Week van Veilig en Gezond Werken start bij Alumat Zeeman

0

Van 13 tot en met 17 juni maakt de metaal zich een week lang extra sterk voor veilig en gezond werk. Deze zevende Week van Veilig en Gezond Werken gaat van start met de eerste stop van de 5xbeter Roadshow bij Alumat Zeeman in Maasdijk.

Met de Week van Veilig en Gezond Werken en het Jubileumcongres ‘Durf te dromen’ op 20 juni staat 5xbeter extra stil bij de arborisico’s in de metaal. 5xbeter ondersteunt het gesprek tussen werkgevers en medewerkers over deze risico’s en biedt hulpmiddelen om deze op de werkvloer aan te pakken.

5xbeter Roadshow
Met de 5xbeter Roadshow worden tijdens de Week in vijf dagen vijf bedrijven aan gedaan. Al deze bedrijven bieden inspiratie en best practices op het gebied van veilig en gezond werken. Iedereen die in de metaal werkt is welkom een bezoek te brengen aan de 5xbeter Truck. De Roadshow stopt bij de volgende bedrijven:

13 juni: Alumat Zeeman te Maasdijk
14 juni: GS Hydro te Barendrecht
15 juni: Koninklijke Bammens te Maarssen
16 juni: Lentink te Varsseveld
17 juni: LDM te Drunen

Alumat Zeeman over 5xbeter en het belang van de Week van Veilig en Gezond Werken: “Dankzij 5xbeter hebben wij veilig en gezond werken als uitdaging voor de gehele onderneming omarmd; voor het personeel én het management. Wij werken hard om de tuinbouwsector te voorzien van parts en systems die de tuinders helpen om energie te besparen en het klimaat in de kas te sturen. Wij willen dat op een gezonde en veilige manier doen, zodat iedere avond al onze medewerkers weer veilig en gezond naar huis gaan en de volgende morgen weer aan het werk kunnen. Veilig en gezond werken doe je iedere dag en daarom moet je er ook iedere dag aandacht aan besteden en soms wat extra aandacht om dat vast te houden. De 5xbeter Roadshow is een prima gelegenheid om veilig en gezond werken hoog op de agenda te houden: dag in dag uit. En daarom doen we graag mee.”

10 jaar 5xbeter
Dit jaar is Week van Veilig en Gezond Werken extra feestelijk omdat 5xbeter 10 jaar bestaat. In 2006 sloegen de vijf sociale partners in de metaal (Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie) de handen ineen met de oprichting van 5xbeter, ijzersterk voor veilig werk. 5xbeter zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van werknemers in de metaalbewerking en metalektro. 5xbeter biedt kosteloos onafhankelijk advies en hulpmiddelen op het gebied van onder andere lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen.

Bedrijfseigen veiligheidsweek
5xbeter biedt alle bedrijven in de metaalbewerking en metalektro dit jaar de mogelijkheid tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken een bedrijfseigen veiligheidsweek te houden. 5xbeter voorziet alle deelnemende bedrijven van pakketten met materiaal voor de inhoudelijke invulling en aankleding van de veiligheidsweek in het eigen bedrijf. Honderden bedrijven doen mee en besteden extra aandacht aan veilig en gezond werken op de eigen werkvloer.

20 juni: 5xbeter Jubileumcongres
5xbeter sluit de Week van Veilig en Gezond Werken 20 juni af met het Jubileumcongres ‘Durf te dromen’ in de Efteling. Van 09.00 tot 16.00 uur is er een interactief programma waarin de risico’s van het (tijdelijk) werken op hoogte en de nieuwe Verbetercheck Tijdelijk werken op hoogte centraal staan. Ook komt aan bod wat 5xbeter in tien jaar tijd voor elkaar heeft gekregen. Tijdens het congres gaan twee nieuwe 5xbeter Films in première, waaronder een film over werken op hoogte. Hoofdgast is astronaut André Kuipers, die zijn ervaringen met veilig en gezond werken – ook op hoogte – zal delen. Tevens zullen het IJzersterk bedrijf en de Preventiemedewerker 2016 bekend gemaakt worden.

Aanmelden voor het congres ‘Durf te dromen’ kan ete