3D-vision cruciaal bij automatisch ontbramen, afronden en finishen

Achter de vestiging van Q-Fin is de nieuwbouw voor de nieuwe afdeling Q-Fin Handling Solutions in volle gang. Als dit pand in september gereed is, zullen hier diverse werkende opstellingen worden gepresenteerd, die de handling rondom het machinaal ontbramen, afronden en finishen van plaatdelen automatiseren. De machines van Q-Fin zijn daar al helemaal klaar voor. Ze zijn softwarematig zover gevorderd dat alle stations op afstand kunnen worden beheerst; eigenlijk kan alleen slijtage van de schuurband nog niet worden gemeten. Nu is het aan de eindgebruikers om deze oplossingen te integreren in hun productieprocessen. Inno Metaal, een van de launching customers, is ervan overtuigd dat dit gaat lukken.

3D-vision systemen van Mech-Mind (het zwarte apparaat boven de robotcel) lenen zich perfect voor toepassing bij de automatisering van ontbraammachines. Ze scannen met de nauwkeurigheid die nodig is om dunne plaatdelen te herkennen.

Q-Fin Handling Solutions is in het leven geroepen met het doel de gebruikers van de Q-Fin machines te ontzorgen. De machinebouwer in Bergeijk wil complete oplossingen leveren voor het oppakken van de plaatdelen, het ontbramen, afronden en finishen daarvan in de machine en daarna het afleggen.

Qonnect+ Platform

Er wordt samengewerkt met diverse partners om dat voor elkaar te krijgen. Want behalve voorzieningen als robots, omkeerstations, terugvoerbanden en tilhulpen, moeten het ontbraamproces én de handling softwarematig worden geïntegreerd in het productieproces van de klant. Een eerste voorwaarde hiervoor is dat de ontbraammachines softwarematig helemaal kunnen worden ingesteld. Dat is bij de Q-Fin machines het geval; ze zijn ‘Industry 4.0 ready’, zoals dat heet. Samen met Motivate uit Tilburg is het Qonnect+ platform ontwikkeld.

Dit koppelt de machines met alle gangbare ERP pakketten, zodat ze vanuit ERP kunnen worden aangestuurd. Ook kan Qonnect+ koppelen met alle andere software- en hardwaresystemen in de productie. Bijvoorbeeld met AGV’s die de plaatdelen aanvoeren en weer afvoeren. Q-Fin eigenaar Anton Bax: “Onze oplossingen gaan werken. Dat weten we nu al. Nu is het aan de klanten om in hun ERP-systeem de programma’s te definiëren die onze machines moeten uitvoeren.”

Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine PlaatBewerkingsNieuws.

Heeft u ook iets interessants te melden of wilt u PlaatBewerkingNieuws een kijkje laten nemen in uw bedrijf? Samen brengen we de buis- en plaatbewerkende maakindustrie onder de aandacht! Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor de volgende BlechExpo editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Maximale flexibiliteit met gedetailleerd ontbraamconcept

19-04 Robert Plersch Edelstahltechnik, opgericht in 1819 (!) als een kleine constructiebankwerkerij, heeft het portfolio…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Alles in dienst van kwaliteit

16-08 Productieleider Erwin Stokman heeft de stormachtige ontwikkeling van de werkplaats van begin af aan…

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema