Werkgevers en werknemers naderen elkaar bij nieuwe cao Metalektro

0

De vakbonden en werkgeversorganisatie FME hebben in de vierde onderhandelingsronde over een nieuwe cao Metalektro vooruitgang geboekt. Op 18 november wordt er verder gepraat.

“Er zijn stappen in de goede richting gezet, maar op belangrijke punten bieden de werkgevers ronduit onvoldoende”, zegt FNV Metaal. De vakbond zegt zelf constructieve stappen te hebben gezet. “Een voorbeeld is het verlagen van onze looneis om zo, in combinatie met andere belangrijke afspraken die ook geld kosten, tot een rechtvaardige cao te komen.”

Loonbod

De bonden vragen nu 3% loonsverhoging per 12 maanden en een minimum van 14 euro bruto per uur. De onderhandelaars van FME willen vooralsnog niet verder gaan dan 0,96% loonsverhoging per 12 maanden. De bonden gaan voor een cao van 10 maanden (tot 1 oktober 2021), terwijl de werkgevers afspraken willen maken voor 25 maanden (tot 1 januari 2023).  Ook op het gebied van het Generatiepact, de zeggenschap van werknemers over werktijden en vrije dagen, de (gelijke) beloning van uitzendkrachten en het pensioengevend maken van de ploegentoeslag, zijn de onderhandelaars het nog niet eens.

Petitie

Volgens FNV Metaal is het nu de beurt aan de werkgevers om over de brug te komen. “We denken dat verder praten zin heeft, omdat we op het gebied van jeugdlonen, zwaar werk regeling, gelijke beloning voor vrouwen en de pensioenregeling stappen in de goede richting gezet hebben. Maar ook hier geldt: we er nog niet helemaal uit.”
FNV Metaal zegt op 18 november een uiterste poging te willen doen om er aan de onderhandelingstafel uit te komen. In de tussentijd wordt de druk bij de werkgevers opgevoerd. Werknemers in de Metalektro wordt gevraagd de petitie ‘Werkgevers, kom over de brug!’ te tekenen.