Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm

0
124

De Amerikaanse producent van abrasieve waterstraalsnijsystemen Omax gaat de krachten bundelen met het eveneens Amerikaanse Hypertherm, producent van industriële snijsystemen en software. Omax wordt een volle dochter van Hypertherm.

Zodra de transactie is afgerond, naar verwachting rond 9 april, zullen de direct-aangedreven pompen, software en applicatietechnieken van Omax worden gecombineerd met Hypertherms beproefde Advanced Intensifier pompen en abrasief recyclingsystemen. Daarmee ontstaat een toonaangevend aanbod op het gebied van waterjettechnologie. Omax is producent van abrasieve waterstraalsnijmachines die vrijwel elk materiaal en elke dikte kunnen snijden met hoge snelheid en nauwkeurigheid. Onder de merknamen Omax, Maxiem, Globalmax en Protomax brengt Omax een samenhangende selectie JetMachining centers op de markt, die zich kenmerken door intuïtieve software besturingen en de toepassing van moderne pomptechnologie. In de afgelopen jaren heeft Omax meer dan 5500 watersnijmachines over de gehele wereld geïnstalleerd.

Hypertherm is sinds de overname van AccuStream in 2013 volop actief in watersnijtechniek en wil daarin – net als bij de plasmasnijsystemen – een vooraanstaande rol spelen. Afgelopen najaar werden op de Euroblech bijvoorbeeld de eerste waterstraalpompen voor predictief (voorspelbaar) onderhoud gepresenteerd; een nieuwe generatie pompen die onder de naam HyPrecision Predictive op de markt wordt gebracht en die een aanzienlijke verlaging van onderhoudskosten en minder verstoring vanwege niet-geplande onderhoudsbeurten oplevert.

Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm
De abrasieve waterstraalsnijmachines van Omax kunnen vrijwel elk materiaal en elke dikte snijden met hoge snelheid en nauwkeurigheid.

Merken blijven bestaan
Hypertherm is niet van plan significante wijzigingen aan te brengen in de processen, de managementstructuur of de distributiekanalen van Omax, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door importeur IWE in Nieuwekerk aan den IJssel. De huidige kantoren van het bedrijf en productiefaciliteiten in Kent (Washington), waar de meeste van de bijna 370 medewerkers actief zijn, zullen intact blijven. Er zijn geen plannen voor consolidatie of reductie van medewerkers. Hypertherm heeft ook het voornemen om het aanbod van zowel Omax als Hypertherm op het gebied van waterjet producten en merken in stand te houden. John Cheung, mede-oprichter en CEO van Omax, is blij met de deal met Hypertherm. “Toen de inmiddels overleden Dr. Olsen en ik Omax 25 jaar geleden oprichtten was ons doel nieuwe besturingstechniek te combineren met software om het beste abrasieve waterjet systeem in de markt te creëren. We zijn daarin meer dan geslaagd en hebben een van de beste waterjetfabrikanten ter wereld gebouwd. Samen hebben we al een tijdje plannen gemaakt voor de toekomst van Omax. We zochten een bedrijf dat dezelfde waarden en visie deelt als ons. We wilden een bedrijf dat onze cultuur beschermt, zorgt voor stabiliteit voor onze medewerkers en onze klanten producten en diensten geeft in lijn met onze bedrijfsdoelstelling.

CEO Evan Smith van Hypertherm is verguld met de overname. “We gaan het beste waterjet R&D en engineering team ter wereld samenbrengen met ons getalenteerde waterjetteam in Minnesota. We zijn er zeker van dat de combinatie van Omax toptechnologie en oplossingen, focus op innovatie, sterke merknaam, commitment aan de klanten en uitstekende cultuur een perfecte aanvulling is op Hypertherms waterjet aanbod en leidende positie op het gebied van plasmasnijden. Het onderstreept onze strategie van het leveren van snij-oplossingen die de eisen van klanten op de eerste plaats zetten.”