Wila gaat produceren in China

0

Wila, fabrikant van tooling, klemsystemen en bomberingen voor kantpersen, produceert tot dusverre uitsluitend in Lochem. Maar dat gaat snel veranderen. De groei gaat momenteel zo hard dat nog dit jaar een productielijn wordt opgezet in China. Als die eenmaal goed functioneert, zal ook de Verenigde Staten volgen.

Directeur/eigenaar Hans Willemsen heeft Wila eind jaren tachtig overgenomen van zijn vader. Tot de financiële en economische crisis boekte hij jaar op jaar een mooie groei. Sinds de gigantische dip in 2009 (in dat jaar halveerde de omzet) was er elk jaar sprake van tweecijferige groei. “Maar de laatste jaren is er sprake van een groeispurt en die zien we nu zelfs accelereren. We hebben daardoor meer productiecapaciteit nodig.”

De sterke groei heeft verschillende oorzaken: de geografische uitbreiding met nieuwe landen, het upgraden van de markt waardoor meer New Standard, het topgereedschap van Wila, wordt gebruikt, en een uitbreiding van het aandeel bij bestaande klanten met bijvoorbeeld TIPS (Tooling Identification and Positioning System). “De groei zit in de klemsystemen, de bombering en vooral onze tooling. Eigenlijk is die wel mooi gespreid. Ons systeem zakt uit naar de onderkant van de markt. Men kent het en men vraagt er naar.”

Fabricage over de wereld verspreiden
De prognose is dat de groei nog zal versnellen. De productievolumes zullen accelereren en dat betekent dat Wila meer productiecapaciteit nodig heeft. Die zal eerst in China en daarna ook in de VS worden gerealiseerd. Willemsen benadrukt dat Wila niet naar China gaat om goedkoop te kunnen produceren. “Onze visie is dat we onze fabricage over de wereld willen verspreiden in dezelfde verhouding als de verkoop.

Dat biedt voordelen op het gebied van snelheid, invoerrechten en transportkosten. Ook speelt een rol dat we zijn verbonden met de machinebouwers en die hebben hun productielocaties ook verspreid over de wereld. We gaan samen met hen de strijd aan om klanten in China zover te krijgen dat ze de westerse technologie omarmen. De kansen daarvoor zijn goed. Hoge kwaliteit machines en gereedschappen leiden tot lagere exploitatiekosten in combinatie met hoogwaardige producten. Dat willen ze in China zelf ook. We mikken in eerste instantie op de top 5 procent van de Chinese markt.”

Simulatie Chinese productielijn
In China wordt een complete productielijn opgezet. Alle machines daarvoor zijn al aangeschaft. In Lochem is een pand gehuurd waar de Chinese productiesatelliet al wordt gesimuleerd om deze straks perfect te kunnen aansturen en in het bedrijfssysteem te integreren. Allemaal om te kunnen garanderen dat straks in China dezelfde kwaliteit tooling uit de fabriek rolt als in Lochem.
Het Wila-management dubt nog over de locatie in China. Er is ruimte voor de productielijn op de huidige locatie waar Wila reeds een kantoor, showroom en opslag heeft, maar men overweegt het huren van een grotere locatie met doorgroeimogelijkheden. De kogel gaat wel snel door de kerk want door de sterke groei kan de extra productiecapaciteit niet langer wachten.

Uitbreiding in Lochem
In Lochem zelf is zo langzamerhand alle rek eruit. Aanvullende machines kunnen niet meer worden geplaatst en doordat het personeelsbestand in korte tijd is gegroeid naar 320 medewerkers zitten ook de kantoorruimten helemaal vol. Daarom wordt er op de huidige parkeerplaatsen een nieuw kantoor gerealiseerd. Tevens wordt er een parkeergarage gebouwd.