in Metaal en Techniek

14-05 Donderdag 16 mei leggen medewerkers in de regio’s Rotterdam, Zeeland en Gelderland hun werk…

Personeel en Opleiding

Akkoord over nieuwe cao Metalektro: 9% meer loon

14-05 De cao gaat in vanaf 1 juni en heeft een looptijd tot 31 december…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Personeel en Opleiding

Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

17-04 De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van…

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV