Het zagen kan eigenlijk niet fout gaan bij Vermeulen

Kees Mol is al 41 jaar werkzaam bij Trappenfabriek Vermeulen in Etten-Leur. De eerste zaagmachine die de directeur Stalen Trappen daar zag binnenkomen, was er een van het Duitse fabricaat Eisele. Daarna is er op de afdeling stalen trappen ook gewerkt met andere merken, maar de nieuwste cirkelzaagmachine is opnieuw een Behringer-Eisele. Niet alleen vanwege de zaagprestaties, maar ook omdat leverancier Promatt deze machine kon leveren met software voor offline programmeren. Dat was een eis van Vermeulen.

Bij de Brabantse trappenfabrikant zijn zo’n 130 medewerkers werkzaam, waarvan 40 op de afdeling stalen trappen, die goed is voor 40 procent van de omzet. Ze produceren de trappen helemaal zelf en doen ook de montage ter plekke.
De trappen, die veel worden toegepast in de utiliteitsbouw en bij kantoren, zijn maar weinig precies hetzelfde. Er is bijvoorbeeld een grote variatie in hoeken en dat maakt een goede verstekzaagmachine onontbeerlijk. Vermeulen zaagt 8 uur per dag, 5 dagen in de week  en heeft alle belang bij een efficiënt zaagproces. Daarom wordt al jaren offline geprogrammeerd en dat wilde men absoluut zo houden toen de bestaande cirkelzaagmachine moest worden vervangen omdat er steeds vaker afwijkingen in de zaaglengtes en de hoeken waren. Ook waren de zaagsneden niet altijd meer kaarsrecht. Chef werkplaats Jack Wagemakers vertelt: “Dat kan niet. Verstekhoeken zagen we hier op de tiende mm nauwkeurig. Als we 45° moeten zagen, mag het echt geen 46° zijn. Want dat betekent extra werk voor de lassers. Bovendien staan de trappen in het zicht. Ze moeten er daarom top uitzien, zonder grote lasnaden.”

Flexibele en universele machine
Om verzekerd  te zijn van een goede en betrouwbare zaagkwaliteit heeft Vermeulen een Behringer-Eisele PSU 450 M aangeschaft, die vooral geschikt is voor (klein) seriematige werkzaamheden. Daarmee is de afdeling stalen trappen er qua capaciteit (450 mm zaagblad in plaats van 350 mm) en degelijkheid flink op vooruit gegaan. Deze machine maakt deel uit van PSU-serie halfautomaten en automaten; flexibele en universele verstek-cirkelzaagmachines met een hoge prestatiecapaciteit. “Het zijn machines met een zware en stabiele constructie, wat resulteert in een hoge nauwkeurigheid, mooie zaagsneden en een langere standtijd van de zaagbladen”, zegt Hans Megens van Promatt, dat Behringer exclusief vertegenwoordigt in de Benelux. “Vermeulen zaagt geen volmateriaal, maar ook dat kan deze machine goed aan.” De PSU 450 M heeft een makkelijke verstekinstelling van 30° tot 150°, hydraulische klemming en voeding, standaard klemdrukreducering voor dunwandige profielen en een traploos regelbare zaagvoeding. De machine is voorzien van een bedieningsvriendelijke PLC-besturing en een geïntegreerde NC-gestuurde aanvoergrijper, waarmee materialen snel en nauwkeurig worden doorgevoerd.

Promatt - Vermeulen

Trappenfabriek Vermeulen produceert de trappen helemaal zelf

Aansturing door werkvoorbereiding
Naast al deze kwaliteiten was voor Vermeulen de aansturing van de machine door de werkvoorbereiding essentieel. Promatt werkt hiervoor samen met Widenhorn. De PSU 450 M is standaard uitgerust met een CNC-besturing. Daardoor kan deze machine extern worden geprogrammeerd door middel van de LogiBARRE zaagconverter, een ontwikkeling waarvoor Widenhorn in 2016 een nominatie voor de TechniShow Innovatie Awards ontving. LogiBARRE is een nestingprogramma, dat direct orderlijsten vanuit ERP in XLS, TXT of CSV inleest. Zo wordt veel tijd bespaard met de optimalisatie van het materiaal. Na de automatische nesting van alle producten in de verschillende profielen word een productielijst gegenereerd, waarna de machineoperator alsnog handmatig alles moet instellen aan de machine. Hiervoor heeft Widenhorn de zaagconverter ontwikkeld. Deze zet de gemaakte profielnestings om naar een NC-code voor de machine. Daarbij kunnen machine-afhankelijke instellingen, zoals zaagsnelheid direct worden ingegeven. Zo kan iedere CNC-gestuurde zaagmachine door de werkvoorbereiding worden geprogrammeerd en wordt machinestilstand beperkt.

‘Het kan eigenlijk niet fout gaan’
Bij Vermeulen maakt de werkvoorbereiding hiermee nu de zaagprogramma’s. Files met zaagopdrachten gaan rechtstreeks de machine in. De LogiBARRE zaagconverter bepaalt ook de werkvolgorde. De bediener van de machine hoeft het programma maar op te roepen, leest het en maakt dan de instellingen voor de machine op de gebruiksvriendelijke besturing, zoals de diameter en de zaaghoek. “Als de zaagopdracht goed is voorgeprogrammeerd, kan het eigenlijk niet fout gaan”, zeggen Kees Mol en Jack Wagemakers. “Al houden we de tekeningen op papier er nog wel bij op de achterhand, voor als iets niet duidelijk is. Maar deze wijze van programmeren werkt snel en we voorkomen dubbel werk.”

Maatwerk met universeel pakket
Het offline programmeren van zaagmachines is nog geen gemeengoed in de Nederlandse industrie. De meeste zaagmachines worden nog handmatig geprogrammeerd, maar dat verandert. Het belang van software en automatisering groeit, nu steeds meer 3D tekenpakketten worden gebruikt en opdrachtgevers hun data in 3D aanleveren. Daarmee groeit de behoefte aan modules die deze data rechtstreeks in de zaagmachines brengen. Dat geldt niet alleen voor een trappenbouwer als Vermeulen, maar ook voor constructiebedrijven die veel met dit type verstekcirkelzaagmachines werken omdat ze snel en nauwkeurig willen verstekzagen. Ook hen kan Promatt door de samenwerking met Widenhorn bedienen met offline programmeersoftware. Hans Megens: “Het LogiBARRE zaagconverter pakket is bij Vermeulen helemaal afgestemd op hun machine. Echt maatwerk. Maar het is een universeel pakket dat kan worden aangepast op de specifieke wensen van de klant om het zaagproces verder – indien nodig zelfs volledig – te automatiseren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Bedrijf en Economie

Widenhorn neemt lasersnijonderdelen KIS over

21-02 “Wat startte als een bescheiden aanvulling op onze software activiteiten, omdat we ons breder…

Verspanen

Geslaagde jubileum demodagen zaagspecialist Promatt

04-12 Sabine Toebes blikt tevreden terug op de jubileum demodagen, waar het hele Promatt-team veel…

Verspanen

Jubilerend Promatt pakt uit tijdens DemoDagen

06-11 Marco en Sabine Toebes hebben de afgelopen 20 jaar een ongekende groei met hun…

Automatisering

Live demo PROfirst CADCAM, Calculatie, Planning & Shopfloor V2024

04-10 De reactie van veel bedrijven als ze PROfirst voor het eerst zien, is dat…

Verspanen

Automatisering zaagproces is zoeken naar een optimum

24-05 ‘Fit for future’ was de slogan waarmee Behringer haar gasten onlangs op het driedaagse…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV