Yasda ultra-precisie 5-asser operationeel bij GSM

0

GSM in Haaksbergen heeft een Yasda PX30I ultra precisie 5-assig freesbewerkingscentrum aangeschaft. Deze machine is sinds enkele weken operationeel.

Het Japanse bewerkingscentrum haalt zeer hoge nauwkeurigheden tot in het μm-bereik en is uiterst stabiel gebouwd. De afmetingen in XYZ zijn 680x400x500 mm. De machine weegt maar liefst 19.000 kilo en is geautomatiseerd met een 33-voudig palletwisselsysteem en 314-voudig gereedschapsmagazijn.

Thermisch zeer stabiel
Kenmerkend voor de Yasda machines is dat alle pasvlakken handgeschraapt zijn en dat ze gebouwd worden in een uiterst stabiele symmetrische portaalconstructie. Bovendien worden de spindel, spindelmotor, B,- en C-as (beide direct drive), lagers en koelwaterreservoir gekoeld middels een gesloten oliecircuit, waardoor de machine thermisch zeer stabiel is. Ook kent de hoofdspil een uniek zelfregulerend voorspanningssysteem afhankelijk van de warmtegeneratie. Daarnaast heeft de machine op alle assen een speciaal ontwikkeld direct meetsysteem van Heidenhain met een resolutie van 0.05 μm. “Yasda spreekt over een te behalen 5-assige simultane cilindriciteit van 3,1 μm gemeten volgens de NAS979 standaard”, aldus Yasda-importeur De Ridder THO.

Hoge nauwkeurigheden spelen bij toeleverancier GSM, actief in onder andere medische, gereedschappen- en semiconductorindustrie, een steeds grotere rol. “Alle machines staan hierdoor bij ons opgesteld in volledig geconditioneerde ruimtes en de zwaardere machines op geïsoleerde fundaties”, aldus directeur Thomas Huirne van GSM. “Door de hoge nauwkeurigheden en grote stabiliteit is deze machine voor ons ook uitermate geschikt om geharde precisieonderdelen in de μm-sfeer na te frezen in plaats van te slijpen. Bovendien is de machine door het geautomatiseerde palletwisselsysteem gecombineerd met het grote gereedschapsmagazijn, gereedschapsbreukdetectie en uitgebreide softwarefuncties uitermate geschikt voor 24/7 onbemande productie.”