247 Lasersnijden groeit razendsnel

Ruim een jaar geleden is 247 Lasersnijden in Pijnacker gestart met één vlakbedlaser, één kantbank en twee medewerkers. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar een grotere locatie even verderop, waar direct een tweede laser en kantbank zijn geïnstalleerd. Hier werken nu veertien medewerkers. In juni komt de derde kantbank en 247 Lasersnijden is met Trumpf in gesprek over een derde laser en een vierde kantbank die direct na de zomer moeten worden geleverd.

Michiel de Hoog bij een van de kantbanken. 247 Lasersnijden investeert ook in de kantcapaciteit. Dankzij messen met een hoogte van 300 mm en een scala aan hele kleine en hele grote matrijzen zijn de kantmogelijkheden uitgebreid en divers.

Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel sneller dan verwacht. We moeten echt goed bijschakelen om de groei bij te houden. Zo zetten we een logistieke afdeling op om de leverbetrouwbaarheid verder te verhogen.”

Digitaal werken

247 Lasersnijden is een toeleverancier van gesneden en gekante plaatdelen. Ook kanten breken, tappen en soevereinen behoren tot de dienstverlening. Zo veel mogelijk digitaal werken is de basis van het jonge bedrijf, dat vanaf nul is begonnen. 247 Lasersnijden werkt met de TruTops Fab software van Trumpf. Hiermee bieden De Hoog en Van Buijtene hun klanten een productieproces aan voor hun snij- en kantdelen, dat vanaf de offerteaanvraag in het webportaal tot en met de levering van de halffabricaten digitaal verloopt. Dit proces is volledig transparant: na de bestelling kan de klant de status van zijn opdrachten continu volgen. Hierbij maakt 247 Lasersnijden gebruik van IoT (Internet of Things) om een vlotte en naadloze communicatie tussen systemen, machines, klanten en leveranciers te garanderen. Zo kunnen zowel unieke enkelstuks producten als grote series met korte levertijden worden geproduceerd.

De tweede TruLaser 5030 is uitgerust met een laserbron van 10 kW en is net als de eerste vlakbedlaser van 247 Lasersnijden voorzien van een Liftmaster voor automatisch beladen en ontladen.

De tweede TruLaser 5030 is uitgerust met een laserbron van 10 kW en is net als de eerste vlakbedlaser van 247 Lasersnijden voorzien van een Liftmaster voor automatisch beladen en ontladen.

Alles aanpakken

De digitale manier van werken is volgens Van Buijtene een deel van de verklaring voor de snelle groei. “Belangrijk is ook dat je goed wordt gevonden. We hebben een goede positie in Google. En we helpen de klant goed. Leverbetrouwbaarheid en kwaliteit zijn vanzelfsprekend, maar daarnaast communiceren we vlot en lossen we problemen snel op. Dat spreekt zich rond en zo komen ook via-via klanten naar ons toe.”

Wat ook helpt als je wilt groeien, is dat je alles aanpakt. “Dat proberen we er zo lang mogelijk in te houden”, zegt De Hoog. “Hierdoor hebben we heel veel verschillende klanten en snijden we veel verschillende materialen. We zorgen er ook voor dat we onze klanten kennen van naam en gezicht. Ze kunnen eenvoudig bestellen via de portal, maar bellen of mailen kan ook gewoon. Als het nodig is gaan we in gesprek. Zo leveren we maatwerk voor elke klant.”

Nieuwe functionaliteiten portal

Het duo is een partnerschap aangegaan met Trumpf om van 247 Lasersnijden een succes te maken. Samen hebben ze gewerkt aan een upgrade van de portal, die nieuwe functionaliteiten heeft gekregen en klantvriendelijker is geworden. Zo is er nu bijvoorbeeld automatische dikteherkenning van STEP-files en kan het materiaal in één keer worden toegewezen aan meerdere artikelen. Ook kunnen klanten PDF’s en werktekeningen uploaden. De volgende stap zal zijn het toevoegen van het tappen en soevereinen in de portal.

Active Speed Control

En dan is er natuurlijk de samenwerking in het machinepark. Trumpf heeft eind vorig jaar de al eerder geleverde machines verhuisd naar de nieuwe locatie. Tegelijk is een tweede TruLaser 5030 geplaatst. Deze is net als de eerste vlakbedlaser voorzien van een Liftmaster voor automatisch beladen en ontladen. De tweede laser (met 10 kW laserbron) betekent niet alleen een uitbreiding van de snijcapaciteit maar ook een technologische verbetering. Hij is namelijk uitgerust met Active Speed Control. Bij deze innovatie kijkt een camera door de nozzle in het smeltbad. Aan de hand van wat de camera registreert, past lasersnijmachine realtime de snijsnelheid aan of hij stopt en steekt opnieuw in. Zo wordt altijd een goede snijkwaliteit gerealiseerd; voorkomen wordt dat een plaatje blijft vastzitten of dat slak aan de onderkant ontstaat. “Active Speed Control is de eerste stap naar autonoom snijden”, zegt Teus Vonk, accountmanager bij Trumpf Nederland. “Hiervoor moet je ook het focuspunt en de gasdruk kunnen monitoren. Trumpf is bezig ook dat te ontwikkelen.”

Dik constructiestaal

247 Lasersnijden gebruikt ASC voor het snijden (met zuurstof) van dik constructiestaal. Michiel de Hoog durft dankzij deze innovatie de laser rustig ’s avonds en ’s nachts door te laten snijden. “We hoeven niet bang te zijn dat het niet goed gaat en we de volgende dag allemaal tekortkomingen moeten wegslijpen.”
De nieuwe laser heeft ook Highspeed Eco, waarmee sneller kan worden gesneden met minder stikstofgebruik. De optie Coolline zorgt ervoor dat bij het snijden met zuurstof van dikker materiaal (vanaf 15 mm) waternevel op het snijpunt wordt gebracht, waardoor de plaat minder warm wordt. Dit resulteert in een betere snijkwaliteit en de snijdelen kunnen dichter bij elkaar worden genest.
De Hoog is bezig met de ISO 9013 certificering om snijdelen te mogen leveren aan constructiebedrijven die werken conform NEN-EN 1090. “We willen 25 mm dikke snijdelen laten certificeren. Dankzij Active Speed Control kunnen we dat doen.”

De tweede laser heeft Active Speed Control. Een camera kijkt door de nozzle in het smeltbad.

De tweede laser heeft Active Speed Control. Een camera kijkt door de nozzle in het smeltbad.

Uitbreiding kantcapaciteit

Ook in de kantcapaciteit wordt geïnvesteerd. Trumpf heeft een tweede kantbank, een TruBend 7050, geleverd en de eerste bank (een Trubend 5230S met een tonnage van 230 ton en 4 meter werklengte) voorzien van buighulpen. Ook heeft 247 Lasersnijden geïnvesteerd in gereedschap. Dankzij messen met een hoogte van 300 mm en een scala aan hele kleine en hele grote matrijzen zijn de kantmogelijkheden uitgebreid en divers.

In juni arriveert de derde kantbank (een TruBend 5170S, 4 meter) en levering van een derde laser en een vierde kantbank is al zo goed als beklonken. “We willen daar op tijd mee zijn”, zegt Michiel de Hoog. “Onze tweede set hadden we eigenlijk net iets te laat besteld, waardoor we enkele maanden alle zeilen moesten bijzetten om de klanten te bedienen. Dat gebeurt ons niet weer.”
De Hoog en Van Buijtene hebben geen reden om aan te nemen dat de groei niet verder doorzet. Ze blijven daarom investeren. “Groei is geen doel op zich. Maar we moet de klanten kunnen blijven bedienen. De derde kantbank komt mede om een goede back-up te hebben voor de bestaande kantcapaciteit.” De productieruimte is voorbereid op vijf lasersnijmachines. De derde zal een stuk automatisering in de vorm van een opslagtoren krijgen. De lasers worden zó opgesteld dat er op den duur een groot magazijn tussen kan. Ook hiervoor ontwikkelt 247 Lasersnijden samen met Trumpf al plannen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

SafanDarley introduceert nieuwe machinebesturingssoftware

25-04 Deze nieuwe machinebesturingssoftware stelt SafanDarley in staat om samen met AutoPOL en RoboBend (offline…

Plaatbewerking

Beter snijden met quantumcomputer

18-04 In het QUASIM-project wil Tobias Stollenwerk van het onderzoekscentrum Jülich (in de buurt van…

Plaatbewerking

Duurzaamheid aanjager voor nieuwe ideeën bij Trumpf

13-04 Eigenlijk zit duurzaamheid in het DNA van Trumpf. Het bedrijf viert dit jaar het…

Plaatbewerking

Trumpf smart factories voor drie VDL-bedrijven

27-03 Hiermee is de samenwerking tussen beide concerns, die al meer dan 40 jaar bestaat,…

Plaatbewerking

Duurzaamheid troef op huisshow Trumpf

23-03 Het hightechbedrijf presenteerde diverse technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast toonde Trumpf…

Plaatbewerking

Nieuwe kantpers Trumpf voor XXL-onderdelen

08-03 Met een inbouwhoogte van 880 mm en een slag van 700 mm kunnen medewerkers…

Automatisering

Trumpf versterkt softwareontwikkeling

22-02 “Deze overname is een belangrijke stap voor Trumpf om zijn marktleiderschap voor digitaal genetwerkte…

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021