Zuinig met energie

0

SafanDarley demonstreerde op de Blechexpo een nieuw model hybride kantpers, de H-Brake Hybrid+ 230T Ultra. De Hybrid+ serie is een uitbreiding van de bestaande Hybrid reeks en heeft het voordeel van hogere tonnages, maar biedt nog meer voordelen, zoals een laag energieverbruik.

De kern van de H-Brake Hybrid+ 230T Ultra is een geavanceerde dubbele hybride aandrijving met hoge retoursnelheden, hoge productiviteit en een laag energieverbruik. Hiermee worden kosten verlaagd en wordt de CO2 uitstoot verminderd. SafanDarley presenteerde deze machine op de beurs als ‘een voorbeeld van duurzaam denken in de Smart Industry’. Sales manager Ronald Mille: “Deze machine gebruikt veel minder energie. Het energieverbruik gaat naar het niveau van onze servo-elektrische E-Brakes. De CO2 uitstoot is overal een issue en zeker in Nederland. Ik denk dat we hier wetgeving gaan krijgen die ook industriële bedrijven verplicht hun uitstoot te beperken.” Het zal niet bij deze 230 ton versie blijven. “We gaan met deze serie ook naar de 300 en de 400 ton”, aldus Mille.

Het energieverbruik van hydraulische, hybride en servo-elektrische kantpersen met elkaar vergeleken.

Software
Naast diverse andere machines uit het programma toonde SafanDarley ook de nodige software. Zoals de AutoPOL offline buigsimulatiesoftware, een modern 3D-systeem om kantbanken offline te programmeren en 3D CAD-bestanden te ontvouwen. De optionele Batch & Remote-functionaliteit maakt automatische bewerking van meerdere onderdelen mogelijk. Het verlaagt de programmeerkosten en rapporteert het resultaat voor elke stap in het proces. “Op softwaregebied zijn we nu flink aan het doorpakken”, zegt manager dir. Sales & Product Marco van Drie. “Daar komt meer accent op te liggen. We gaan nu richting: de order komt binnen, hoe ga je die volgen en plannen, echt vanuit het ERP-pakket. In maart zullen we daar op de TechniShow in Utrecht al wat van laten zien en later in het jaar op de Euroblech 2020 moet dan het hele pakket klaar zijn.” SafanDarley zal op de TechniShow ook met een nieuwe buighulp komen. “Een echt plaatvolgsysteem, totaal geïntegreerd in de besturing, dat zich automatisch aanpast aan het type gereedschap en aan de hoogte en breedte van het gereedschap, wat nu nog handmatig gaat. Deze buighulp volgt ook de bovenbalk van de kantpers. De snelheid van de buighulp wordt bepaald door de snelheid van de bovenbalk.” De Nederlandse machinebouwer maakte op de Blechexpo ook nog bekend dat er naast de bestaande bedrijfsgebouwen in Lochem een nieuw Experience Center gaat worden gebouwd. Dit zal volgend jaar al gereed zijn. Behalve een showroom zal hier ook een stuk sales en ontwikkeling komen.