Verbetering financiële positie PME zet door

PME ziet ook in het eerste kwartaal van dit jaar de dekkingsgraad verder stijgen, tot 110,8%. Daarmee zet de verbetering van onze financiële positie door. Die verbetering is geheel te danken aan de sterk gestegen rente. Het rendement was de afgelopen drie maanden 7,9% negatief.

PME pensioenfonds beheert de pensioenrechten van circa 608.000 (oud-)werknemers in de metaal en technologische industrie. De sector omvat ca. 1.466 grote en middelgrote ondernemingen. Het belegd vermogen bedraagt ca. € 60 miljard.

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Onze dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van 2022 verder verbeterd. De oorlog aan de rand van Europa zorgt echter voor rode cijfers op de financiële markten. De tegelijkertijd sterk gestegen rente maakt dat PME er nu toch financieel gezonder voorstaat.”

Hoge inflatie doet gepensioneerden extra pijn

De pensioenen van PME groeien al jaren niet meer mee met de stijgende prijzen. Dat voelen mensen die nu nog werken straks in hun portemonnee, en gepensioneerden voelen dat nu al. Zeker met de historisch hoge inflatie van de laatste tijd doet dat pijn.

Eric Uijen: “Doordat de pensioenen al jarenlang bevroren zijn, leveren onze gepensioneerden ieder jaar een klein beetje koopkracht in. Dat koopkrachtverlies wordt gedempt doordat de AOW – het grootste deel van het inkomen voor de meeste van onze gepensioneerden – wél stijgt. Maar met de torenhoge inflatie die we nu zien, gaat het knellen. De boodschappen worden fors duurder en de energierekening van huishoudens is geëxplodeerd. De roep om indexatie klinkt dan ook begrijpelijkerwijs steeds luider.”

Versoepeling van de regels voor het verhogen van pensioen

Het kabinet is voornemens om de regels te versoepelen, waardoor pensioenfondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel al bij een beleidsdekkingsgraad van 105% kunnen indexeren. De beleidsdekkingsgraad van PME was eind maart 105,3%.

Eric Uijen: “Zodra het verantwoord kan, willen we niets liever dan de pensioenen verhogen. Nu kan dat nog niet, want we zitten precies op de grens waarbij we – als de nieuwe spelregels door de Tweede Kamer worden bekrachtigd – eventueel kunnen indexeren. Daarnaast zijn aan de versoepeling van de regels wel allerlei voorwaarden verbonden. Als ons herstel doorzet, hoop ik van harte dat we dit jaar het moment bereiken dat indexeren wél kan. Maar het moet dan evenwichtig zijn, voor alle generaties, dus voor jong én oud.”

Vermogen gedaald, maar verplichtingen daalden harder

Het totaal vermogen van PME nam in het eerste kwartaal van 2022 af van € 64,3 miljard naar € 59,3 miljard. Deze daling komt met name door de negatieve rendementen op de beleggingen in vastrentende waarden en aandelen, als gevolg van de onrust op de financiële markten door de oorlog in Oekraïne. Diezelfde onrust zorgde voor een stijging van de rente, waardoor de waarde van de verplichtingen daalde van € 59,3 miljard naar € 53,5 miljard. Doordat de verplichtingen sterker daalden dan het vermogen, steeg in het eerste kwartaal de actuele dekkingsgraad per saldo met 2,5%-punt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Ook PMT pensioenen tussentijds omhoog

11-07 Voor de gepensioneerden betekent dit een verhoging van de maandelijkse pensioenuitkering. Voor deelnemers betekent…

Personeel en Opleiding

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

22-06 De verhoging is volgens het pensioenfonds in de metaal en technologische industrie  een eerste…

Bedrijf en Economie

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland

06-03 PME bezit nog een beperkt aantal Russische aandelenposities die per 1 maart jl. een…

Personeel en Opleiding

Verbetering financiële positie PME zet door

27-01 De dekkings­graad steeg over het gehele jaar genomen met meer dan 10%: 2020 werd…

Bedrijf en Economie

Dekkingsgraden metaalpensioenfondsen verder gestegen

22-07 PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) zag de dekkingsgraad stijgen van 98,8% naar 101,5%. Dit…

Personeel en Opleiding

Dekkingsgraad PME pensioenfonds boven de 100%

22-04 PME behaalde over het eerste kwartaal van 2021 een beleggingsrendement van -3%. Het belegd…

Bedrijf en Economie

PME en PMT verlagen pensioenen in 2021 niet

20-01 De dekkingsgraad van PME (metalektro) steeg van 93,7% naar 97,2%, die van PMT (Metaal…

Personeel en Opleiding

Veel werkgevers betalen meer voor personeel in 2021

05-01 Veel werkgevers betalen dit jaar meer voor hun personeel in vergelijking met 2020. Dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X