Abonnement op een freesbank

DMG Mori introduceert in de loop van dit jaar een nieuw verdienmodel. Hierbij kunnen klanten zich abonneren op een universele 3-assige freesmachine M1 in plaats van deze te kopen. “Wat bij films en muziek al lang niet meer weg te denken is, forceren we nu ook in de machinebouw.”

Bij PAYZR kopen klanten van DMG Mori niet langer een machine, maar gaan ze betalen voor het gebruik ervan.

DMG Mori noemt dit zogeheten subscription-businessmodel PAYZR (Pay with Zero Risk). Klanten kunnen innovatiecycli versnellen en tegelijkertijd investeringskosten vermijden doordat ze zich op een freesbank abonneren in plaats van hem te kopen. Ze betalen dan alleen voor het gebruik van de machine.

Ook in plaatbewerking

Er wordt in de werktuigmachinebouw al langer gesproken over dit soort nieuwe verdienmodellen. Maar het lijkt er binnenkort ook echt van te gaan komen, nu grote machinebouwers er serieus werk van maken. In de plaatbewerking gebeurt precies hetzelfde. Hier kondigde marktleider Trumpf afgelopen najaar bij de presentatie van de jaarcijfers al aan een pay-per-part model voor zijn lasersnijsystemen te gaan introduceren. Dit is samen met herverzekeraar Munich Re Groep ontwikkeld. Het moet het voor de klanten mogelijk maken om gebruik te maken van hoogwaardige volautomatische lasersnijsystemen zoals de TruLaser Center 7030, zonder deze te hoeven kopen of leasen. De klanten betalen in plaats daarvan voor elk gesneden plaatdeel een vooraf overeengekomen prijs. Munich Re financiert in dit model de machine, dochter Relayr maakt met data-analyses het financieringsmodel mogelijk. Trumpf levert de machines, software en services voor de productie van de plaatdelen.

Wereldwijde inhaalslag

DMG Mori gaat in de verspaning dezelfde kant op. De machinebouwer introduceerde PAYZR eind april bij de presentatie van de cijfers over eerste kwartaal van 2021. Deze vertonen een duidelijk herstel. DMG Mori boekte 34 procent meer orders dan in het eerste kwartaal van 2020 en signaleert een wereldwijde inhaalslag op de markt voor metaalbewerkingsmachines na de schrik over de coronapandemie. Vanuit vrijwel alle branches nemen de machine-orders toe. “We zijn het jaar goed gestart en hebben vertrouwen in de rest van het jaar”, zegt Christian Thönes, voorzitter van de raad van bestuur van DMG Mori. “We innoveren en investeren verder en zetten vol in op onze strategie van automatisering, digitalisering en duurzaamheid. Dat werkt. Voor 2021 hebben we de wind zeer mee en we hebben onze prognose duidelijk naar boven bijgesteld.”

DMG Mori handhaaft de investeringen in onderzoek en ontwikkeling op een hoog niveau. Het concern is consequent bezig zich te ontwikkelen van een machinebouwer tot een aanbieder van complete productie-oplossingen. Hierin past ook nieuw het nieuwe verdienmodel PAYZR.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

DMG Mori legt nadruk op procesbeheersing

18-06 Bij binnenkomst viel direct een bewerkingscel op met een DMU 50 CNC-freesmachine, gekoppeld aan…

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

Automatisering

DMG Mori stimuleert gedigitaliseerde fabriek met IoTconnector

25-03 In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar…

TechnishowNieuws

Hoofdrol op TechniShow voor Ecocool koelvloeistof van Fuchs/Lubsolutions

19-02 Ecocool Global 1000 combineert excellente verspaningsresultaten met een uitstekende bio-stabiliteit, resulterend in een lange…

Bedrijf en Economie

DMG Mori vestigt Europees hoofdkantoor in München

07-02 Vanaf 2026 huurt het bedrijf een innovatief pand vlakbij het Olympisch Park met een…

Verspanen

DMG Mori introduceert grote DMF 400|11 pendelfreesmachine op Open House

24-01 De ‘moving column’ machines van DMG Mori zijn interessant voor de bewerking van lange…

Automatisering

Data brengt elke productie op nieuw digitaal niveau

19-07 Data wordt gezien als ‘de nieuwe energie’ voor productie- en bedrijfsprocessen. Maar om succesvol…

Verspanen

DMG Mori: duurzaamheid is verplicht!

09-05 Dit jaar zal de machinebouwer 47 innovaties presenteren – waarvan 16 wereldpremières, 2 automatiseringsoplossingen,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV