Van de Klundert vertrouwt naast hightech machines en software nog steeds op ambacht

0

Ruim 80 jaar geleden gestart als hoefsmid, is Van de Klundert gedurende drie generaties uitgegroeid tot een hightech plaatverwerkingsbedrijf met een modern machinepark en meerdere certificeringen. Over deze rijke historie is het jubileumboek ‘Mannen van Staal’ verschenen. Maar deze titel dekt zeker niet de lading. Want naast staal worden ook RVS en aluminium verwerkt en is plaatmateriaal altijd op voorraad om snel te kunnen leveren.

De huidige eigenaren Martin en Marco van de Klundert. Ze hebben de taken goed verdeeld en dat werkt uitstekend.
De huidige eigenaren Martin en Marco van de Klundert. Ze hebben de taken goed verdeeld en dat werkt uitstekend.

Martinus van de Klundert, opa van de huidige eigenaren Martin en Marco, startte in 1938 tegen alle adviezen in als zoveelste hoefsmid van Zevenbergschen Hoek. Maar al snel stond hij bekend als beste hoefsmid van de regio en breidde hij zijn activiteiten uit, om ook voor boeren uit de omgeving landbouwmachines te gaan maken. Zijn zonen Henk en Piet transformeerden het bedrijf naar een specialist in plaatwerk en constructie. De broers legden de basis voor het bedrijf, zoals het er nu voor staat: een hightech toeleverancier. De huidige eigenaren Martin en Marco hebben de taken goed verdeeld en dat werkt uitstekend. Ze vullen elkaar prima aan en hebben geen vergaderingen nodig, omdat alles informeel wordt besproken, tot de investering in nieuwe machines aan toe.

Alles in eigen huis

Het bedrijf is gevestigd aan de A16 net voor de Moerdijkbrug en de laatste jaren is het pand steeds verder uitgebreid. “We maken van klein tot groot plaatwerk, van enkelstuks tot seriewerk en van eenvoudig snij- en zetwerk tot complete turn-key projecten,” vertelt Martin van de Klundert. “We hebben honderden klanten en leveren aan uiteenlopende markten, zoals on- en offshore, machinebouw, agrarische sector, voedingsmiddelen, milieutechnologie en complexe staalbouw. De producten werden steeds groter en die wilden we compleet in huis kunnen fabriceren, dus hebben we enkele jaren geleden een nieuwe hal neergezet hiervoor. Daarbij kunnen we de verschillende materiaalsoorten ook veel beter gescheiden houden. Bedrijven doen vaak een aanvraag voor het snij- en zetwerk, maar als ze al onze mogelijkheden en kennis zien, dan komen daar gedurende het traject allerlei bewerkingen bij, zoals gecertificeerd lassen, walsen, samenstellen en monteren. Alles doen we hier in eigen huis en met de hoogste kwaliteitseisen.”

Grote hoogwaardige machines

“Door onze lange historie weten we hoe belangrijk het is om te blijven vernieuwen. We bekijken continu of we machines moeten vervangen door betere uitvoeringen.” In 1997 kwam  de eerste plasmasnijmachine en in 2005 de eerste lasersnijmachine. Deze machines hebben lang goede dienst bewezen, maar zijn inmiddels vervangen voor een Trumpf 6KW lasersnijmachine (4x2m) en een Sato plasmasnijmachine (8x3m). Beide machines hebben een groot snijbed en daar moeten de vervolgbewerkingen natuurlijk op afgestemd zijn. In 2012 is een 8 meter kantbank van Bystronic aangeschaft. “Wij kijken als eerst naar de kwaliteit van de machines, omdat onze producten dit vragen. Wij willen snel kunnen leveren en daar kunnen we geen stilstand bij gebruiken. Tot op de dag van vandaag hebben we nog geen onderdeel hoeven vervangen, dat zegt toch wel iets.” De nieuwste aanwinst in 2019 was naast de Sato een LVD 320 tons 4,5 meter kantbank met hoekmeetsysteem. “Het hoekmeetsysteem helpt onze vakmensen om een nog hoogwaardiger product te kunnen maken. Ook kleinere producten kunnen hier snel op gemaakt worden. Naast grote producten kanten, kunnen we ook CNC walsen tot 3 meter breed.”

Ambacht en vooruitgang

De meeste medewerkers bij Van de Klundert zijn al jarenlang in trouwe dienst; 35 jaar is zeker geen uitzondering. “Onze kracht is de combinatie van het echte ambacht dat onze mensen nog beheersen en de hightech machines. Hoe vaak we niet terug horen dat het gemaakte product perfect past of uitstekend is afgewerkt. Zo hebben we delen mogen maken van de brug tussen Cuijk en Mook en die pasten perfect in de constructie. Binnen ons bedrijf zijn er genoeg mogelijkheden om deze ambachten door te geven aan de jongere generatie. Zo is mijn zoon Luc nu werkzaam in een werk-leer traject, samen met nog een jongen van het MBO. Ze leren de kneepjes van het vak van de ‘oude’ garde. Ze hebben pas samen een RVS Kanaalstuk compleet gelast en samengesteld. De jeugd kan het werk alleen leren door het in de praktijk ook echt te maken.”

Software steeds belangrijker

Vijftien jaar geleden heeft Van de Klundert voor de softwareoplossingen van Widenhorn gekozen. Met PROfirst worden de snijmachines aangestuurd en de plaatvoorraad optimaal bijgehouden. “We hebben destijds meerdere pakketten bekeken en uiteindelijk vanwege de mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid en de service van een familiebedrijf gekozen voor Widenhorn. Daar hebben we geen moment spijt van gehad. Ook bij de ingebruikname van onze nieuwe snijmachines verliep alles vlekkeloos en konden we snel optimaal snijden. Een reden om bij onze nieuwe kantbank ook voor de kantgereedschappen van Widenhorn te kiezen. De prijs was scherp en de kwaliteit uitstekend.”
Inmiddels draait Van de Klundert ook op de nieuwste versie van RidderIQ. Dit geeft een nog beter overzicht van alle lopende offertes, projecten, werkzaamheden en financiële zaken. Er wordt ook gekeken naar de koppelingsmogelijkheden met PROfirst en de mogelijkheden van Trivest Connect om automatisch materiaal te bestellen. Van de Klundert beschikt daarnaast over een eigen 3D Engineeringsafdeling. “Meestal krijgen we de ontwerpen in 3D aangeleverd en zorgt de engineering dat alles wordt aangepast op ons machinepark. Maar we kunnen ook complete projecten in 3D uitwerken.”

Werkvoorbereider Leon programmeert in PROfirst.
Werkvoorbereider Leon programmeert in PROfirst.

Ondernemen in coronatijd

We spreken Martin midden in de coronatijd. “Als je zo’n lange historie hebt, dan ben je niet echt onder de indruk van een crisis. Maar deze is toch wel anders dan we ooit hebben meegemaakt. Naast de vele toeleveringswerkzaamheden, vervaardigen we ook grote machines, filtersystemen en leidingwerk. Die grote projecten werden allemaal opgeschoven. Inmiddels begint dat werk wel weer te komen, want het zal toch gemaakt moeten worden. Een deel van onze producten gaat naar het buitenland en dat heeft ook een tijdje stil gelegen. We hebben intern wel alles aangepast volgens de RIVM richtlijnen, zodat iedereen een gezonde werkomgeving heeft. En dat is soms best een uitdaging met producten waar meerdere mensen tegelijk aan werken. Wel moest direct een van onze medewerkers thuis werken met PROfirst en dat heeft Widenhorn ook binnen enkele uren mogelijk gemaakt. Dat soort service is heel belangrijk.”

Toekomst

Ondanks de uitdagingen vanwege corona ziet Van de Klundert de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We hebben moderne machines met veel mogelijkheden om van klein tot groot met hoge nauwkeurigheid te produceren. Daarnaast hebben we meerdere certificaten zoals ISO 9001 en ISO 3834-2. Daarmee kunnen we ook veel gecertificeerd werk zelf maken. Dat geeft ons meer mogelijkheden voor toekomstige projecten, die we met onze machines en mensen optimaal kunnen invullen.”

Van de Klundert kan ook CNC walsen tot 3 meter breed.
Van de Klundert kan ook CNC walsen tot 3 meter breed.