ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

Op 21 maart 2023 wordt voor de eerste keer ZIE: de technologische industrie gehouden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Op dit verbindende kennis- en netwerkevent komen maakbedrijven, toeleveranciers, kennisinstituten en overheden samen om de maakindustrie in Zuid-Holland naar een hoger plan te tillen.

Op ZIE: de technologische industrie komt het MKB in contact met grote namen uit de hightech- en maakindustrie, collega-bedrijven en technische kennisinstituten.

Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en vele andere sectoren, heeft Zuid-Holland de ingrediënten in huis om een sterke economische groei te realiseren. Daarvoor zijn samenwerking en kennisdeling echter wel essentieel. Dat gaat gebeuren op ZIE: de technologische industrie, een gezamenlijk initiatief van HiDelta en Mikrocentrum.

Gemiste kans

Ondanks het grote aantal hightech- en maakbedrijven en al hun toeleveranciers met expertise in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw, machinebouw, hightech systemen en materialen, blijft de economische groei van Zuid-Holland achter. Dat komt onder meer doordat er weinig cross-sectoraal wordt samengewerkt. Een gemiste kans volgens de organisatoren, want samenwerkingen tussen bedrijven en toeleveranciers brengen groei en innovatie tot stand.

Door meer samenwerkingen op te zetten kan de maakindustrie van Zuid-Holland in de toekomst een nog grotere sleutelrol vervullen in belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals in de digitalisering en de energietransitie. HiDelta, de netwerkorganisatie voor de Zuid-Hollandse industrie, zette daarom de stap om het evenement ZIE: de technologische industrie te organiseren. Het uiteindelijke doel: een verdubbeling van de omzet in 2030. HiDelta werkt daarbij samen met Mikrocentrum.

Uitgebreid programma

Op de beursvloer komt het MKB in contact met grote namen uit de hightech- en maakindustrie, zoals met scheepsbouwconcern Damen Shipyards Group. Ook Lely, producent van landbouwmachines, is aanwezig. Er zijn themapleinen waar bedrijven zich organiseren rondom thema’s als cybersecurity, robotisering en digitalisering. Ook houden keynote sprekers, die een boegbeeld zijn in de hightech- en maakindustrie, presentaties.

Daarnaast krijgen bedrijven de kans om in contact te komen met collega-bedrijven en technische kennisinstituten. “Er zijn meerdere mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten aanwezig. Bedrijven en instellingen krijgen de kans om met elkaar in gesprek te gaan over eventuele stage- en afstudeerplekken”, zegt Martin van Gogh, directeur van HiDelta.

Hij verwacht dat aan het einde van de dag bezoekers heel veel relevante kennis en contacten hebben opgedaan; iets waar zij normaal niet altijd aan toe komen. “Ze hebben met potentiële opdrachtgevers gesproken, met collega-bedrijven over eventuele samenwerkingen, met professoren over onder meer de digitale veiligheid van hun bedrijf en met kennisinstellingen over stageplaatsen.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuw event: Manufacturing Technology Conference

31-10 Een technisch ontwerper of ingenieur heeft kennis van verschillende technieken nodig om een maakbaar…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Verspanen

Mikrocentrum lanceert nieuwe vakbeurs AM for Production

12-10 Additive Manufacturing breekt door in de hightech productieketen. De laagsgewijze technologie groeit de laatste…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Materialen

Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

07-09 Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen