Zonnestroom voor ThyssenKrupp Materials Nederland

0

Thyssen Krupp Materials Nederland gaat één van de grootste zonnestroomprojecten van Nederland realiseren. De bouw van de installatie, bestaande uit ongeveer 9.000 zonnepanelen met een totale productiecapaciteit van jaarlijks 2 miljoen kWh, start eind maart. De oplevering is in de loop van april.

De 9.000 panelen worden verspreid over twee locaties: 6.000 voor de vestiging in Veghel en 3.000 voor die in Zwijndrecht. TKMN heeft voor dit project een overeenkomst gesloten met KiesZon, dat investeert in het project en zorgt voor de ontwikkeling en exploitatie.
Afgelopen maanden is door ThyssenKrupp Materials Nederland en KiesZon intensief samengewerkt aan de voorbereidingen. Het project is mede mogelijk dankzij een SDE+ subsidie. ThyssenKrupp Materials Nederland gaat voor haar zonnestroom ongeveer hetzelfde betalen als voor haar huidige grijze stroom. KiesZon, de gezamenlijke dochtermaatschappij van Greenchoice en International Solar, is in ieder geval de eerste tien jaar eigenaar van de zonnepanelen. Daarna bestaat er voor ThyssenKrupp Materials Nederland de mogelijkheid de zonnepanelen over te nemen. De intentie daartoe is aanwezig.

Waarom zonnestroom?
ThyssenKrupp AG is een technologieconcern met 166.000 medewerkers die werkzaam zijn in 80 verschillende landen. Eén van de onderdelen van het concern is de productie van staal. Klimaatbeheersing en bescherming van het milieu zijn belangrijke thema’s binnen de strategie van ThyssenKrupp. Staal is een duurzaam product in de zin dat het oneindig kan worden hergebruikt. Maar voor de productie van staal is veel energie nodig. Daarom stimuleert ThyssenKrupp alle bedrijfsonderdelen om op een duurzame manier met energie om te gaan.
Peter van der Heijden, Algemeen Directeur van ThyssenKrupp Materials Nederland, vertelt dat het zonnestroomproject bijdraagt aan het realiseren van de duurzame doelstellingen: “Onze motivatie is om een gezonde werkplek en een schone en veilige bedrijfsomgeving te creëren voor mensen uit de buurt. Bij alle beslissingen die wij nemen, beoordelen wij de impact op het milieu en kijken we naar duurzamere alternatieven. En met een magazijnoppervlakte van 64.000 m2 is het een logische keuze om te kiezen voor opwekking van energie middels zonnepanelen. Het initiatief van KiesZon begin 2013, voor de bouw van een zonne-installatie, kwam precies op het juiste moment.”

Wat levert KiesZon?
Frank Heijckmann, directeur van KiesZon, spreekt over een bijzonder project: “In Nederland is 2,3 MW een zeer groot zonnestroomproject. Wij zijn trots dat we dit voor ThyssenKrupp Materials Nederland mogen realiseren. Wij investeren in de zonnepanelen, realiseren het totale project en gaan het de komende tien jaar exploiteren. In die periode loopt ThyssenKrupp Materials Nederland geen enkel risico. Zo werken wij aan onze droom, een duurzame energievoorziening voor Nederland”.
Komende periode gaat KiesZon het zonnestroomproject technisch ontwikkelen. In het voorjaar van 2015 leveren de zonnestroom-projecten hun eerste energie.