Werkkleding moet vakbekwaamheid uitstralen

Vakmensen vinden het belangrijk dat de werkkleding hen er laat uitzien als competente professionals. Betrouwbaarheid en professionaliteit staan samen met veiligheidsaspecten en draagcomfort bovenaan hun wensenlijst.

De trend gaat in de richting van sportieve, nauw aansluitende kleding in donkergrijze of blauwe tinten.

Dit blijkt uit een rondvraag van Mewa Textile-Service, waarbij aan geschoolde arbeiders de vraag werd gesteld wat voor hen het belangrijkst is wanneer het om werkkleding gaat.

Kleur en design

Naast de functionele vereisten voor werkkleding benadrukten de respondenten hoe belangrijk de perceptie van hun werkkleding voor hen is. De kwaliteit van hun persoonlijk vakmanschap en hun vermogen om klanten te adviseren wil men tot uiting zien komen in een outfit van hoge kwaliteit.
Volgens de enquête van Mewa kleden vakmensen zich bij voorkeur modieus en serieus. Men wil geen kleding meer dragen die niet stijlvol is. De trend naar sportieve, nauw aansluitende pasvormen en donkergrijze of blauwe tinten qua kleurkeuze, sluit aan bij de huidige behoeften.

Afzonderlijke items

Wat er op de werkplek wordt gedragen, hangt sterk af van de activiteit. Voor buitenwerk en in autowerkplaatsen wordt de voorkeur gegeven aan meerlaagse kleding om flexibel uitgerust te zijn voor wisselende temperaturen en oncomfortabele weersomstandigheden. Werkgevers willen daarom voornamelijk teamkleding die bestaat uit verschillende items die gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden. Naast het T-shirt wordt dan bijvoorbeeld een vest en jas in identieke kleuren gedragen. Zo divers als de bouwsector is, zo divers blijken ook de individuele kledingvereisten. Regenbestendige outdoor jassen, warme fleecekleding en ademende T-shirts zijn het populairst. In de interieurbouw ligt de nadruk op kleding die robuust en slijtvast is. Tuinbroeken zijn als voorheen nog steeds het favoriete kledingstuk voor wie werkt in garages en carrosserieën terwijl vesten het meest gewenste kledingstuk is voor wie in de bouwsector werkt.

Draagcomfort primeert

Voor mensen die de hele dag fysieke inspanningen leveren, zijn bewegingsgemak en draagcomfort van werkkleding het belangrijkst. De overgrote meerderheid van de ondervraagden in geschoolde beroepen geeft expliciet de voorkeur aan outfits van materialen die zo huidvriendelijk en ademend mogelijk zijn. Voor buitenwerk zijn nauw aansluitende modellen met veel bewegingsvrijheid – wat wordt bereikt door elastische inzetstukken of elastische gemêleerde stoffen – de trend die Mewa waarneemt bij vakmensen.

Een overtuigend voorkomen: vakmensen wensen met hun kleding in eerste instantie gepercipieerd te worden als competente specialisten. (Foto's: Mewa)

Een overtuigend voorkomen: vakmensen wensen met hun kleding in eerste instantie gepercipieerd te worden als competente specialisten. (Foto’s: Mewa)

Zakken zijn een must

Schroevendraaier, duimstok, portemonnee, smartphone… Vaklui wensen opbergruimte in hun werkkleding. Voldoende zakken in de juiste maat, op de juiste plaats en met de juiste stevigheid blijken een belangrijk item bij de bevraagde respondenten. Dit geldt vooral voor broeken. Werkaccessoires moeten immers ook kunnen worden opgeborgen als men geen jas of vest draagt. Mewa kon uit de enquête ook concluderen dat achter- en beenzakken gemakkelijk te sluiten moeten zijn, zodat de inhoud er niet uitvalt als je op je hurken zit of op de knieën gaat. Voor het veilig opbergen van gereedschap zijn cargo- of beenzakken waarvan de naad versterkt is wenselijk. Volgens de meerderheid houdt een goed zakconcept rekening met de huidige smartphone-afmetingen en een handige indeling voor pennen of visitekaartjes.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mewa versterkt klantenportaal voor verwerven kleding en poetsdoeken

07-02 Het productaanbod van Mewa richt zich op zelfgemaakte herbruikbare poetsdoeken, maar ook op werkkleding…

Toeleveren

Nieuwe Mewa merkencatalogus beschikbaar

19-09 De Mewa merkencatalogus 2023/2024 bevat meer dan 10.000 artikelen in de categorieën ‘veiligheidsschoenen’, ‘werkhandschoenen’,…

Toeleveren

Mewa kiest resoluut voor herbruikbare verpakkingen

05-06 Het baanbrekende Mewa-textielservicesysteem – ontwikkeld in 1908 – is gebaseerd op het principe van…

Toeleveren

Gebruik bedrijfstextiel zonder het in te kopen

08-03 Delen – het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Tal…

Toeleveren

Mewa zet in op groene logistiek

19-12 In de CO2-balans van een onderneming spelen logistiek en transport een belangrijke rol. Daarom…

Werkplaatstechniek

Mewa-merkencatalogus voor arbeidsveiligheid 2022/23

24-10 Het assortiment omvat een ruime keuze aan veiligheidsartikelen voor elke bedrijfstak en elke werksituatie.…

Toeleveren

Nieuw MEWA-klantenportaal met veel functionaliteiten

12-09 Het klantenportaal biedt een gemoderniseerde gebruikersinterface en diverse nieuwe functionaliteiten. Aanvulling op persoonlijke service…

Toeleveren

Mewa laat zijn merk opnieuw bloeien

05-09 De Mewa Groep heeft zich in de afgelopen jaren door zijn markt- en klantentoename…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?