Zo ben jij goed zichtbaar op je heftruck

Helaas zien we nog te vaak dat er in het magazijn ontzettend veel ongelukken gebeuren die hadden kunnen voorkomen. We realiseren ons namelijk vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn wanneer we in botsing komen met een heftruck. as zien we nog te vaak dat er in het magazijn ontzettend veel ongelukken gebeuren die hadden kunnen voorkomen. We realiseren ons namelijk vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn wanneer we in botsing komen met een heftruck.

Niets is zo belangrijk als de juiste en vooral duidelijke markering op de werkvloer

Waar we in het magazijn vaak druk zijn met ons eigen ding en dus een stuk minder goed opletten, kan het wel eens voorkomen dat er een aanrijding plaatsvindt tussen de heftruckchauffeur en andere magazijnmedewerker. De gevolgen kunnen desastreus zijn en kunnen leiden tot blijvend lichamelijk letsel. Het is dus essentieel dat je zowel als heftruckchauffeur goed oplet, maar ook als voetganger. Maar hoe zorg je ervoor dat jij als heftruckchauffeur goed zichtbaar bent?

Opleiden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar door ervoor te zorgen dat je beschikt over goed opgeleid personeel kun je dit tot het minimum beperken. Waar het rijden met een heftruck voor velen routine is geworden, is het juist belangrijk zich te realiseren dat het juist hanteren van bepaalde veiligheids- en basisregels ervoor kunnen zorgen dat ongelukken worden voorkomen. Door je werknemers periodiek bijscholing te geven, houd je ze scherp en zorg je ervoor dat er een stuk minder kans is op vervelende ongelukken.

Bescherming

Het gebruik van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) is in vrijwel de meeste magazijnen een verplichting. Hieronder vallen het dragen van een helm, veiligheidsschoenen eventueel handschoenen en een veiligheidshesje. Wanneer een heftruckchauffeur om wat voor reden dan ook, per ongeluk tegen een stelling aanrijdt en er een led paneel naar beneden valt, dan ben je maar wat blij dat je een helm draagt en veiligheidsschoenen draagt. Door ook elkaar hierop aan te spreken, zorg je ervoor dat de kans op ernstig letsel bij een ongeluk kan worden beperkt. Daarnaast is het simpelweg ook desastreus voor een werkgever wanneer blijkt dat er niet is voldaan aan de door de Arbo gestelde veiligheidseisen.

Markering

Niets is zo belangrijk als de juiste en vooral duidelijke markering op de werkvloer. Dit betekent looproutes, maar ook borden met een verplichte looprichting. Net als dat dit bij het reguliere verkeer gebeurt, is dit een essentieel onderdeel van een veilige werkomgeving in zowel een magazijn als buiten. Door duidelijke de gebaande paden aan te geven, weet zowel een voetganger als een heftruckchauffeur exact waar hij of zij zich wel of niet mag begeven en waar hij of zij extra alert dient te zijn.

Opruimen

Om te voorkomen dat er wordt afgeweken van vaste routes, is het belangrijk de werkvloer schoon en netjes te houden. Wanneer er namelijk een pallet midden in het pad ligt, waardoor de heftruckchauffeur vervolgens moet uitwijken, kun je je voorstellen dat dit kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Door ervoor te zorgen dat het magazijn netjes en opgeruimd is, voorkom je dat er nare ongelukken kunnen gebeuren. Door elkaar scherp te houden en ook niet te schromen elkaar ergens op aan te spreken, zorg je voor een veilige werkomgeving voor iedereen. Want wanneer het één keer misgaat, dan gaat het ook vaak goed mis, met enorme gevolgen nadien.

 

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen