Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

Bij het werken met en aan machines en in het bijzonder bij hydraulische en mechanische persen dient de veiligheid van de gebruiker boven alles te worden gegarandeerd. Hoffmann-Metalcare komt daarom met de naloopwegmeting van hydraulische en mechanische persen.

Nauwkeurige meetapparatuur meet in het millisecondebereik de tijd tussen de noodstopactivering en stilstand van de stoter.

Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop en het werkelijk tot stilstand komen van de stoter. De afstand van de beschermingsinrichtingen rondom de machine kan hierop worden afgestemd.

Machineveiligheid

Om de veiligheid van operators te waarborgen, wordt rondom hydraulische en mechanische persen gebruik gemaakt van beveiligingsinrichtingen. Hierbij kan worden gedacht aan vaste afschermingen maar ook aan lichtschermen. Welke veiligheidsafstand daarbij moet worden aangehouden, is gedefinieerd in de EN 999 (Veiligheid van machines – De plaatsing van beveiligingsinrichtingen in verband met naderingssnelheden van lichaamsdelen). Van groot belang daarbij is de weg die de stoter van een pers nog aflegt na activering van een noodstop (naloopweg).

Het regelmatig bepalen van deze afstand is van belang omdat de nalooptijd van een machine in bedrijf in het algemeen langer wordt. Mechanische slijtage of toepassing van een ander gereedschap op de pers kunnen daarvoor de oorzaak zijn. En met een langere nalooptijd is de bediener van de machine niet meer afdoende beschermd. Hoffmann-Metalcare kan de meting van de naloopweg verzorgen en zo bijdragen aan de veiligheid en bescherming van de bediener van machines.

Naloopwegmeting

Bij de naloopwegmeting wordt exact gemeten welke tijd er zitten tussen het activeren van een (nood)stop en het werkelijk tot stilstand komen van de stoter. Met deze exacte tijd wordt vervolgens aan de hand van de EN 999 de veilige afstand tussen lichtscherm en tafel bepaald. Deze norm omvat gedetailleerde aanwijzingen voor de berekening van de betreffende veiligheidsafstand. Hier spelen ook de activeringstijd en reactietijd van de componenten binnen het veiligheidscircuit een belangrijke rol.

Bij de naloopwegmeting wordt altijd het ‘worst case’-scenario gemeten; dat wil zeggen het tijdstip waarop de kracht het hoogst is. Er wordt gebruik gemaakt van nauwkeurige meetapparatuur, die in het millisecondebereik de tijd meet tussen de noodstopactivering en stilstand van de stoter; dit in een serie van metingen, waarbij met de gemiddelde waarde de juiste veilige afstand bepaald wordt. De metingen worden direct geprint en als controlestrook afgegeven. Ook wordt een keuringsplaatje met de bevinding op de machine aangebracht.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Hoffmann-Metalcare gaat verhuizen

21-02 De bouw van het nieuwe pand start binnenkort. Naar verwachting is eind dit jaar…

MetaalNieuws Extra IM

Alle benodigdheden die je voor een veilige bouwplaats moet hebben

30-11 Maar door vanaf het begin van het project voorzorgsmaatregelen te nemen en veiligheidsprotocollen in…

Verspanen

Hoffmann-Metalcare gastheer van Everising dealers

18-10 Met verkooppunten in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië,…

Verspanen

Succesvolle Open Dagen Hoffmann-Metalcare

12-10 Dagelijks bezochten tientallen bezoekers de middag- en avondprogramma’s die georganiseerd werden in het pand…

MetaalNieuws Extra IM

De grootste veiligheidsrisico’s voor metaalaannemers

30-07 Facilitair managers kunnen deze bedreigingen inperken, maar alleen als ze weten waar ze op…

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare neemt branchegenoot Belttech over

17-06 Hoffmann-Metalcare ontwikkelt, levert, onderhoudt en repareert productielijnen met verspanende en niet-verspanende machines. Deze vinden…

Automatisering

Cybercriminelen vallen steeds vaker aan via partners en leveranciers

05-01 Cybercriminelen hebben vorig jaar flinke stappen gezet en de lijst met spraakmakende ransomware-aanvallen op…

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare maakt materiaalopslag efficiënter met Böckelt opslagsysteem

06-12 Tot voor kort werd het materiaal bij Hoffmann-Metalcare in de eigen werkplaats opgeslagen in…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV