VDL werkt met Schaeffler aan zelfrijdende shuttles

Schaeffler en VDL Groep onderzoeken samen de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie zelfrijdende elektrische shuttles voor het openbaar vervoer

Schaeffler en VDL zijn van plan de shuttles te ontwikkelen en te bouwen voor openbaarvervoerbedrijven die de voertuigen gaan exploiteren in een alomvattend ecosysteem.

De twee familiebedrijven demonstreren het voertuig voor het eerst op de IAA Mobility (5-10 september in München). Het prototype van het voertuig, dat voorzien zal zijn van de autonome rijtechnologie van Mobileye evenals alle relevante technologieën voor de elektrificatie en besturing, wordt tot en met vrijdag 8 september tentoongesteld op de stands van VDL Groep en Schaeffler.

Pilotprojecten

De initiatiefnemers willen hun technologische competenties en expertise bundelen op het gebied van systeemtechniek, ontwikkeling, productie en openbaar vervoer. Bij dit vooruitstrevende mobiliteitsconcept zullen de twee partners samenwerken met Mobileye dat de autonome rijsystemen van de shuttlevoertuigen zal leveren. De onderhandelingen van VDL en Schaeffler met openbaarvervoerbedrijven over pilotprojecten verkeren in een vergevorderd stadium. Volgens planning kunnen de voertuigen mogelijk vanaf 2025 op straat worden getest.

Nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de hele wereld wordt het concept van mobiliteit momenteel opnieuw uitgevonden. In veel grootstedelijke gebieden wordt het mobiliteitsaanbod aangevuld met alternatieve vervoersconcepten die duurzaam en makkelijk toegankelijk zijn. Openbaarvervoerbedrijven kijken steeds vaker naar oplossingen voor autonoom rijden om grotere verkeersvolumes af te handelen, ook door een gebrek aan chauffeurs. Vooral in de daluren kunnen grotere voertuigen geleidelijk worden vervangen door kleinere, zelfrijdende voertuigen die on-demand beschikbaar zijn en een perfecte oplossing bieden voor lokaal openbaar vervoer dat emissievrij en geluidsarm is.

Het systeem met zelfrijdende shuttles, die door consumenten via een app kunnen worden opgeroepen, zal grote veranderingen voor het OV teweegbrengen. De verwachting is dat de vraag naar zelfrijdende shuttlediensten de komende jaren zal toenemen, vooral in grote steden in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië.

Ontwikkeling versnellen

Schaeffler en VDL tonen met hun beoogde strategische samenwerking aan in een vroeg stadium betrokken te willen zijn bij deze ontwikkelingen. De bedrijven willen samen de ontwikkeling van shuttlevoertuigen versnellen die op commerciële schaal kunnen worden geproduceerd. President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Autonome shuttlevoertuigen gaan een belangrijke rol spelen in onze toekomstige mobiliteitsbehoeften.

Dit voertuigconcept past naadloos in onze brede mobiliteitspropositie die design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en services omvat. Uiteraard is deze beoogde samenwerking een fantastische mogelijkheid om te pionieren en te innoveren met Schaeffler, Mobileye en andere partners.”

Innovatori in busproductie

VDL Groep loopt voorop als innovator op het gebied van onder meer bus- en autoproductie en is Europees koploper in de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Schaeffler is een wereldwijd toonaangevende leverancier van systemen en componenten voor geëlektrificeerde aandrijflijnen en innovatieve stuursystemen voor de automotive sector.

Het bedrijf heeft een zogeheten ‘rollend chassis’ geïntroduceerd, dat een volledige elektrische aandrijflijn, ‘steer-by-wire’-systeem en accu combineert in een modulaire oplossing. Het platform van Mobileye, dat is ontworpen voor shuttlevoertuigen, maakt autonoom rijden mogelijk via speciaal gebouwde EyeQ-processors, sensorsystemen van surroundcamera’s en lidar-/radardetectie, plus oplossingen voor kaarten.

Eerst in Duitsland

De nieuw ontwikkelde en geproduceerde shuttles zullen eerst in Duitsland gaan rijden, omdat dit het eerste land in Europa is waar zelfrijdende autonome voertuigen met SAE-niveau 4 mogen worden gebruikt op de openbare weg.

Productievolumes

Schaeffler en VDL zijn van plan de shuttles te ontwikkelen en te bouwen voor openbaarvervoerbedrijven die de voertuigen gaan exploiteren in een alomvattend ecosysteem. Schaeffler en VDL zijn in gesprek over pilotprojecten met de bedoeling het concept te testen en een schaalbaar ecosysteem op te zetten. De beoogde productievolumes zullen afhangen van de verkoopaantallen. De verwachting is dat vanaf 2030 enkele duizenden voertuigen per jaar zullen worden geproduceerd. De productie van de voertuigen zal plaatsvinden in het Mobility Innovation Center van VDL in Born.

Specificaties van de autonome shuttle van Schaeffler en VDL:

  • 9 zitplaatsen: 6 vaste en 3 flexibele.
  • Laadvermogen van ongeveer 1.000 kg.
  • Afmetingen: 5 meter lang, 2,2 meter breed, 2,8 meter hoog, gewicht max. 5.000 kg.
  • Indoor monitoringsysteem dat in direct contact staat met de controlekamer.
  • Twee geïntegreerde, onafhankelijke detectiesystemen: één met camera en één met radar (detectie met radiogolven) en lidar (detectie met laserlicht).
  • Grote deuren en lage instap.
  • Toegankelijk voor rolstoelen.
  • Maximumsnelheid: 70 km/uur.
  • Actieradius: ruim 350 km per dag en ruim 100 km op 1 acculading.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL Nedcar kondigt massaontslag aan

02-06 De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor…

Toeleveren

Samenwerking VDL met Airbus

11-01 Gestart wordt met de ontwikkeling en productie van een prototype. VDL ETG Almelo zal…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Toeleveren

VDL Groep wordt slimmer

11-10 De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan…

Toeleveren

‘Slimme masten’ van VDL gaan wildgroei op straat tegen

13-07 Dit samenwerkingsverband komt op maatschappelijk verantwoorde en intelligente wijze tegemoet aan de toenemende vraag…

Verspanen

Schaeffler versterkt gereedschapsbouw

04-05 “Onze capaciteiten op het gebied van gereedschapsbouw krijgen met dit Tool Technology Center een…

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Bedrijf en Economie

BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

15-10 BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema