Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

Fabio Arecco, European Sales Manager bij Elbo Controlli Nikken, is overtuigd dat bedrijven die streven naar een maximale precisie niet om een voorinstelapparaat heen kunnen. Met name door het automatiseren van handmatige taken, neemt de kans op menselijke fouten dankzij een voorinstelapparaat af. “Precisie start bij het voorkomen van fouten in het proces.”

Special Tools Benelux presenteerde tijdens de Precisiebeurs samen met Elbo Controlli Nikken de voordelen van voorinstellen.

Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken, samen met Elbo Controlli Nikken het voorinstellen van verspanende gereedschappen onder de aandacht. Het doel was om bezoekers bewust te maken van het feit dat precisie al begint in het voortraject van verspaning, namelijk bij het gereedschapsbeheer.

“Om een hoge precisie te bereiken kijken maakbedrijven vaak eerst naar de bewerkingsmachine. En dat is logisch, want daar vindt de verspaning plaats. Echter, bij precisiebewerkingen mag je niks aan het toeval overlaten en moet je fouten in het hele proces voorkomen. Daarom is het juist belangrijk om het gereedschapsbeheer op orde te hebben”, zegt Arecco.

Foutloze dataoverdracht

Arecco vervolgt: “Veel fouten in het proces ontstaan door menselijke handelingen. Met een voorinstelapparaat kun je die handelingen automatiseren.” Hij doelt daarmee op het automatisch voorinstellen, het automatisch inspecteren van gereedschappen op slijtage, breuk en rondloop en in het bijzonder op de automatische uitwisseling van gegevens naar de bewerkingsmachine toe. “Je ziet in de praktijk dat er veel fouten ontstaan bij het handmatig overnemen van gereedschapsgegevens in de machine. Met de oplossing van Nikken is dit verleden tijd.”

Nikken biedt verschillende mogelijkheden om data van het gereedschap foutloos over te brengen naar de machine. Men kan kiezen om de data op een label te printen die vervolgens bij de machine gescand kan worden. Daarnaast is het mogelijk om voor datatransfer te kiezen, waarbij de data van het voorinstelapparaat wordt weggeschreven in een database en tegelijkertijd wordt gekoppeld aan een datamatrix op de gereedschapshouder. De bewerkingsmachine haalt vervolgens na het scannen van de datamatrix de gegevens uit de database. Dit systeem werkt bi-directioneel, zodat gegevens zoals standtijd en kwaliteit altijd up-to-date zijn.

De voorinstelapparaten van Nikken kenmerken zich door het Twinvision camerasysteem en het machinebed van graniet.

De voorinstelapparaten van Nikken kenmerken zich door het Twinvision camerasysteem en het machinebed van graniet.

Gereedschapsverbruik neemt af

“In Nederland kiest nagenoeg iedereen voor de datatransfer-optie en dit raden we eigenlijk altijd aan. Naast dat deze optie de kans op fouten helemaal wegneemt, is het tevens veel efficiënter. Je krijgt namelijk volledig inzicht in de status van het gereedschap, waardoor het gereedschapsverbruik afneemt. Bovendien is het mogelijk om de gereedschapsdata in te lezen terwijl de machine produceert. De machinestilstandtijd neemt daarmee ook af en dit heeft logischerwijs een positief effect op de productiviteit. Door alle voordelen van een voorinstelapparaat op het gehele productieproces, gaan we uit van een ROI van zes tot twaalf maanden”, vertelt Jan Pol van Special Tools Benelux.

Basis van graniet

Het programma met voorinstelapparaten van Nikken bestaat uit diverse modellen. Kenmerkend voor alle apparaten is het Twinvision camerasysteem, waarmee het gereedschap op een display van dichtbij is te volgen. Daarnaast springt het machinebed van graniet eruit. Het granieten bed is volgens Pol een groot voordeel. “Dankzij de perfecte eigenschappen van de granieten basis en zuil wordt er een hoge dimensionale en thermische stabiliteit verkregen. Doordat het apparaat ongevoelig is voor temperatuurverschillen, is het mogelijk om de voorinsteller overal in de fabriek neer te zetten. Dat maakt de voorinstelapparaten van Nikken ideaal voor MKB’ers die niet de ruimte hebben voor een aparte gereedschapskamer.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Precisie en vibratie gaan samen dankzij optimale demping

07-12 De ISOTablA van Fabreeka is een tafelplatform dat dankzij de actieve demping bij uitstek…

Toeleveren

AM-keten naar wereldmarkt

07-12 “Met dit partnership willen we elkaar versterken en steunen in het realiseren van onze…

Verspanen

Precisiebeurs groeit mee met ambities hightech industrie

21-11 “We zien nu nog meer dan ooit dat de gehele precisietechnologie waardeketen behoefte heeft…

Verspanen

Snel en foutloos meten

10-11 Op het gebied van meettechniek heeft Hoffmann Group alles onder één dak. De ervaren…

Verspanen

Populaire Precisiebeurs blijft groeien

09-11 De vraag naar nog nauwkeuriger en kleiner meten, produceren en construeren groeit al jaren.…

Toeleveren

Oplossingen voor Grade 1 en 2 metaalbewerking en cleaning

09-11 Dit doet Gibac, partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisie reiniging voor…

Toeleveren

Kleine stootdempers aan zet bij productie halfgeleiders

07-11 Fotolithografie is een sleuteltechnologie bij de fabricage van micro-elektronische componenten en schakelcircuits en bij…

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen