Fanuc demonstreert de eenvoud van automatiseren

Fanuc gaat op de EMO laten zien hoe eenvoudig automatisering kan worden geïntegreerd in alle elementen van productietechnologie. Met een stand vol turn-key cellen toont het Japanse concern hoe het eindgebruikers kan helpen hun productiefaciliteiten te transformeren naar een Smart Factory-oplossing.

Het bedrijf laat een groot aantal nieuwe technologieën uit zijn portfolio van industriële robotica, productiemachines en CNC-producten debuteren. De EMO wordt aangewend om het nieuwe ultra-precisie draaicentrum te presenteren in Europa. Dit Robonano α-NTiA is ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende markten voor optische en medische apparaten, maar is eveneens inzetbaar voor nauwkeurige ruimtevaart- en automobieltoepassingen. Het draaicentrum is in staat om onderdelen tot op 0,1 nm te bewerken en met lineaire motoraandrijvingen op de X- en Z-as biedt de Robonano hoge voedingssnelheden tot 1000 mm/min. De α-NTiA is uitgerust met de nieuwste CNC van Fanuc, compleet met een groot bedieningspaneel met touchscreen, een hydraulische aggregaat en een actieve trillingsdemper. Actieve waterkoeling en persluchttemperatuurregelsystemen zijn standaard inbegrepen om de stabiliteit op lange termijn tijdens de bewerking te verbeteren.

IIoT-platform FIELD
Een opvallende introductie is het Europese debuut van het nieuwe IIoT-platform FIELD (Fanuc Intelligent Edge Link and Drive). Het platform verbindt een breed scala aan Fanuc-technologieën en productietechnologie van derden om een snelle, gecentraliseerde toegang tot alle productiegegevens in een fabriek te bieden. De oplossing is ‘edge-heavy’, waardoor gegevens bij de bron op de werkvloer kunnen worden verzameld en verwerkt. Hiermee krijgen operators toegang tot nauwkeurige realtime gegevens en analyses. Het FIELD-systeem is compatibel met verschillende applicaties, ook applicaties die zijn ontworpen door derden. Twee belangrijke toepassingen binnen het platform zijn PMA en ZDT. PMA-software (Production Monitoring and Analytics) wordt gebruikt om de productie en prestaties te controleren van alle machines die op het FIELD-systeem zijn aangesloten. ZDT (Zero Down Time) bewaakt continu de toestand van machines en kan trends identificeren – zoals bijvoorbeeld storingen – om operators te informeren wanneer preventief onderhoud nodig is. Op de stand van Fanuc zullen veel machines, apparaten en robots worden verbonden met het FIELD-systeem.

Voorspellend onderhoud
Een ander speerpunt is de nieuwe ‘Edge Analyzing Unit’. Het systeem kan achteraf worden ingebouwd op elke machine die wordt aangedreven door Fanuc CNC om de conditiebewaking te verbeteren. Met de Edge Analyzing Unit kan de gebruiker de verzamelde gegevens analyseren en voorspellend onderhoud uitvoeren op basis van de conclusies van de analyse. Een andere software-innovatie is de AI Servo Monitor-functie, die gegevens van spindels en voedings-assen aangedreven door servo-aandrijvingen analyseert en evalueert. Het is in staat om op intelligente wijze een ‘anomaly score’ te berekenen op basis van de verzamelde gegevens en de operator vervolgens te waarschuwen als de drempelwaarde is overschreden. Operators kunnen dan onderhoudsacties plannen voordat er langdurige schade kan optreden. Een andere must-see voor bezoekers is het nieuwe softwarepakket van Fanuc, bedoeld om de integratie van robotica in het productieproces te stroomlijnen: QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization). Het QSSR-pakket helpt bij het vereenvoudigen van de aansluiting van een robot op een werktuigmachine, evenals de instelling en daaropvolgende bediening.

Industriële robots
Fanuc laat ook een aantal industriële robots debuteren, zoals de M-10iD/12- en M-20iD/25-robots. De M-10iD wordt gebruikt in een democel voor laden en lossen, terwijl de M-20iD wordt gebruikt ter ondersteuning van een ontbramingscel die onderdelen produceert die zullen worden gebruikt om toekomstige Fanuc-robots te produceren. Beide robots kenmerken zich door hoge as-snelheden, terwijl een stijve constructie goede positionering en nauwkeurige herhaalbaarheid mogelijk maakt. Tevens toont Fanuc de CR-serie en de Robodrill verticale bewerkingscentra. Een bewerkingscentrum zal op stand-by staan om de bewerking van horlogeonderdelen te simuleren en wordt hierbij ondersteund door een cobot gemonteerd op een AGV. Een Fanuc Robocut en Roboshot complementeren het aanbod op de stand.

Fanuc, hal 9, stand A50

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Automatisering

MetaalNieuws thema/special Robots & Cobots

14-03 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Automatisering

Omron neemt belang in Techman Robot

24-11 In 2018 ging Omron een strategische samenwerking aan met Techman om tegemoet te komen…

Automatisering

Tower van RoboJob krijgt kleine broer van 3,5 meter

08-11 De Tower is de meest geavanceerde automatisering van RoboJob.  Sinds het concept gelanceerd werd…

Verspanen

Taiwan voorziet mondiale maakindustrie van smart machines

02-11 Taiwan, in omvang de vijfde exporteur van gereedschapsmachines ter wereld, heeft Industrie 4.0 al…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X