Vijf kantbanken van ETEMF in één klap gemoderniseerd

ETEMF in Tilburg, specialist in RVS maatwerk, heeft al zijn vijf kantbanken laten retrofitten door Morris Solutions. Ook heeft Morris Solutions het softwarepakket Esabend 3D M voor offline programmeren geïnstalleerd.

ETEMF is een echt productiebedrijf dat halffabricaten en hoogwaardige eindproducten van RVS, aluminium en staal ontwikkelt en vervaardigt. Een solide machinepark en vakkundige medewerkers staan garant voor zorgvuldig afgewerkte producten. “Wij maken het onze klanten graag zo makkelijk mogelijk”, zegt John de Jong, die het bedrijf 7 jaar geleden samen met Bart de Jong (geen familie) heeft overgenomen. “Daarom leveren wij complete producten, zelfs als we daarvoor een beroep moeten doen op externe disciplines of materialen. Door ons uitgebreide netwerk kunnen we een totaalpakket van diensten en materialen te leveren. Van kleine, stijlvolle producten tot en met integrale apparatenbouw.”
Een sterk punt van ETEMF is dat het al in de prototypefase van producten kan meedenken met klanten. “We beschikken over een 3D CAD programma waarin we zelf kunnen ontwerpen”, zegt John de Jong. “De klant komt met een wensenpakket en daar gaan wij mee aan de slag, zodat het product efficiënt en op economische wijze kan worden gemaakt. We weten waar we op moeten letten om een goed maakbaar ontwerp te krijgen. Daarmee valt vaak veel te winnen.”

Behoefte aan meer productiviteit
Sinds Bart en John de Jong het bedrijf runnen, is het aantal medewerkers gegroeid van 11 naar 26 personen. Ze merken echter steeds meer dat technisch personeel zeldzaam begint te worden. Daar proberen ze een mouw aan te passen door zelf mensen op te leiden, maar ook door het machinepark te moderniseren. Het werken voor de medewerkers makkelijker maken, was een van de redenen om de kantbanken onderhanden te nemen. ETEMF beschikt over vijf hydraulische kantbanken, die allemaal dateren van rond de eeuwwisseling. Het gaat om een Darley 3100 mm met 110 ton voorzien van 7 assen, twee Safans 3100 mm met 110 ton voorzien van 6 assen, een Safan 2600 mm met 80 ton voorzien van 4 assen en een Safan 2600 mm met 50 ton voorzien van 4 assen. ETEMF zet op deze banken materiaaldikten van 1 tot om en nabij de 4 mm, hoofdzakelijk RVS.
John de Jong: “We moesten hier echt wat mee. We hadden behoefte aan meer productiviteit op de banken en dat krijg je als je sneller programma’s en gereedschappen kunt wisselen. Tevens zijn wij van mening dat het bedienen en de bijbehorende handelingen makkelijker moeten worden, zodat de banken door meerdere personen kunnen worden bediend.”

Nieuw of retrofit?
Bij het zoeken naar oplossingen stond ETEMF voor de keuze nieuwe banken aanschaffen of de bestaande banken laten retrofitten. Het aanschaffen van vijf nieuwe banken was geen optie, te meer omdat dan ook een groot deel van de gereedschappen vernieuwd had moeten worden. Dus werd besloten tot retrofitten en hiervoor werd de Friese retrofitspecialist Morris Solutions in de arm genomen, het bedrijf van Morris Giaccone en Grytsje de Jong. ETEMF had in eerste instantie het idee de 50 tons bank over te slaan. Deze gaf regelmatig storing op het hydraulische gedeelte. “Morris gaf aan dit te kunnen fixen en adviseerde ons om ook deze bank mee te nemen in het project.”

Morris Solutions

Morris Solutions heeft de besturingen van alle banken vervangen. Ook heeft ETEMF het pakket Esabend 3D M voor offline programmeren aangeschaft.

Aldus geschiedde. Morris Solutions heeft de besturingen van alle banken vervangen en op de Safans de potmeters voor het bepalen van de bovenbalk vervangen door linialen, die veel preciezer meten. Ook heeft ETEMF het pakket Esabend 3D M voor offline programmeren aangeschaft. De M staat voor Morris, want hij heeft samen Esautomotion aan de ontwikkeling hiervan gewerkt. Het is een betaalbare oplossing die Morris hiermee aanbiedt. De gebruiker betaalt één keer een bedrag en dat is dan inclusief de installatie. Daarna is het systeem zijn eigendom en hoeft er niet jaarlijks voor een nieuwe licentie te worden betaald. “Offline programmeren is niet nieuw voor ons”, zegt John de Jong. “Wij deden dit al op onze twee lasersnijders en de ponsmachines. Het offline programmeren van de kantbanken stond ook op ons verlanglijstje en dat hebben we op deze manier kunnen realiseren.”

Winst
Bart en John zijn erg tevreden met het resultaat. De retrofit heeft plaatsgevonden van december 2017 tot en met juli 2018. Morris Solutions heeft deze in drie fasen uitgevoerd omdat ETEMF niet alle banken tegelijk kon missen in de productie. “Vooral de flexibiliteit van Morris en zijn medewerkers sprak ons erg aan.” De retrofit heeft zeker winst gebracht. “De operators zijn sneller met het instellen dan met de oude besturingen. De winst is verder nog moeilijk te meten omdat we pas een aantal weken bezig zijn met het offline programmeren en druk doende met de implementatie op de werkvloer hiervan. Maar dat deze retrofit ons veel heeft opgeleverd, staat nu al vast.”

Morris Solutions, stand 247

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

Plaatbewerking

SafanDarley toont ‘lights-out’ productie

12-10 Alle innovaties zijn ontwikkeld met het oog op de toekomst en dragen bij aan…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen