Wereldwijde industriële productie zal in 2024 met slechts 0,3% groeien

Interact Analysis heeft enkele wijzigingen aangebracht in zijn prognose voor de wereldwijde productievooruitzichten. Volgens het laatste onderzoek van het marktinformatiebedrijf zijn de vooruitzichten voor de wereldwijde productie somber, en dit lijkt door te gaan van 2024 tot begin 2025.

2024 wordt een moeilijk jaar voor alle regio’s in termen van productiegroei van de industrie.

Vooral Europa voelt de klappen, terwijl de regio Amerika het in de eerste helft van 2023 goed deed. Als gevolg van de inzinking van de halfgeleiders neemt de industriële productie in de regio Azië-Pacific af – de regio is goed voor bijna 90% van de productie van halfgeleiders en componenten.

Snellere groei machineproductie

Tussen 2023 en 2028 zal de machineproductie (als subsector van de industrie) naar verwachting sneller groeien dan de productiesector in het algemeen. In Noord- en Zuid-Amerika zal de machineproductie jaarlijks gemiddeld groeien met 3,8%, vergeleken met slechts 2,4% voor de productie. In Azië groeien de sectoren met respectievelijk 3,9% en 2,9% en in Europa met 3,6% en 2,4%. In 2024 zal de groei negatief zijn voor de machineproductie, alvorens in 2025 terug te keren naar positieve cijfers en de aanhoudende groei tot 2028 te handhaven.

Europa

Kijkend naar de productievooruitzichten per regio, heeft Europa het meest te lijden onder de economische druk. Desondanks lijkt de autosector het goed te doen, met name in Duitsland en Frankrijk. De productie van Italië zal in 2023 met 2% groeien, bijna uitsluitend als gevolg van de automobiel-, transport- en rubber- en plasticsector. Het Verenigd Koninkrijk heeft beter gepresteerd dan verwacht, met een verwachte productiegroei van 0,2% in 2023, in tegenstelling tot de negatieve groeiprognose van Interact Analysis in de vorige editie van zijn rapport.

Verenigde Staten

In de VS is de groei sterk afhankelijk van de reactie van de Federal Reserve. Als de rente in deze regio te langzaam daalt, zal 2024 somber zijn, maar als ze te snel wordt verhoogd, zal de inflatie omhoogschieten, wat leidt tot een periode van economische stagflatie. Het halfgeleidersegment in de VS presteert aanzienlijk beter dan andere landen, met name Taiwan en Zuid-Korea (die de sector in 2023 met meer dan 20% zullen zien krimpen). De VS zal naar verwachting echter het epicentrum zijn van de volgende wereldwijde productierecessie, die in 2024 wordt verwacht.

China

De Chinese economie wordt aangedreven door stimuleringsbeleid, dat een positief effect lijkt te hebben op de productiegroei van het land. De economie zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 wat aan kracht hebben gewonnen in vergelijking met een trage eerste helft van het jaar. Het volledige effect van het overheidsbeleid op de economie valt nog te bezien, ondanks enkele positieve signalen in augustus van dit jaar.

Over het geheel genomen heeft Interact Analysis de prognose voor de Chinese industriële productie met 0,2 procentpunt naar beneden bijgesteld tot 3,2% voor 2023. De voorspelde groei voor de regio in 2024 is echter opwaarts bijgesteld van 2,9% naar 3%, met een voorspelde gemiddelde jaarlijkse groei tussen 2022 en 2027 van ongeveer 3,2%.

Eindelijk stabiliteit

Adrian Lloyd, CEO van Interact Analysis, merkt op dat de wereldwijde productie-economie eindelijk enig bewijs van stabiliteit laat zien. “Hoewel 2024 een sombere periode lijkt te worden voor alle economieën, is het bemoedigend dat China en de VS in het bijzonder dit jaar in sommige industrieën groei hebben genoten. De autosector lijkt het goed te doen, zelfs in Europa dat nog steeds de storm te boven komt. Na een moeilijk 2024 verwachten we een aanzienlijke opleving van de wereldeconomie, resulterend in een periode van aanhoudende groei tot 2028 voor alle uithoeken van de wereld.”

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Industrie gaat mooie zomer tegemoet

02-06 De groei van de industrie in Nederland zet nog steeds door. Met een score…

Bedrijf en Economie

Reshoring: trend of hype?

30-09 Nieuwsuur besteedde in de uitzending van afgelopen zaterdag aandacht aan het fenomeen reshoring bij…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?