Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar hij vond deze machines te duur en qua capaciteit te klein. Begin september heeft Tuwi echter een Powerbend Industrial (PBI) van de Duitse fabrikant Schröder bij W. Martens Constructie- Lasbedrijf in Someren geplaatst. Dit is een heavy duty zwenkbuigmachine met een werkbreedte van 4000 mm en een capaciteit van 5,0 mm. Wim Martens noemt het een verrijking voor zijn productiecapaciteit. “En het is ook een techniek naar de toekomst toe.”

Martens werkt veel voor de gevelbouw en deurenfabrikanten en heeft ook enkele klanten in de voedselverwerkende industrie. Het bedrijf maakt veel ankers voor de bouw maar produceert bijvoorbeeld ook de Sesampoort slagboomsystemen. Superefficiënt werken is een belangrijke stelregel voor Wim Martens. Het betekent onder meer dat materialen, halffabricaten en producten nooit zo maar ergens worden neergezet en dat alles in principe maar één keer wordt opgepakt. Toen hij dan ook investeerde in een lasersnijmachine van het fabricaat Durma, was het vanzelfsprekend dat Tuwi daar ook een automatisch platenmagazijn van aalbers|farina bij leverde. Tuwi heeft ook een Euromac FX Bend elektrische kantbank geleverd. “Deze is makkelijk te bedienen en opereert heel stil. De mensen staan hier echt met plezier aan te werken”, zegt Martens.

Arbeidsvreugde

Dat plezier is voor hem ook belangrijk; naast superefficiënt werken staat de arbeidsvreugde hoog in het vaandel bij Martens. Mede daardoor werken veel mensen al wel 20 jaar bij zijn bedrijf en slaagt hij er goed in om telkens weer nieuwe medewerkers aan te trekken.

De komst van de zwenkbuiger betekent ook weer een verhoging van de arbeidsvreugde en de efficiency. De PowerBend Industrial zwenkbuigmachine is geschikt voor plaatwerkspecialisten die tot 6 mm plaatdikte verwerken. Intelligente opties geven mogelijkheden voor deels geautomatiseerde productie. De PowerBend Industrial is leverbaar in twee versies, met een werkbreedte van 4000 mm en 5 mm capaciteit in staal en een 3200 mm versie die tot 6 mm staalplaat buigt. Hij is volledig ontworpen voor een efficiënte en betrouwbare 24/7 productie-omgeving.

De overgedimensioneerde dubbele aandrijvingen van de bovenbalk en buigbalk waarborgen een nauwkeurige en snelle productie. De grote daglichtopening van 650 mm biedt de mogelijkheid tot het gebruik van hoge gereedschappen waardoor probleemloos grote en hoge producten kunnen worden geproduceerd. Bij het gebruik van de up-en-down buigbalk en zuigtafel aanslag wordt het aantal handmatige handelingen geminimaliseerd. De combinatie van deze beide toepassingen zorgt ervoor dat de plaat volautomatisch gepositioneerd wordt.

Middels de up-en-down buigbalk wordt gebogen zonder enige inspanning van de bediener. Toepassingen zoals het Radius-Stap-Buigen, waarmee middels meerdere stappen precisie radii gebogen kunnen worden, en hydraulische bovengereedschapklemming voor een snelle gereedschapswissel, zorgen voor een nog groter inzetbereik binnen de productie. Indien gewenst kan ook aan de voorzijde van de machine geproduceerd worden om smalle en kleine producten te buigen. Om deze mogelijkheid efficiënt en bedieningsvriendelijk te maken, is de PowerBend Industrial voorzien van twee uitklapbare grafische touchscreen besturingen.

Standaard wordt de PowerBend Industrial geleverd met de grafische touchscreen POS 2000 Professional, optioneel kan deze geleverd worden met de POS 3000 besturing. Met deze POS 3000 in combinatie met de Schröder Unfold software kunnen Step files eenvoudig worden ingelezen om complete buigprogramma’s, berekening van cyclustijden en de uitslagen (dxf) van de producten te maken. De machine van Martens heeft al wel de POS 3000 besturing, de Unfold software is een vervolgstap voor later.

Er kan ook aan de voorzijde van de machine geproduceerd worden om smalle en kleine producten te buigen.

Er kan ook aan de voorzijde van de machine geproduceerd worden om smalle en kleine producten te buigen.

Eén man in plaats van twee

Martens ziet de zwenkbuiger als een ‘perfecte aanvulling’ op de drie kantbanken op de productievloer. “We hebben al twee grote silo’s van 1000 kuub op de zwenkbuiger geproduceerd. Dat zijn 600 platen van 3 mm dik. Eén man kan dat nu doen, op de kantbank hebben we daar twee mensen voor nodig, die de platen tillen en draaien. Ook voor de Sesampoort slagboomsysteem zetten we de zwenkbuiger in.

Daarvoor verwerken we platen van 5 mm dik en 2 meter breed met veel zettingen en veel draaien. Hiervoor hadden we een katrolsysteem op de kantbank ontwikkeld. Maar dat is niet meer nodig door het up en down buigen op de zwenkbuiger.” Een groot voordeel van de zwenkbuiger is ook dat er geen beschadigingen ontstaan. Er hoeft geen folie op, wat ook weer een voordeel is bij het coaten.

Grote vooruitgang zwenkbuigers

De aanvankelijke scepsis van Wim Martens over de prijs van de zwenkbuiger is wel verdwenen. Rob Pleiter, productmanager binnendienst bij Tuwi, moet wel glimlachen om diens opmerking over de prijs. Pleiter is niet anders gewend. “Het eerste wat we moeten uitleggen als we met een klant komen te spreken over een zwenkbuiger is het prijsverschil met een kantbank. Maar dat kunnen we tegenwoordig heel goed. In de jaren negentig en het begin van deze eeuw heeft de ontwikkeling van zwenkbuigers praktisch stil gestaan, terwijl de kantbanken in die periode sterk zijn doorontwikkeld. Maar de laatste jaren hebben de zwenkbuigers grote ontwikkelingen doorgemaakt. Vooral softwarematig is grote vooruitgang geboekt.”

Tuwi kan hier objectief over adviseren, want de machineleverancier heeft zowel kantbanken,  strijkbuigers als zwenkbuigers in het pakket. Een zwenkbuiger kan een oplossing zijn voor tal van problemen bij de kantbank: tijdverlies bij draaien van producten, te lage productnauwkeurigheid, meer tijd kwijt aan omstellen dan aan produceren, worstelen met het hanteren van producten, meerdere bedieners nodig, proces niet efficiënt genoeg bij enkelstuks.

Reductie omsteltijden

Zwenkbuigen elimineert zaken als proefbuigingen, instelfouten, nameten, corrigeren, gereedschapbreuk en nabewerken. Maar ook reduceert een zwenkbuiger omsteltijden, cyclustijden, positioneerfouten, fysieke inspanning, gereedschapskosten, personeelskosten, bediening en handelingen. Omsteltijden worden bijvoorbeeld gereduceerd door volautomatische instellingen van de Z-as bovenbalkklemming, C-as roterende bovenbalk, Y-as buigbalk, B-as buig middelpunt verstelling, D-as buigbalk verkanteling, A-as buigbalkverstelling (plaatdikte), X-as achteraanslag en BMB-as bombering.

Maar ook doordat het gereedschap voor zwenkbuigmachines duurzaam is, waardoor nagenoeg geen gereedschapswissel nodig is. De gereedschappen kennen een grote flexibele geometrie en nagenoeg geen slijtage omdat zwenkbuigen een niet schurende techniek is. Dat betekent geen slijtagecorrecties meer ingeven en doordat er met weinig kracht wordt gebogen ontstaat er geen aftekening.

Ook materiaalvariaties (in dikte, treksterkte en walsrichting) zijn bij de zwenkbuiger veel minder een probleem dan bij de kantbank. Een kleine variatie resulteert al in grote afwijkingen bij het kanten. Bij het zwenkbuigen wordt er aan de buitenzijde van het product gebogen tot een bepaalde hoek. Hierdoor zijn materiaaldikte, treksterkte en walsrichting variatie en de aanwezigheid van eventuele gaten in de buiglijn minder van invloed voor de nauwkeurigheid.

Tegengestelde hoeken

Ook een groot voordeel is natuurlijk het positief/negatief buigen (up en down). Het buigen van producten met tegengestelde hoeken is op een kantbank zwaar en intensief werk. Het product moet uit de machine worden genomen, gedraaid worden en dan weer in de machine worden gebracht. Vaak is daar een extra bediener of een manipulator voor nodig en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Producten met tegengestelde hoeken zijn op een zwenkbuigmachine eenvoudig te produceren: de plaat ligt op de machine en de bediener hoeft hem niet meer om te draaien.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

Plaatbewerking

TechniShow komt op cruciaal tijdstip

12-04 De sombere, zelfs wat negatieve geluiden rond TechniShow ontgaan Eisma en Mans niet. Zoals…

Plaatbewerking

Tuwi kan snel kantbanken en scharen leveren

14-03 De belangstelling voor deze machines is groot. “De eerste serie is al bijna helemaal…

Plaatbewerking

MDL last nog graag, maar is nu een compleet metaalbedrijf

14-12 Om die reden is ook gekozen voor een andere naam. De letters MDL staan…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

MetavakNieuws

Beurspresentatie van Tuwi is live en virtueel

22-09 Van Geka springt de nieuwe CNC gestuurde plasmasnijmachine GCS-P 3015 in het oog. Deze…

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X