Abonnement op een freesbank

DMG Mori introduceert in de loop van dit jaar een nieuw verdienmodel. Hierbij kunnen klanten zich abonneren op een universele 3-assige freesmachine M1 in plaats van deze te kopen. “Wat bij films en muziek al lang niet meer weg te denken is, forceren we nu ook in de machinebouw.”

Bij PAYZR kopen klanten van DMG Mori niet langer een machine, maar gaan ze betalen voor het gebruik ervan.

DMG Mori noemt dit zogeheten subscription-businessmodel PAYZR (Pay with Zero Risk). Klanten kunnen innovatiecycli versnellen en tegelijkertijd investeringskosten vermijden doordat ze zich op een freesbank abonneren in plaats van hem te kopen. Ze betalen dan alleen voor het gebruik van de machine.

Ook in plaatbewerking

Er wordt in de werktuigmachinebouw al langer gesproken over dit soort nieuwe verdienmodellen. Maar het lijkt er binnenkort ook echt van te gaan komen, nu grote machinebouwers er serieus werk van maken. In de plaatbewerking gebeurt precies hetzelfde. Hier kondigde marktleider Trumpf afgelopen najaar bij de presentatie van de jaarcijfers al aan een pay-per-part model voor zijn lasersnijsystemen te gaan introduceren. Dit is samen met herverzekeraar Munich Re Groep ontwikkeld. Het moet het voor de klanten mogelijk maken om gebruik te maken van hoogwaardige volautomatische lasersnijsystemen zoals de TruLaser Center 7030, zonder deze te hoeven kopen of leasen. De klanten betalen in plaats daarvan voor elk gesneden plaatdeel een vooraf overeengekomen prijs. Munich Re financiert in dit model de machine, dochter Relayr maakt met data-analyses het financieringsmodel mogelijk. Trumpf levert de machines, software en services voor de productie van de plaatdelen.

Wereldwijde inhaalslag

DMG Mori gaat in de verspaning dezelfde kant op. De machinebouwer introduceerde PAYZR eind april bij de presentatie van de cijfers over eerste kwartaal van 2021. Deze vertonen een duidelijk herstel. DMG Mori boekte 34 procent meer orders dan in het eerste kwartaal van 2020 en signaleert een wereldwijde inhaalslag op de markt voor metaalbewerkingsmachines na de schrik over de coronapandemie. Vanuit vrijwel alle branches nemen de machine-orders toe. “We zijn het jaar goed gestart en hebben vertrouwen in de rest van het jaar”, zegt Christian Thönes, voorzitter van de raad van bestuur van DMG Mori. “We innoveren en investeren verder en zetten vol in op onze strategie van automatisering, digitalisering en duurzaamheid. Dat werkt. Voor 2021 hebben we de wind zeer mee en we hebben onze prognose duidelijk naar boven bijgesteld.”

DMG Mori handhaaft de investeringen in onderzoek en ontwikkeling op een hoog niveau. Het concern is consequent bezig zich te ontwikkelen van een machinebouwer tot een aanbieder van complete productie-oplossingen. Hierin past ook nieuw het nieuwe verdienmodel PAYZR.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Wereldprimeur DMG Mori belaadt 2 bewerkingscentra

07-09 Met de integratie van hardware en software stemt DMG Mori consequent het gehele productportfolio…

Verspanen

Sluiter Machining kiest met 3nine voor stabiliteit en schone lucht

20-06 Sinds de oprichting van Sluiter Machining in 2005 heeft de toeleverancier zich gericht op…

Automatisering

Automatiseringsoplossing Light

25-05 Met de Matris Light biedt DMG Mori een flexibele automatiseringsoplossing voor de efficiënte productie…

Verspanen

Open Huis DMG Mori stelt automatisering centraal

13-04 Om de bezoekers beter te verdelen en meer tijd te hebben voor persoonlijke gesprekken,…

Verspanen

Houben breidt mogelijkheden verder uit

29-03 De DMF-serie omvat een aantal bewerkingscentra met bewegende kolom, die optimaal zijn uitgerust voor…

Verspanen

DMG Mori presenteert twee wereldprimeurs op Open Huis

14-03 Naast de nieuwste trends en technologieën rondom automatisering en digitalisering, presenteert de machinebouwer maar…

Bedrijf en Economie

Hoffmann opent officieel nieuw pand in Twentse Borne

18-10 “De afgelopen tien jaar hebben we de omzet van 20 miljoen euro verdubbeld naar…

Verspanen

DMG Mori neemt voorschot op EMO Milano

14-09 Maar liefst 25 machines uit het brede portfolio van DMG Mori zullen tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen