Wila gaat produceren in China

Wila, fabrikant van tooling, klemsystemen en bomberingen voor kantpersen, produceert tot dusverre uitsluitend in Lochem. Maar dat gaat snel veranderen. De groei gaat momenteel zo hard dat nog dit jaar een productielijn wordt opgezet in China. Als die eenmaal goed functioneert, zal ook de Verenigde Staten volgen.

Directeur/eigenaar Hans Willemsen heeft Wila eind jaren tachtig overgenomen van zijn vader. Tot de financiële en economische crisis boekte hij jaar op jaar een mooie groei. Sinds de gigantische dip in 2009 (in dat jaar halveerde de omzet) was er elk jaar sprake van tweecijferige groei. “Maar de laatste jaren is er sprake van een groeispurt en die zien we nu zelfs accelereren. We hebben daardoor meer productiecapaciteit nodig.”

De sterke groei heeft verschillende oorzaken: de geografische uitbreiding met nieuwe landen, het upgraden van de markt waardoor meer New Standard, het topgereedschap van Wila, wordt gebruikt, en een uitbreiding van het aandeel bij bestaande klanten met bijvoorbeeld TIPS (Tooling Identification and Positioning System). “De groei zit in de klemsystemen, de bombering en vooral onze tooling. Eigenlijk is die wel mooi gespreid. Ons systeem zakt uit naar de onderkant van de markt. Men kent het en men vraagt er naar.”

Fabricage over de wereld verspreiden
De prognose is dat de groei nog zal versnellen. De productievolumes zullen accelereren en dat betekent dat Wila meer productiecapaciteit nodig heeft. Die zal eerst in China en daarna ook in de VS worden gerealiseerd. Willemsen benadrukt dat Wila niet naar China gaat om goedkoop te kunnen produceren. “Onze visie is dat we onze fabricage over de wereld willen verspreiden in dezelfde verhouding als de verkoop.

Dat biedt voordelen op het gebied van snelheid, invoerrechten en transportkosten. Ook speelt een rol dat we zijn verbonden met de machinebouwers en die hebben hun productielocaties ook verspreid over de wereld. We gaan samen met hen de strijd aan om klanten in China zover te krijgen dat ze de westerse technologie omarmen. De kansen daarvoor zijn goed. Hoge kwaliteit machines en gereedschappen leiden tot lagere exploitatiekosten in combinatie met hoogwaardige producten. Dat willen ze in China zelf ook. We mikken in eerste instantie op de top 5 procent van de Chinese markt.”

Simulatie Chinese productielijn
In China wordt een complete productielijn opgezet. Alle machines daarvoor zijn al aangeschaft. In Lochem is een pand gehuurd waar de Chinese productiesatelliet al wordt gesimuleerd om deze straks perfect te kunnen aansturen en in het bedrijfssysteem te integreren. Allemaal om te kunnen garanderen dat straks in China dezelfde kwaliteit tooling uit de fabriek rolt als in Lochem.
Het Wila-management dubt nog over de locatie in China. Er is ruimte voor de productielijn op de huidige locatie waar Wila reeds een kantoor, showroom en opslag heeft, maar men overweegt het huren van een grotere locatie met doorgroeimogelijkheden. De kogel gaat wel snel door de kerk want door de sterke groei kan de extra productiecapaciteit niet langer wachten.

Uitbreiding in Lochem
In Lochem zelf is zo langzamerhand alle rek eruit. Aanvullende machines kunnen niet meer worden geplaatst en doordat het personeelsbestand in korte tijd is gegroeid naar 320 medewerkers zitten ook de kantoorruimten helemaal vol. Daarom wordt er op de huidige parkeerplaatsen een nieuw kantoor gerealiseerd. Tevens wordt er een parkeergarage gebouwd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

DMG Mori investeert 75 miljoen in productie 5-assers in China

14-04 De nieuwe productiefaciliteit van 35.000 vierkante meter zal zwaar geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden, zo…

Plaatbewerking

Nieuwe pneumatische gereedschapshouders Wila werken op standaard werkplaatslucht

27-01 Met de AirPower Series introduceert Wila een volledig assortiment pneumatische gereedschapshouders voor kantpersen, in…

Bedrijf en Economie

Snel herstel Chinese logistieke ketens

08-04 Twee derde van de Chinese fabrikanten, (r)etailers en logistieke dienstverleners zijn al op 80…

Bedrijf en Economie

Vooruitzichten internationale staal- en metaalindustrie verslechteren

27-11 Door het onzekere economische klimaat zijn de vooruitzichten van de internationale staal- en metaalindustrie…

Plaatbewerking

Wila start met bouw tweede productievestiging

13-11 De handtekeningen zijn gezet. Samen met hoofdaannemer Kreunen Bouw heeft Wila de handtekening gezet…

Plaatbewerking

Slim beheer kantpersgereedschap

05-11 Blechexpo-bezoekers kunnen op de stand van kantgereedschappenproducent Wila meer te weten komen over het…

Plaatbewerking

Wila start productie in China

29-10 Kantgereedschappenproducent Wila uit Lochem is bezig haar Chinese tak te transformeren van een verkooporganisatie…

Plaatbewerking

Blechexpo groeit in alle opzichten

28-10 Meer exposanten, een grotere beursvloer en veel meer internationale deelname. De vakbeurzen Blechexpo en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X