Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Sinds de komst van een lasersnijmachine, die is geleverd door Weber Laserservice, kan J. van Belzen Las- en Constructiebedrijf in Vlissingen zijn klanten een compleet snijpakket van 0,5 mm tot 250 mm dik bieden. De machine is in eerste instantie aangeschaft voor eigen gebruik, maar Van Belzen snijdt nu al 60 procent voor externe klanten. William van de Woestijne, bedrijfsleider van de afdeling snijtechniek, denkt niet dat dat percentage minder gaat worden.

Van Belzen is allround op het gebied van staalconstructies. Vanaf de oprichting in 1953 is het metaalbedrijf gewend zoveel mogelijk werk zelf op te pakken. Het machinepark en de eigen teken- en snij-afdeling stellen Van Belzen in staat zo veel mogelijk staal zelf te bewerken. Zo kunnen service, snelheid en kwaliteit worden gegarandeerd. “Van oudsher werken we hier natuurlijk veel voor de scheepvaart”, zegt William van de Woestijne. “Vrijdags kan het hier vaak heel hectisch zijn met spoedklusjes voor de scheepswerven. Daar kunnen we snel op inspelen.”

Snij-afdeling hard gegroeid
Van Belzen is gevestigd op twee locaties op het industrieterrein Buitenhaven van Vlissingen. Deze liggen vlak bij elkaar en één ervan is helemaal ingericht voor het snijden van staalplaat. Hier staan twee plasmamachines (waarvan er één nog maar twee jaar geleden is aangeschaft) en een autogeen machine, met afmetingen van 12×3 meter. De laatste jaren is het werk flink aangetrokken, waardoor de snij-afdeling hard is gegroeid. Vorig jaar sneed Van Belzen liefst 2850 ton plaatmateriaal.

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Van Belzen beschikt ook over twee plasmamachines en een autogeen machine. De laatste jaren is het werk flink aangetrokken, waardoor de snij-afdeling hard is gegroeid.

Uitbreiding ruimte
Ook haalde het bedrijf een grote klus voor de water- en windenergiesector binnen. Hiervoor was lasergesneden materiaal nodig en dat moest worden uitbesteed. Met als gevolg levertijden van twee à drie weken en vaak moest het materiaal zelf worden opgehaald. Uitbesteden past bovendien niet in de bedrijfsfilosofie; Van Belzen wil immers zo veel mogelijk werk zelf oppakken. William van de Woestijne keek er dan ook niet raar van op dat zijn directeur Arjan van Belzen bij hem kwam met de vraag: ‘Zie je een laser zitten?’ “Ik zag dat zeker zitten, maar het kon niet zo maar omdat de hal hier met de twee bestaande snijmachines helemaal vol zat. Een laser kon er alleen bij als we de snij-afdeling zouden uitbreiden.”

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

William van de Woestijne: “Weber heeft hier een stukje kwaliteit neergezet. We hebben nog geen storing gehad.”

Gebruikte laser
Toch gingen Van Belzen en Van de Woestijne maar vast op zoek naar een laser. Vorig jaar maakten ze op de TechniShow kennis met Weber Laserservice, gecertificeerd servicepartner van Bystronic en leverancier van jong gebruikte vlakbedlasers van de Zwitserse fabrikant. Ze hadden direct een goed gevoel bij Weber, dat van oorsprong een service-organisatie is. In juli bezochten ze de showroom in Heteren en daar stond een compleet gereviseerde ByStar (bouwjaar 2007); een CO2 lasersnijmachine met een 4.4. kW laserbron en een snijtafel van 4×2 meter. Dat paste Van Belzen precies omdat het bedrijf ook net in een nieuwe kantbank met die afmetingen had geïnvesteerd.

Vlotte installatie
De machine werd gekocht, maar toen moest de snijhal nog worden uitgebreid. Er zat nog geen heipaal in de grond. “We moesten dus echt aan de slag”, herinnert Van de Woestijne zich. Maar het lukte allemaal met de nieuwbouw en zo kon Weber de lasersnijmachine begin december in Vlissingen lossen. De installatie verliep vlot. Twee operators en William van de Woestijne kregen daarnaast een volledige training zodat ze de machine kunnen bedienen. “We hebben wel snijervaring, maar lasersnijden was voor ons een nieuw proces. Dat moet je leren.” Voor het programmeren en nesten van de andere snijmachines werkt Van Belzen al jaren met Sigmanest. Dat heeft een postprocessor voor de laser geschreven en dit functioneert naadloos. “Onze eigen platenmodule staat er in om ook goede tracebilities te maken”, aldus de bedrijfsleider snijtechniek. Van Belzen heeft bewust gekozen voor een gebruikte laser. “Zo’n machine heeft een aantrekkelijke prijs om te starten met lasersnijden. Je weet van tevoren immers niet hoeveel werk je er op gaat krijgen en we hadden natuurlijk ook de extra kosten voor de uitbouw en de modernisering van de stroomvoorziening. Bovendien moet je met een nieuwe laser wel heel veel uren draaien om die rendabel te krijgen. En we willen hier de producten in 8 uur per dag kunnen maken.” Inmiddels snijdt de laser al 4 à 5 uur per dag. Van de Woestijne moet nu bepalen wat hij laat lasersnijden en wat er op de plasma en de autogeen machine gaat. Materiaal tot 10 mm dik is in principe voor de laser. “We kunnen nu een compleet snijpakket bieden, niet alleen van 0,5 tot 250 mm dik, maar ook inclusief bevels (laskanten). We kunnen het materiaal ook kanten en walsen; kortom, we leveren een totaalpakket.” William van de Woestijne is uitermate tevreden over de mensen van Weber Laserservice. “Ze hebben hier een stukje kwaliteit neergezet. We hebben nog geen storing gehad en dat is natuurlijk heel prettig.”

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Weber groeit hard in service
Er is momenteel veel vraag naar service voor lasersnijmachines. “Daar groeien we ontzettend hard in”, zegt Rynoud Baars van Weber Laserservice. Daarom zijn er vier nieuwe medewerkers in opleiding voor de service aan vlakbedlasers. “Hier bij Van Belzen hebben ook twee jongens in opleiding mee geholpen bij de installatie. Uiteraard onder supervisie van een ervaren monteur.” “Een supermonteur”, voegt William van de Woestijne daar aan toe. “Hij weet alles van de machine en daar ben je als klant ontzettend blij mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Voordendag van der Stelt blinkt uit met flexibele snijplannen

21-04 Het fundament van Voordendag van der Stelt is 25 jaar geleden gelegd met de…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X