Zeeuwse installatiemonteurs leggen werk 24 uur neer

0

Installatiemonteurs en metaalbewerkers uit Zeeland staakten woensdag voor een goede cao Metaal & Techniek. Leden van FNV Metaal legden voor 24 uur het werk neer bij onder andere Engie, TMS, Spie, CroonWolter&Dros en Euro-Mit Staal.

De cao Metaal & Techniek is verlopen sinds 1 juni 2019. Nadat de onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers waren stukgelopen, heeft FNV Metaal de werkgevers een ultimatum gesteld en beide partijen zijn voor deze datum nog niet nader tot elkaar gekomen. Het gevolg was een nieuwe staking, in dit geval in Zeeland.

Zo’n 150 stakers vanuit Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Noord- en Zuid Beveland kwamen naar de stakingsbijeenkomst in Sluiskil. “In Zeeland is sprake van een nijpend personeelstekort in de technische sector”, aldus Marry van der Stel, bestuurder FNV Metaal. “De klaagzang van de werkgevers hierover wordt bevestigd door de cijfers van het CBS. Je zou toch denken dat juist dan de sector er alles aan moet doen om aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden af te spreken voor jong én oud. Voor de jongeren het afschaffen van het jeugdloon, zodat de instroom wordt gestimuleerd, voor ouderen geen verslechteringen in ontziemaatregelen én het recht om gebruik te mogen maken van het generatiepact zodat het pensioen werkend gehaald kan worden. En uiteraard voor iedereen een loonsverhoging die substantieel hoger is dan de inflatie.”

FNV Metaal heeft al een nieuwe staking aangekondigd voor 13 september. Op die dag kunnen stakers vanuit bedrijven zich inschrijven op meerdere plekken in het land om voor 24 uur het werk neer te leggen. Er zal die dag in Alkmaar, Assen, Amersfoort, Deventer, Eindhoven, Hengelo, Nijmegen en Rotterdam gestaakt worden.