Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm

De Amerikaanse producent van abrasieve waterstraalsnijsystemen Omax gaat de krachten bundelen met het eveneens Amerikaanse Hypertherm, producent van industriële snijsystemen en software. Omax wordt een volle dochter van Hypertherm.

Zodra de transactie is afgerond, naar verwachting rond 9 april, zullen de direct-aangedreven pompen, software en applicatietechnieken van Omax worden gecombineerd met Hypertherms beproefde Advanced Intensifier pompen en abrasief recyclingsystemen. Daarmee ontstaat een toonaangevend aanbod op het gebied van waterjettechnologie. Omax is producent van abrasieve waterstraalsnijmachines die vrijwel elk materiaal en elke dikte kunnen snijden met hoge snelheid en nauwkeurigheid. Onder de merknamen Omax, Maxiem, Globalmax en Protomax brengt Omax een samenhangende selectie JetMachining centers op de markt, die zich kenmerken door intuïtieve software besturingen en de toepassing van moderne pomptechnologie. In de afgelopen jaren heeft Omax meer dan 5500 watersnijmachines over de gehele wereld geïnstalleerd.

Hypertherm is sinds de overname van AccuStream in 2013 volop actief in watersnijtechniek en wil daarin – net als bij de plasmasnijsystemen – een vooraanstaande rol spelen. Afgelopen najaar werden op de Euroblech bijvoorbeeld de eerste waterstraalpompen voor predictief (voorspelbaar) onderhoud gepresenteerd; een nieuwe generatie pompen die onder de naam HyPrecision Predictive op de markt wordt gebracht en die een aanzienlijke verlaging van onderhoudskosten en minder verstoring vanwege niet-geplande onderhoudsbeurten oplevert.

Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm

De abrasieve waterstraalsnijmachines van Omax kunnen vrijwel elk materiaal en elke dikte snijden met hoge snelheid en nauwkeurigheid.

Merken blijven bestaan
Hypertherm is niet van plan significante wijzigingen aan te brengen in de processen, de managementstructuur of de distributiekanalen van Omax, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door importeur IWE in Nieuwekerk aan den IJssel. De huidige kantoren van het bedrijf en productiefaciliteiten in Kent (Washington), waar de meeste van de bijna 370 medewerkers actief zijn, zullen intact blijven. Er zijn geen plannen voor consolidatie of reductie van medewerkers. Hypertherm heeft ook het voornemen om het aanbod van zowel Omax als Hypertherm op het gebied van waterjet producten en merken in stand te houden. John Cheung, mede-oprichter en CEO van Omax, is blij met de deal met Hypertherm. “Toen de inmiddels overleden Dr. Olsen en ik Omax 25 jaar geleden oprichtten was ons doel nieuwe besturingstechniek te combineren met software om het beste abrasieve waterjet systeem in de markt te creëren. We zijn daarin meer dan geslaagd en hebben een van de beste waterjetfabrikanten ter wereld gebouwd. Samen hebben we al een tijdje plannen gemaakt voor de toekomst van Omax. We zochten een bedrijf dat dezelfde waarden en visie deelt als ons. We wilden een bedrijf dat onze cultuur beschermt, zorgt voor stabiliteit voor onze medewerkers en onze klanten producten en diensten geeft in lijn met onze bedrijfsdoelstelling.

CEO Evan Smith van Hypertherm is verguld met de overname. “We gaan het beste waterjet R&D en engineering team ter wereld samenbrengen met ons getalenteerde waterjetteam in Minnesota. We zijn er zeker van dat de combinatie van Omax toptechnologie en oplossingen, focus op innovatie, sterke merknaam, commitment aan de klanten en uitstekende cultuur een perfecte aanvulling is op Hypertherms waterjet aanbod en leidende positie op het gebied van plasmasnijden. Het onderstreept onze strategie van het leveren van snij-oplossingen die de eisen van klanten op de eerste plaats zetten.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Plaatbewerking

OptiMAX is OMAX’ meest geavanceerde watersnijmachine ooit

07-03 Met de OptiMAX claimt de Amerikaanse machinefabrikant en pionier op het gebied van waterstraalsnijtechnologie,…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuwe versie LVD’s CADMAN integreert vreemde operaties

06-12 LVD’s softwarepakket helpt het plaatbewerkingsproces te stroomlijnen en maakt slimme fabricage mogelijk. Van basismateriaal…

Plaatbewerking

Slijtdelen in één cartridge

25-10 Hypertherm, fabrikant van industriële snijsystemen en -software, heeft op de Fabtech in Chicago drie…

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen