VDL levert eerste witte ME-bussen

0

VDL Bus & Coach heeft de eerste twee groepsvoertuigen bestemd voor de Mobiele Eenheid (ME) geleverd aan de dealer van Mercedes-Benz in Maasdijk. Het gaat om de eerste bussen van een order van in totaal 256 ME-bussen waarvoor VDL als onderaannemer de ombouw verzorgt.

Wat betreft het ombouwen van voertuigen gaat het om de grootste order in de VDL-geschiedenis. Het reparatie- en onderhoudscontract voor de komende 10 jaar is ook bij VDL Bus & Coach ondergebracht.

Via de Mercedes-Benz dealer worden de voertuigen in maart aan de Nationale Politie geleverd. De eerste levering bestaat uit 44 groepsvoertuigen en 11 commandovoertuigen. De laatste voertuigen hiervan zullen eind juni worden geleverd. De laatste bussen van de complete order worden in 2019 geleverd. De politie heeft wit gekozen als nieuwe kleur voor de ME-bussen. Deze bussen vervangen de huidige donkerblauwe voertuigen.

Maatwerk
De ombouw van de voertuigen vindt plaats bij VDL Bus Venlo. Om het ombouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, vindt het werk voor de eerste keer plaats in lijnproductie. Als basisvoertuig wordt de compacte Mercedes-Benz Sprinter gebruikt. Daardoor zijn de ME-bussen wendbaar en ideaal inzetbaar op locaties waar een grote mensenmassa zich ophoudt. Hierbij beweegt de Mobiele Eenheid zich in kleine groepjes door de menigte.

De order bestaat uit groepswagens en commandowagens. Het groepsvoertuig biedt plaats aan 9 personen, de chauffeur en de commandant in de cabine, 6 manschappen en mogelijk 1 verdachte. Deze bus wordt onder andere uitgevoerd met extra brede zijdeuren aan weerskanten, speciale ruiten en een cel. In de commandowagen is ruimte voor de chauffeur en commandant in de cabine en 2 centralisten achterin het voertuig. Daar bevindt zich ook een overlegtafel. Verder worden  technische snufjes ingebouwd, zoals een hightechgeluidssysteem waarmee mensen zijn toe te spreken tot op een afstand van een kilometer.