Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Sinds de komst van een lasersnijmachine, die is geleverd door Weber Laserservice, kan J. van Belzen Las- en Constructiebedrijf in Vlissingen zijn klanten een compleet snijpakket van 0,5 mm tot 250 mm dik bieden. De machine is in eerste instantie aangeschaft voor eigen gebruik, maar Van Belzen snijdt nu al 60 procent voor externe klanten. William van de Woestijne, bedrijfsleider van de afdeling snijtechniek, denkt niet dat dat percentage minder gaat worden.

Van Belzen is allround op het gebied van staalconstructies. Vanaf de oprichting in 1953 is het metaalbedrijf gewend zoveel mogelijk werk zelf op te pakken. Het machinepark en de eigen teken- en snij-afdeling stellen Van Belzen in staat zo veel mogelijk staal zelf te bewerken. Zo kunnen service, snelheid en kwaliteit worden gegarandeerd. “Van oudsher werken we hier natuurlijk veel voor de scheepvaart”, zegt William van de Woestijne. “Vrijdags kan het hier vaak heel hectisch zijn met spoedklusjes voor de scheepswerven. Daar kunnen we snel op inspelen.”

Snij-afdeling hard gegroeid
Van Belzen is gevestigd op twee locaties op het industrieterrein Buitenhaven van Vlissingen. Deze liggen vlak bij elkaar en één ervan is helemaal ingericht voor het snijden van staalplaat. Hier staan twee plasmamachines (waarvan er één nog maar twee jaar geleden is aangeschaft) en een autogeen machine, met afmetingen van 12×3 meter. De laatste jaren is het werk flink aangetrokken, waardoor de snij-afdeling hard is gegroeid. Vorig jaar sneed Van Belzen liefst 2850 ton plaatmateriaal.

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Van Belzen beschikt ook over twee plasmamachines en een autogeen machine. De laatste jaren is het werk flink aangetrokken, waardoor de snij-afdeling hard is gegroeid.

Uitbreiding ruimte
Ook haalde het bedrijf een grote klus voor de water- en windenergiesector binnen. Hiervoor was lasergesneden materiaal nodig en dat moest worden uitbesteed. Met als gevolg levertijden van twee à drie weken en vaak moest het materiaal zelf worden opgehaald. Uitbesteden past bovendien niet in de bedrijfsfilosofie; Van Belzen wil immers zo veel mogelijk werk zelf oppakken. William van de Woestijne keek er dan ook niet raar van op dat zijn directeur Arjan van Belzen bij hem kwam met de vraag: ‘Zie je een laser zitten?’ “Ik zag dat zeker zitten, maar het kon niet zo maar omdat de hal hier met de twee bestaande snijmachines helemaal vol zat. Een laser kon er alleen bij als we de snij-afdeling zouden uitbreiden.”

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

William van de Woestijne: “Weber heeft hier een stukje kwaliteit neergezet. We hebben nog geen storing gehad.”

Gebruikte laser
Toch gingen Van Belzen en Van de Woestijne maar vast op zoek naar een laser. Vorig jaar maakten ze op de TechniShow kennis met Weber Laserservice, gecertificeerd servicepartner van Bystronic en leverancier van jong gebruikte vlakbedlasers van de Zwitserse fabrikant. Ze hadden direct een goed gevoel bij Weber, dat van oorsprong een service-organisatie is. In juli bezochten ze de showroom in Heteren en daar stond een compleet gereviseerde ByStar (bouwjaar 2007); een CO2 lasersnijmachine met een 4.4. kW laserbron en een snijtafel van 4×2 meter. Dat paste Van Belzen precies omdat het bedrijf ook net in een nieuwe kantbank met die afmetingen had geïnvesteerd.

Vlotte installatie
De machine werd gekocht, maar toen moest de snijhal nog worden uitgebreid. Er zat nog geen heipaal in de grond. “We moesten dus echt aan de slag”, herinnert Van de Woestijne zich. Maar het lukte allemaal met de nieuwbouw en zo kon Weber de lasersnijmachine begin december in Vlissingen lossen. De installatie verliep vlot. Twee operators en William van de Woestijne kregen daarnaast een volledige training zodat ze de machine kunnen bedienen. “We hebben wel snijervaring, maar lasersnijden was voor ons een nieuw proces. Dat moet je leren.” Voor het programmeren en nesten van de andere snijmachines werkt Van Belzen al jaren met Sigmanest. Dat heeft een postprocessor voor de laser geschreven en dit functioneert naadloos. “Onze eigen platenmodule staat er in om ook goede tracebilities te maken”, aldus de bedrijfsleider snijtechniek. Van Belzen heeft bewust gekozen voor een gebruikte laser. “Zo’n machine heeft een aantrekkelijke prijs om te starten met lasersnijden. Je weet van tevoren immers niet hoeveel werk je er op gaat krijgen en we hadden natuurlijk ook de extra kosten voor de uitbouw en de modernisering van de stroomvoorziening. Bovendien moet je met een nieuwe laser wel heel veel uren draaien om die rendabel te krijgen. En we willen hier de producten in 8 uur per dag kunnen maken.” Inmiddels snijdt de laser al 4 à 5 uur per dag. Van de Woestijne moet nu bepalen wat hij laat lasersnijden en wat er op de plasma en de autogeen machine gaat. Materiaal tot 10 mm dik is in principe voor de laser. “We kunnen nu een compleet snijpakket bieden, niet alleen van 0,5 tot 250 mm dik, maar ook inclusief bevels (laskanten). We kunnen het materiaal ook kanten en walsen; kortom, we leveren een totaalpakket.” William van de Woestijne is uitermate tevreden over de mensen van Weber Laserservice. “Ze hebben hier een stukje kwaliteit neergezet. We hebben nog geen storing gehad en dat is natuurlijk heel prettig.”

Van Belzen levert compleet snijpakket na komst laser

Weber groeit hard in service
Er is momenteel veel vraag naar service voor lasersnijmachines. “Daar groeien we ontzettend hard in”, zegt Rynoud Baars van Weber Laserservice. Daarom zijn er vier nieuwe medewerkers in opleiding voor de service aan vlakbedlasers. “Hier bij Van Belzen hebben ook twee jongens in opleiding mee geholpen bij de installatie. Uiteraard onder supervisie van een ervaren monteur.” “Een supermonteur”, voegt William van de Woestijne daar aan toe. “Hij weet alles van de machine en daar ben je als klant ontzettend blij mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

TechniShow is nog steeds springlevend

25-03 De twijfel vooraf werd natuurlijk ingegeven door Covid en de zomereditie van de TechniShow…

Automatisering

ESEF-exposant De Makers kiest op TechniShow voor calculatie-oplossing van Widenhorn

25-03 Omdat het bedrijf groeiende is en het aantal klanten wil verbreden ontstond de noodzaak…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

TechnishowNieuws

BMO Automation wint TechniShow Innovation Award: ‘Supergaaf!’

15-03 Zestien TechniShow exposanten dongen dit jaar mee naar de award. Daarvan waren drie inzendingen…

TechnishowNieuws

TechniShow en ESEF Maakindustrie vandaag van start!

12-03 Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ pakken honderden exposanten groots uit met machines…

TechnishowNieuws

Valk Welding: automatisch robot programmeren is niet langer toekomstvisie

11-03 Het automatisch programmeren van robots is al jaren een hot item in de industrie,…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

TechnishowNieuws

Wolthuis present met machines van vertrouwde fabrikanten

06-03 De Macc 700DI zaagmachine met halfautomatische bediening van de Italiaanse machinebouwer MACC heeft een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV