Volwassenheid Additive Manufacturing centraal tijdens RapidPro 2019

0

Op 13 en 14 maart 2019 organiseerde Mikrocentrum de 9e editie van vakbeurs RapidPro. Met de slogan “Define. Design. Produce” stelde deze editie de volwassenwording van de Digital en Additive Manufacturing (AM) industrie centraal, met focus op concrete toepassing en Return on Investment. Zo’n 2200 bezoekers ontdekten de laatste ontwikkelingen tijdens de 42 lezingen en bij de 80 exposanten.

Tijdens RapidPro 2019 stonden de ontwikkelingen binnen de Digital en Additive Manufacturing centraal. De beurs gaf antwoord op de vraag welke concrete toepassingen Additive Manufacturing kan bieden. Naast mogelijkheden bood het exposanten-programma ook antwoord op de uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van business development, (nieuwe) materialen, hard- en software integratie, kwaliteit en juridische aspecten. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, in het congresprogramma als tijdens de nieuw toegevoegde Ask-A-Pro en Meet & Match sessies dan ook uitvoerig aandacht aan deze onderwerpen.

Dat er steeds meer toepassingen voor de maakindustrie zijn, bleek op de beursvloer bij de 80 exposanten. Zo presenteerde onder andere Lay3rs de mogelijkheden van 3D-printerfarms, liet AM-flow zien dat schaalvergroting bij 3D-printen realiteit wordt met de AM-vision high speed sorteermachine en presenteerde MakerPoint de miniFactory Ultra die polymeerprinten mogelijk maakt. Ook konden bezoekers nieuwe toepassingen zien in de Hall-of-Fame en inspiratie opdoen op de Inspiration Zone. “Digital Manufacturing heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in de volwassenwording”, aldus Tom Wessels, Eventmanager RapidPro. “Op RapidPro werd duidelijk dat zowel leveranciers als klanten klaar zijn voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden, van 3D-scannen, reversed engineering en prototyping tot serieproductie met AM. Het delen van successen in deze is essentieel en RapidPro zal daar, in samenwerking met partners zoals Flam3D en 3D printmagazine, in komende edities een steentje aan blijven bijdragen.”

Volwassenheid Additive Manufacturing centraal tijdens RapidPro 2019

Winst behalen met Digital en Additive Manufacturing
Het congresprogramma tijdens RapidPro 2019 maakte duidelijk dat voor de industrie veel te winnen valt op het gebied van Additive Manufacturing. Zo gaf Güngör Kara van EOS aan 3D-printen te zien als nadrukkelijk onderdeel van digitalisering van de maakindustrie met nieuwe verdienmodellen als gevolg. Bovendien groeit het aantal toepassingen. Vervolgen nam Berry Hendriks van CyBe Construction het publiek mee in de wereld van 3D-betonprinten en vertelde Prof. Ian Gibson (Fraunhofer Project Center) over de progressie met Metal AM. Arlette van der Veer (KLM Royal Dutch Airlines) bracht de mogelijkheden naar de praktijk met haar lezing over hoe zij 3D-design engineering realiseren op de afdeling Engineering en Maintenance. De 10e editie van RapidPro staat gepland op 4 en 5 maart 2020.

Volwassenheid Additive Manufacturing centraal tijdens RapidPro 2019