‘Aantal cobots groeit; daar moet je bij zijn’

Iteq trok tijdens METAVAK veel belangstelling met haar ILOAD beladingscobot, die aan een machine van Style CNC Machines stond. Het was de eerste publiekelijke presentatie van de ILOAD.

Dit is een station om CNC-bewerkingsmachines te be- en ontladen. Het is voorzien van een ladesysteem waarin ruwe en bewerkte werkstukken worden opgeslagen. De cobot zorgt voor het nauwkeurig handelen van de werkstukken van en naar de bewerkingsmachine. Zo kunnen bewerkingsmachines geautomatiseerd en onbemand doordraaien. De steun waarop de cobot gemonteerd is kan aan beide zijden van het frame op meerdere posities worden gemonteerd. Hierdoor is de ILOAD flexibel inzetbaar. Met behulp van het geïntegreerde vision systeem kan de cobot de exacte locatie van de lades en/of werkstuk bepalen. Zo kan de productie van het product nauwkeurig en constant doorgaan. De ILOAD is voorzien van een systeem waarmee eenvoudig een monitor, tablet of laptop steun gemonteerd kan worden op diverse posities. Het frame biedt tevens opslag voor extra rasterplaten of grippers. De ILOAD is gemakkelijk te verplaatsen met een heftruck of palletwagen.

Beladingscobot voor CNC-machines
Twee jaar geleden maakte Theo Tolboom, directeur van Iteq in Nijkerk, tijdens de Euroblech in Hannover kennis met de Taiwanese producent van Techman (TM-)cobots. Hun cobots kunnen worden geïntegreerd in assemblagelijnen, bij machine-belading en andere toepassingen. “We hebben een subdealerschap gekregen, met als doel binnen Iteq Engineering een beladingscobot voor CNC-machines te ontwerpen.” Inmiddels is het eerste prototype afgerond, geïntegreerd in de eigen freesbank. “De cobot is in staat om bij een gemiddelde frees- of draaibank een nacht onbemand door te draaien”, vervolgt Tolboom. “Ik verwacht dan ook we hem zonder al te veel aanpassingen in de markt kunnen zetten. Hooguit zal een frees- of draaibank soms net een iets groter bereik nodig hebben.” De stand-alone cobot staat op een frame en heeft zeven laden boven elkaar. Hierin kunnen ruwe producten worden geplaatst en ook de producten die de machine gereed heeft, komen hierin terecht. In totaal kunnen er met de standaard rasters 112 producten in opgeslagen worden; dit aantal kan de cobot in een nacht verwerken. In geval van andere of hogere producten (tot 190 mm) is het mogelijk andere rasters erin te leggen of enkele laden ertussenuit te halen. “Werken met cobots is ideaal als je snel moet opschalen”, aldus Tolboom. “Normaal gesproken moet je dan met twee- of drieploegendiensten gaan werken, iets wat een enorme impact heeft op de organisatie. Met cobots merk je daar niks van.” Voor het omschakelen naar een ander product kan een bedrijf volstaan met het wisselen van de gripper en van het softwareprogramma. Tolboom noemt de ontwikkeling van de eigen beladingscobot een logische stap, gezien de huidige ontwikkelingen in de markt. “Wij zoeken continu naar nieuwe mogelijkheden op het vlak van engineering en willen het liefst met eigen producten de markt op”, zegt hij. “Deze cobot is daar een voorbeeld van. Momenteel staan er zo’n 3.000 cobots in Nederland, dat zal de komende vijf jaar elk jaar verdubbelen. Het neemt dus een enorme vlucht en daar moet je bij zijn.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?