5 redenen waarom TPE-platen de toekomst hebben

Thermoplastisch Elastomeer (TPE) wordt in Nederland over het algemeen nog niet vaak toegepast. Producent Technirub wil daar verandering in brengen. Waarom? Ten opzichte van andere rubbersoorten heeft TPE flink wat voordelen. Vooral op het gebied van duurzaamheid!

DGA Jacco Lammers (links) en commercieel manager Hans Poorter.

Van de autobranche en installatietechniek tot de voedingsmiddelenindustrie Technirub bedient de meest uiteenlopende sectoren van hoogwaardige halffabricaten en componenten. Met enige trots presenteert Technirub nu de nieuwste uitbreiding in het assortiment. Plaatrubber van een thermoplastisch rubbersoort die Nederland nog moet ontdekken: TPE.

De grootste voordelen van TPE

1. Beter voor het milieu
Veel rubbersoorten zijn door hun chemische samenstelling niet recyclebaar, TPE is dit wel. Het materiaal is na productie opnieuw te vermalen tot kleine korrels, welke als grondstof weer gebruikt kunnen worden voor de verwerking van een nieuw product.
TPE bevat verder geen halogenen of schadelijke weekmakers, wat weer beter is voor het milieu. Er is zelfs TPE materiaal beschikbaar welke biologisch afbreekbaar is.

2. Goed aan elkaar te lassen
Net zoals andere rubbersoorten is TPE makkelijk te bewerken. Om rubberen delen te verbinden, dient u deze opnieuw te vulcaniseren of heeft u een lijmverbinding nodig. Hierdoor is het materiaal niet meer te recyclen. Bij TPE is lijmen mogelijk, maar u kunt het materiaal ook aan elkaar lassen.

3. Makkelijk te customizen
In sommige branches moet rubber aan voorschriften voldoen. Het moet bijvoorbeeld vlamwerend zijn of mag geen sporen achterlaten. Op aanvraag kan het recept van het TPE-materiaal hierop worden aangepast of kunnen de TPE-platen in een gewenste (bedrijfs-)kleur geproduceerd worden. Normaliter bevat rubber roetdelen waardoor het inkleuren bemoeilijkt worden en hierna de eigenschappen ten slechte komen, bij TPE materiaal in een andere kleur behoudt het zijn sterkte en unieke eigenschappen.

In sommige branches moet rubber aan voorschriften voldoen. Het moet bijvoorbeeld vlamwerend zijn of mag geen sporen achterlaten.

In sommige branches moet rubber aan voorschriften voldoen. Het moet bijvoorbeeld vlamwerend zijn of mag geen sporen achterlaten.

4. Warmte bestendig
Vaak wordt rubber wat broos en droogt het uit als het bij een warme bron staat. Bij TPE is dit niet het geval. Het materiaal kan temperaturen van zeventig graden aan zónder aan kwaliteit te verliezen.

5. Geen lelijke strepen
Muren of vloeren vol zwarte rubberstrepen, dat is niet fraai. Die strepen ontstaan door het roet dat tijdens het productieproces in rubber komt. Bij TPE materiaal is dit niet het geval en is dat probleem meteen opgelost.

Meer aandacht voor TPE

Het is duidelijk, TPE heeft voordelen te over. Dus waarom wordt dit materiaal niet volop gebruikt? Technirub geeft aan dat veel ondernemers de voordelen van TPE nog niet in kaart hebben om te kijken welke verbeteringen er mogelijk zijn. Daarom zet het bedrijf zich de komende jaren actief in om de voordelen van TPE materiaal meer onder de aandacht te brengen. Zo krijgen klanten meer kwaliteit én draagt Technirub haar steentje bij aan het milieu.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X