aalbers|farina levert efficiency en kwaliteit in opslag en kanten

0

De Aalbers groep in Renswoude heeft met aalbers|farina een nieuw bedrijf opgezet, dat platenmagazijnen, langgoedstellingen, kantbanken en scharen op de markt brengt. Hiermee richt dit nieuwe Aalbers onderdeel zich op metaalbewerkers, die de efficiency en kwaliteit en daarmee de productiviteit in hun productieprocessen op topniveau willen brengen.

aalbers|farina was met haar producten niet aanwezig op de TechniShow. Maar daar is directeur Aalbers niet rouwig om. Integendeel: “Het geld dat we daarmee hebben uitgespaard scheelt de klanten die onze producten kopen in hun portemonnee”, lacht hij.

Veel opslagcapaciteit
De basis voor het nieuwe bedrijf is in alledaagse praktijk van zijn eigen plaatwerkbedrijf gelegd. Zoals zo veel productiebedrijven is aalbers|wico voortdurend bezig de interne logistieke processen efficiënter te organiseren. Daarom moest er een goed systeem komen voor de opslag van plaatmateriaal. Maar hét ideale systeem was niet te vinden. “We zochten naar  efficiency en de mogelijkheid om een grote hoeveelheid materiaal op een beperkt aantal vierkante meters op te slaan”, aldus Aalbers. “De enige oplossing is dan dat je de hoogte in gaat.”  Torensystemen die dat doen, zijn wel op de markt verkrijgbaar, maar hun opslagcapaciteit was Aalbers te beperkt. Daarom heeft hij zijn eigen geautomatiseerde systeem ontwikkeld: een 6 meter hoge toren met 46 lades, 2500 kilo laadvermogen per lade, geschikt voor plaatmateriaal tot 3×1,5 meter. Bij deze toren wordt het plaatmateriaal in de lades gelegd in plaats van erop. Daardoor kun je het dubbele aantal pakketten kwijt. In plaats van twee torens van een aanbieder, had Aalbers aan één eigen toren genoeg. Deze is voorzien van een laadperron, waar een heftruck materiaal kan opslaan en uitnemen. De toren fungeert als een standalone systeem om meerdere machines te kunnen bedienen. Maar desgewenst is hij ook te koppelen aan een machine. Ook de gebruiksvriendelijke besturing van de toren is een eigen ontwikkeling. Deze is te koppelen aan een ERP systeem, wat ideaal is voor voorraadbeheer en reststukregistratie.

Langgoedmagazijn
Bij aalbers|wico zijn ze heel gelukkig met de opslagtoren. Het plaatmateriaal ligt nu overzichtelijk opgeslagen en is snel bereikbaar. “Het scheelt tijd en ruimte. We hebben nu 80 procent minder handlingtijd en 200 vierkante meter ruimte bespaard. We hoeven niet meer te zoeken naar materiaal. Zeker als je druk bent, scheelt dat een hoop frustratie.”
Maar toen het plaatmateriaal eenmaal netjes was opgeslagen, lag de vloer nog wel steeds vol met bundels buis en langgoedmateriaal. Ook daar wilden ze bij aalbers|wico vanaf. Daarom is voor eigen gebruik tevens een langgoedmagazijn ontwikkeld met 13 meter opslaglengte en zeven laden met elk 7500 kilo laadvermogen. Het is geschikt voor standaardlengtes van 6 meter (twee naast elkaar), 8 meter en 12 meter. Ook dit magazijn gaat lekker de hoogte in en het heeft dezelfde eenvoudige besturing als het platenmagazijn. Zo is ook het langgoed nu makkelijk terug te vinden en wordt restmateriaal efficiënt gebruikt. aalbers|wico heeft hierdoor enorm aan efficiency gewonnen en veel ruimte bespaard. Aalbers:  “We moesten er eigenlijk een stuk bij aan bouwen om uit te kunnen breiden. Maar doordat alles nu netjes in torens zit, is binnen de bestaande bebouwing ruimte ontstaan voor een nieuwe lasersnijmachine. Deze opslagsystemen zijn zulke mooie oplossingen, dat ook collega-metaalbewerkers er interesse voor hebben. Dus gaan we ze verkopen.”

Kantbanken en scharen
Hiervoor is aalbers|farina opgericht. Er is gekozen voor deze naam omdat de mogelijkheid zich voordeed de kantbanken en scharen van Farina te gaan verkopen in de Benelux. Farina is van oorsprong een Italiaans familiebedrijf dat nu in handen is van de Gigant groep. Het produceert een programma kantbanken met verschillende afmetingen en tonnages voor het hogere segment van de markt. Deze kantbanken hebben een uniek systeem voor diktemeting en automatische parameteraanpassing tijdens het kantproces, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van München. Hierdoor buigen de machines heel nauwkeurig, zijn geen proefzettingen meer nodig en is minder instel- of omsteltijd nodig. Dat maakt deze kantbanken, die zijn voorzien van Delem besturingen, geschikt voor korte productieruns.

Aantrekkelijk pakket
De eigen opslagsystemen, die turnkey worden geleverd en (klantspecifiek) in verschillende versies kunnen worden gebouwd, en de Farina machines passen uitstekend bij elkaar. Daarmee biedt  aalbers|farina een aantrekkelijk pakket voor het hogere segment in de plaatbewerking. “Wij bieden efficiency en opslag en kanten”, zegt Aalbers. “Voor collega plaatwerkbedrijven die efficiency en kwaliteit zoeken, hebben we heel wat in huis.” Aalbers neemt zelf verkoop van de kantbanken voor zijn rekening. Gert Bottenberg is in dienst getreden om de opslagsystemen voor zijn rekening te nemen.
Aalbers verwacht veel van zijn nieuwe bedrijfsonderdeel: “Elk professioneel metaalbedrijf heeft tegenwoordig vakkundige medewerkers en een state-of-the-art machinepark. In de huidige markt is vooral nog concurrentievoordeel te behalen in de logistiek om de productieprocessen heen. Het beschikbare vloeroppervlak beter benutten, sneller het juiste materiaal op de machine hebben liggen en overbodige inkoop elimineren. Dáár zit de winst.”