Verbetering financiële positie PME zet door

PME ziet ook in het eerste kwartaal van dit jaar de dekkingsgraad verder stijgen, tot 110,8%. Daarmee zet de verbetering van onze financiële positie door. Die verbetering is geheel te danken aan de sterk gestegen rente. Het rendement was de afgelopen drie maanden 7,9% negatief.

PME pensioenfonds beheert de pensioenrechten van circa 608.000 (oud-)werknemers in de metaal en technologische industrie. De sector omvat ca. 1.466 grote en middelgrote ondernemingen. Het belegd vermogen bedraagt ca. € 60 miljard.

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2022 verder verbeterd. De oorlog aan de rand van Europa zorgt echter voor rode cijfers op de financiële markten. De tegelijkertijd sterk gestegen rente maakt dat PME er nu toch financieel gezonder voorstaat.”

Hoge inflatie doet gepensioneerden extra pijn

De pensioenen van PME groeien al jaren niet meer mee met de stijgende prijzen. Dat voelen mensen die nu nog werken straks in hun portemonnee, en gepensioneerden voelen dat nu al. Zeker met de historisch hoge inflatie van de laatste tijd doet dat pijn.

Eric Uijen: “Doordat de pensioenen al jarenlang bevroren zijn, leveren onze gepensioneerden ieder jaar een klein beetje koopkracht in. Dat koopkrachtverlies wordt gedempt doordat de AOW – het grootste deel van het inkomen voor de meeste van onze gepensioneerden – wél stijgt. Maar met de torenhoge inflatie die we nu zien, gaat het knellen. De boodschappen worden fors duurder en de energierekening van huishoudens is geëxplodeerd. De roep om indexatie klinkt dan ook begrijpelijkerwijs steeds luider.”

Versoepeling van de regels voor het verhogen van pensioen

Het kabinet is voornemens om de regels te versoepelen, waardoor pensioenfondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel al bij een beleidsdekkingsgraad van 105% kunnen indexeren. De beleidsdekkingsgraad van PME was eind maart 105,3%.

Eric Uijen: “Zodra het verantwoord kan, willen we niets liever dan de pensioenen verhogen. Nu kan dat nog niet, want we zitten precies op de grens waarbij we – als de nieuwe spelregels door de Tweede Kamer worden bekrachtigd – eventueel kunnen indexeren. Daarnaast zijn aan de versoepeling van de regels wel allerlei voorwaarden verbonden. Als ons herstel doorzet, hoop ik van harte dat we dit jaar het moment bereiken dat indexeren wél kan. Maar het moet dan evenwichtig zijn, voor alle generaties, dus voor jong én oud.”

Vermogen gedaald, maar verplichtingen daalden harder

Het totaal vermogen van PME nam in het eerste kwartaal van 2022 af van € 64,3 miljard naar € 59,3 miljard. Deze daling komt met name door de negatieve rendementen op de beleggingen in vastrentende waarden en aandelen, als gevolg van de onrust op de financiële markten door de oorlog in Oekraïne. Diezelfde onrust zorgde voor een stijging van de rente, waardoor de waarde van de verplichtingen daalde van € 59,3 miljard naar € 53,5 miljard. Doordat de verplichtingen sterker daalden dan het vermogen, steeg in het eerste kwartaal de actuele dekkingsgraad per saldo met 2,5%-punt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

PME verhoogt pensioenen met 3,26 procent

28-11 De premie van 27,98% blijft gelijk en de pensioenopbouw stijgt van 1,815% naar 1,875%…

Personeel en Opleiding

Financiële positie pensioenfonds PME verder versterkt

19-10 De actuele dekkingsgraad steeg van 113,5% eind juni naar 118,1% eind september. De stijgende…

Bedrijf en Economie

Dekkingsgraad van PME Pensioenfonds klimt gestaag omhoog

20-07 Een toename van het rendement in combinatie met een hogere marktrente is hiervan de…

Personeel en Opleiding

Metaalpensioenfondsen investeren nogmaals € 150 miljoen in start- en scale-ups

08-02 Er worden de komende jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven die…

Personeel en Opleiding

PME gaat voor halvering absolute CO2-uitstoot in 2030

04-01 Ook voor de beleggingscategorieën vastgoed, infrastructuur en private equity zijn reductiedoelstellingen geformuleerd. PME is…

Personeel en Opleiding

Gepensioneerde PME krijgt er gemiddeld 50 euro netto per maand bij

28-11 Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME, “Afgelopen jaar schoot de energierekening omhoog en werd…

Personeel en Opleiding

PMT verhoogt pensioenen met 4,2%

16-11 Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de pensioenuitkering en voor de niet…

Bedrijf en Economie

Pensioenfonds PMT belegt niet meer in 19 fossiele energiebedrijven

09-11 PMT gaat verder in gesprek met de 23 energiebedrijven die mogelijk mee kunnen bewegen…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?