Afbrandstuiklassen levert Klinger pure winst op

De afbrandstuiklasmachine die onlangs is geleverd door Laskar Puntlastechniek, is een echte aanwinst voor de vestiging van Klinger in Rotterdam. Hiermee is bij de productie van industriële afdichtingen een kwaliteitssprong gemaakt, tijdwinst geboekt en een materiaalbesparing gerealiseerd omdat er geen lasdraad nodig is bij deze lastechniek.

Klinger is een Oostenrijks concern dat wereldwijd opereert en veertig vestigingen heeft. Appendages in de breedste zin van het woord vormen de kernactiviteit; Klinger produceert en levert alles wat tussen leidingen zit. Ook industriële afdichtingen. Deze worden onder meer geproduceerd in Rotterdam. “Onze grootste klant is Tata Steel”, zegt productiemanager Sealing Theo van den Berg. Hij is verantwoordelijk voor de productie van zowel de zachte als de metalen afdichtingen. De afdeling metalen afdichtingen verwerkt vooral staal en RVS. Maar in de stellingen liggen ook koper, titanium en hastelloy metaalplaten. “We zijn sterk in het maken van alles wat niet standaard is, maar afwijkt”, zegt Van den Berg. “Daar kunnen we onze klanten snel mee helpen, ook in het weekend.”

Productie-efficiency

De afdeling metaal maakt met name zogeheten KAM profielen, duizenden en duizenden per jaar. Dat zijn vlakke ringen waar groefjes in worden gedraaid zodat ze gaan opstaan. Het zijn allemaal ringen in het dunne gebied, van 1,5 tot 4 mm dik. Ze gaan van heel klein tot wel 4,5 meter groot. Er zijn 26 handelingen nodig om één KAM profiel te maken: het materiaal moet  worden gesneden (op de laser of de waterjet), gedraaid (op carrouseldraaibanken en CNC draaibanken) en gelast. Hiervoor beheerst Klinger verschillende lastechnieken. Daarnaast worden ook bewerkingscentra en een aantal specifieke machines ingezet zoals wikkelbanken en apparatuur om grafiet op te brengen. Met zoveel handelingen is een goede efficiency in de productie belangrijk. De meeste werkplekken op de afdeling metaal zijn dan ook zodanig ingericht dat de medewerkers weinig wachttijden kennen. Als de draaimachine draait kunnen ze vlak in de buurt daarvan bijvoorbeeld ontvetten, graveren of puntlassen.

Klinger puntlast al sinds mensenheugenis. Enkele jaren geleden is geïnvesteerd in een nieuwe machine van Laskar Puntlastechniek. Daarmee is een kwaliteitsslag gemaakt.

Klinger puntlast al sinds mensenheugenis. Enkele jaren geleden is geïnvesteerd in een nieuwe machine van Laskar Puntlastechniek. Daarmee is een kwaliteitsslag gemaakt.

Puntlassen

Puntlassen is één van de lastechnieken die Klinger toepast. Om een KAM profiel zitten twee halve manen, die aan elkaar moeten worden gelast. Ze hebben uitsluitend een centreerfunctie: bij de installatie zorgen ze ervoor dat de ring op de juiste plek zit. Als de bouten eenmaal zijn aangehaald, gaat de ring nergens meer heen. De buitenring mag dan geen invloed hebben op het element, dat kan krimpen en uitzetten. Daarom moet er een lichte speling zitten tussen de binnen- en de buitenring. Dit alles maakt puntlassen tot de ideale techniek om de halve manen met elkaar te verbinden.

Klinger puntlast al sinds mensenheugenis. Enkele jaren geleden is geïnvesteerd in een nieuwe machine van Laskar Puntlastechniek. Daarmee is een kwaliteitsslag gemaakt. “Deze machine last kwalitatief goed en betrouwbaar. We kunnen hem heel goed finetunen, het ampèrage en de luchtdruk nauwkeurig regelen”, zegt Van den Berg, die goede ervaringen heeft met Laskar Puntlastechniek. “Als er problemen zijn met de machine lossen ze die goed en snel op. Ze hebben ons ook al eens heel goed geadviseerd bij een ander product van 0,2 mm RVS om uit te zoeken of ze ons konden helpen.”

Afbrandstuiklasmachine

Veel producten (ringen) bij Klinger worden TIG-gelast. Dat gebeurt met vier man, allemaal gecertificeerd. Van den Berg noemt dat een bewerkelijk proces, dat veel tijd kost. Op zoek naar een beter alternatief stuitte hij bij een zusterbedrijf in Duitsland op een  afbrandstuiklasmachine van de Duitse fabrikant Ideal, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Laskar Puntlastechniek. Deze machine leek hem ook geschikt voor toepassing in Rotterdam.

De afbrandstuiklasmachine levert een betere laskwaliteit dan bij TIG-laasen. Dat betekent nadien minder wegslijpen.

De afbrandstuiklasmachine levert een betere laskwaliteit dan bij TIG-laasen. Dat betekent nadien minder wegslijpen.

Afbrandstuiklassen is een elektrisch lasprocedé en behoort tot de categorie van het weerstandlassen. De techniek wordt in veel verschillende toepassingen gebruikt, doordat de productiviteit en betrouwbaarheid ervan resulteren in een robuust en consistent lasresultaat. Bij deze techniek worden de oppervlakken van het te lassen materiaal zelf zodanig verhit (door er een zeer grote wisselstroom doorheen te laten lopen), dat ze deegachtig worden. Er wordt geen ander materiaal toegevoegd. De gehele las wordt in enkele secondes gemaakt. De te lassen delen worden direct na het inschakelen van de stroom kort iets van elkaar getrokken, waardoor een vlamboog wordt getrokken. Die veroorzaakt de hitte die nodig is om de oppervlakken van de te lassen delen in deegachtige toestand te brengen. Als de lasnaad verwarmd is tot een bepaalde temperatuur, begint het vonken en het oppervlaktemateriaal wordt afgebrand, wat resulteert in een gelijk en schoon lasnaadoppervlak. Na het vonken, begint het forceren waarbij de twee oppervlakken met veel kracht samen worden gedrukt om een goede lasnaad te verkrijgen. Voor een deel bestaat het lasproces uit het uitgloeien van de las, wat belangrijk is voor het eindresultaat van de las.

Kwaliteitssprong

“Ik vond dit een uitstekende investering, omdat we er kwalitatief een goede stap mee maken”, aldus Van den Berg. “Een  lasser kan een vergissing maken of een slechte dag hebben, deze machine last altijd goed. Als de eerste las goed is, maak je de volgende 200 ook goed.”
Voor de toepassing bij Klinger was wel enige aanpassing nodig. Normaal wordt een afbrandstuiklasmachine ingezet voor het verbinden van rechte strips, maar Klinger last een radius: drie of vier delen vormen samen een ring. Hiervoor is een speciaal programma geschreven, waarbij de machine eerst in de eindpositie gaat staan van wat er gelast gaat worden. Dan worden de segmenten tegen de vaste aanslagnokken aan gelegd. Aan weerskanten zitten speciale verschuifbare pennen die op de juiste posities gezet kunnen worden om de ringsegmenten op de goede positie vast te zetten. Vervolgens wordt er gelast. Dat gaat gepaard met een flinke vonkenregen. Hiervoor hebben ze bij Klinger zelf een beschermingskap gemaakt. Ook heeft Klinger het apparaat laten certificeren. Drie medewerkers zijn nu gecertificeerd.

Het lassen gaat gepaard met een flinke vonkenregen. Hiervoor hebben ze bij Klinger zelf een beschermingskap gemaakt.

Het lassen gaat gepaard met een flinke vonkenregen. Hiervoor hebben ze bij Klinger zelf een beschermingskap gemaakt.

De komst van de afbrandstuiklasmachine scheelt een halve lasser en het lassen gaat nu aanmerkelijk sneller. Daarnaast levert de machine dus een betere laskwaliteit. De las moet nadien worden weggeslepen en dat gebeurt handmatig met een slijpmachine. De medewerkers die dat moeten doen, zeggen nu al dat ze liever ringen hebben die van de afbrandstuiklasmachine afkomen dan van de TIG-lassers.

Meer flexibiliteit servicedienst

Van den Berg is heel tevreden over de begeleiding door Laskar Puntlastechniek. De leverancier heeft ervoor gezorgd dat er bij fabrikant Ideal al dertig programma’s zijn gemaakt en grondig getest. Geleidelijk aan zal Klinger zelf meer programma’s toevoegen en deze verfijnen om de bediening van de machine nog eenvoudiger en sneller te maken.
De machine heeft nog een voordeel: de toegenomen flexibiliteit. De afdeling metaal telt tien medewerkers. Zeven hiervan kunnen worden ingeschakeld voor de speciale servicedienst om klanten snel te kunnen bedienen. Zij moeten alle technieken beheersen om ook op zaterdagavond een ring te kunnen produceren. Het is nu niet meer nodig dat zij kunnen TIG lassen. Als ze de afbrandstuiklasmachine maar kunnen bedienen, legt deze de perfecte lassen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Innovaties in puntlassen en stiftlassen

07-03 Laskar Puntlastechniek levert innovatieve oplossingen voor betrouwbare weerstandlasverbindingen in de maakindustrie. Met een scherp…

TechnishowNieuws

Rewigo is dé puntlasmachine voor Industrie 4.0

28-02 Het is te kort door de bocht om Rewigo te bestempelen als het huismerk…

Verbinden

Puntlassen en stiftlassen naar een hoger niveau

05-10 Al meer dan twee decennia voorziet Laskar Puntlastechniek de maakindustrie van innovatieve oplossingen voor…

Verbinden

Super-betrouwbare verbindingen

29-03 Met 25 jaar werkervaring bij verschillende werkgevers, is John Hoeben gepokt en gemazeld in…

Verbinden

Amada Weld Tech verbetert procesbeheersing van puntlassen

06-03 De closed-loop feedback functionaliteit van Amada Weld Tech stelt productiebedrijven in staat om een…

MetavakNieuws

Laskar Puntlastechniek presenteert REWIGO machines op Welding Week

21-09 Weerstandlastechniek is een techniek die al jaren staat voor snel, reproduceerbaar en kosteneffectief. Het…

TechnishowNieuws

Laskar Puntlastechniek kijkt uit naar TechniShow

08-08 Het Laskar-Puntlastechniek team zal onder meer een cobotcel demonsteren, die een draadproduct puntlast. De…

Verbinden

Moderne puntlastechniek maakt het verschil

12-11 Brink Industrial heeft grote stappen gezet op het gebied van puntlastechniek. Laskar Puntlastechniek heeft…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV