Zorg voor veilige werkkleding voor medewerkers binnen de metaalindustrie

Mensen binnen de metaalindustrie worden, enigszins afhankelijk van hun precieze rol, dagelijks blootgesteld aan verschillende risico’s. Denk aan het letsel wat zij kunnen oplopen tijdens het slijpen of lassen van metaal, tijdens het vervoer hiervan en bijvoorbeeld tijdens de bouw van grote metalen constructies. Veilige werkkleding is om deze reden een absolute must.

Naast een vaste outfit van een stevige broek of overal, een shirt en een werkjas of vest, zijn er verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers binnen de metaalindustrie

Daar komt nog bij, dat je als werkgever verplicht bent om een veilige werkomgeving te creëren voor je personeel. Werkkleding komt in verschillende vormen voor. Denk bijvoorbeeld aan specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen en losse kleding, zoals werkjassen, een polo en overal. Let bij het bestellen van werkkleding voor nieuw aan te nemen personeel op een aantal factoren. Kies jij bijvoorbeeld standaard voor je werkjassen bedrukken? Het biedt verschillende voordelen. Zo zorgt het voor een gevoel van saamhorigheid, wanneer medewerkers dezelfde kleding met logo of bedrijfsnaam dragen. 

Outfit samenstellen voor de medewerkers van je organisatie 

De werkjassen zijn een voorbeeld van de kledingstukken die standaard onderdeel uit zouden moeten maken van de outfit van medewerkers in de metaalindustrie. Denk ook aan een stevige werkbroek. Het liefst een model wat over de schouders valt, om het afzakken van de broek tegen te gaan. Kies voor een broek met voldoende zakken, waar medewerkers gereedschap in mee kunnen nemen. Nog beter is het om de werkbroek te combineren met een losse band voor het gereedschap. 

Stevige werkschoenen voor op de werk- en bouwplaats 

Onder een stevige broek draagt men werkschoenen. Het liefst schoenen met een metalen neus. Het helpt medewerkers de impact van bijvoorbeeld het laten vallen van metalen elementen te beperken. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen in de metaalindustrie 

Naast een vaste outfit van een stevige broek of overal, een shirt en een werkjas of vest, zijn er verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers binnen de metaalindustrie. Om direct een goed voorbeeld te geven: een helm. Wist je dat ook deze helmen te voorzien zijn van een logo of bedrijfsnaam? Ideaal, wanneer je medewerkers samen met medewerkers van andere organisaties op dezelfde werkplaats aan het werk zijn. 

Ook ademhalingsbescherming en/of gezichtsbescherming is onmisbaar bij het slijpen en bijvoorbeeld lassen van metalen constructies. Datzelfde geldt voor handbescherming; schaf stevige werkhandschoenen aan voor je medewerkers. Niet alleen bij het slijpen en lassen van metaal komen de werkhandschoenen van pas. Ook iemand die dagelijks op de vorkheftruck rijdt voor het verplaatsen van metalen objecten heeft er veel baat bij. Overigens geldt vaak dat het gebruik van dergelijke beschermingsmiddelen standaard verplicht is. 

Tags

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema