All-in-One concept voor buis

Er zijn in de Benelux ruim honderd Adige buislasers operationeel. Maar het programma van de Italiaanse producent BLM Group omvat veel meer dan deze buislasers. Het goed onder de aandacht brengen van dat complete programma van buis- en plaatlasersnijsystemen, zaagmachines, buigmachines, 3D buislasers en buiseindbewerkingsmachines bij de Nederlandse en de Belgische maakindustrie, was een van de redenen voor de oprichting van BLM Group Benelux.

Vele jaren zijn de Adige buislasers in ons land verkocht door het agentschap Van Gameren Technische Handelsmaatschappij. De installatie en de service aan deze machines geschiedde door een derde partij. De naderende pensionering van de agent was een goed moment om de kaarten opnieuw te schudden. In januari 2019 is de Benelux-dochter van BLM Group opgericht, die inmiddels een eigen vestiging heeft betrokken in Veghel. Managing director René Hazenberg, die een belangrijke rol speelt bij het opzetten van de nieuwe onderneming, heeft inmiddels een team van negen personen geformeerd. “Onze klanten hebben nu één aanspreekpartner voor alle aspecten die de machines van BLM Group betreffen”, zegt Hazenberg. “Dat geeft duidelijkheid en dat is wat klanten hebben aangegeven prettig te vinden.”

Voorsprong
BLM Group is marktleider in buislasers, maar heeft de afgelopen jaren diverse andere grote machinefabrikanten tot deze aantrekkelijke markt zien toetreden. Hazenberg: “BLM Group is al jaren actief in buis. In de jaren tachtig produceerden ze al de eerste buislaser. Sinds enige jaren adviseert BLM ook in de boor-zaagmarkt en de laatste jaren stellen ook de markten die door deze traditionele productiemethode worden bediend, zich open voor de buislaser-technologie.” Toch heeft BLM Group in zijn ogen nog altijd een voorsprong. “Technologisch zijn we de markt nog steeds een stap vooruit. Wij maken eigenlijk geen buislasers maar profiellasers. Ze snijden standaard niet alleen rond, vierkant en rechthoekig materiaal, maar ook tal van andersoortige profielen. Dat is uniek te nomen in deze tak van sport. Ook lopen we voorop met de Artube programmeer-software met name in het voorbereidingstraject. Een hele nesting in buisprofiel heb je in deze software snel productiegereed.”

De LT-Free en LT360 zijn oplossingen op basis van een zes-assige robotarm die een laserkop over vijf assen in de ruimte beweegt om 3D-delen hoog nauwkeurig te kunnen snijden.

All-in-one concept
Maar waar BLM Group zich met name mee onderscheidt is het all-in One concept om van een standaard uitgangslengte buismateriaal tot een gebogen, van alle benodigde gaten voorzien halffabricaat te komen. Lasersnijmachine, buigmachine en de nodige software biedt BLM Group allemaal uit één hand, waarbij de software suite BLM Elements een centrale rol speelt om het snijden en het buigen perfect op elkaar af te stemmen. “Het is niet eenvoudig om van een uitgangslengte ruw buismateriaal te komen tot een gebogen product, precies op maat, met alle bewerkingen exact op de juiste positie”, zegt Hazenberg. “Maar wij bieden hiervoor als enige een totaalconcept aan, waarmee gebogen buisproducten in één keer goed worden geproduceerd, wat economisch is bij kleine series. Onze software is dé schakel die zorgt voor ‘first time right’.” Het is vooral dit All-in One concept dat onder de aandacht wordt gebracht bij de Nederlandse maakindustrie. Het zal komend voorjaar worden uitgedragen op de TechniShow, waar BLM Group aan deelneemt met een stand van 200 vierkante meter. Maar de Benelux-dochter is ook op andere manieren bezig de aandacht te trekken. Zo was in oktober een groot aantal Nederlandse maakbedrijven uitgenodigd voor een bezoek aan de huisshow Intube van BLM Group in Italië. Verspreid over veertien dagen gaven zo’n 70 deelnemers uit de Benelux, die 25 bedrijven vertegenwoordigden, aan die uitnodiging gehoor. Zij maakten kennis met de moderne Industrie 4.0 fabriek van BLM en het geautomatiseerde warehouse. En natuurlijk ook met alle producten van de BLM Group.

LT360 Fiber robotsnijsysteem
Tijdens deze huisshow – en ook enkele weken later op de Blechexpo – heeft BLM Group een lasersnijsysteem voor gebogen en gevormde producten geïntroduceerd. Deze LT360 is een afgeleide van de eerder ontwikkelde LT-Free. Beide systemen zijn ontwikkeld om 3D-delen zoals getrokken plaatmetalen, hydrogevormde delen, gebogen buizen et cetera te snijden. Snijbewerkingen in gebogen, getrokken en gevormde delen komen in de praktijk voor in bijvoorbeeld de automobielindustrie (uitlaatsystemen) en apparatenbouw (kookplaten). In een conventioneel, vaak handmatig bewerkingsproces zijn de vaak hoge toleranties niet haalbaar. De markt vraagt daarom naar oplossingen die niet alleen een hoge nauwkeurigheid garanderen, maar ook de productietijd sterk verkorten. De LT-Free en LT360 zijn oplossingen op basis van een zes-assige robotarm die een laserkop over vijf assen in de ruimte beweegt om 3D-delen hoog nauwkeurig te kunnen snijden. De delen kunnen worden vastgehouden door een tweede ondersteunende robot of op een werk- of wisseltafel worden opgespannen.

De Artube programmeer-software speelt een centrale rol om het snijden en het buigen perfect op elkaar af te stemmen.

Lasertube-familie
De LT-Free- en LT360-systemen maken deel uit van de Lasertube-familie van BLM Group waaruit een aantal karakteristieke functies zijn overgenomen, zoals Active Piercing om de piercing te controleren en Active Focus om de focuspositie automatisch aan te passen ten opzichte van het snijmondstuk. Daarnaast zijn er Active Gripper voor bediening van automatische onderdeelkleminrichtingen tijdens de bewerking en Active Power, een meetsysteem dat het nodige vermogen berekent. Voor programmering wordt het softwaresysteem ArtCut ingezet, een onderdeel van BLM Elements. Dit is een krachtig CADCAM systeem dat eenvoudig te gebruiken is en dat op een eenvoudige en intuïtieve manier offline programmering en simulatie mogelijk maakt. Simulaties worden gebruikt om de asbaan te controleren en automatisch botsingen van de kop met het onderdeel of met andere machine-elementen te voorkomen. De lasertechnologie met de actieve functies en de database van snijparameters omvatten vele tientallen jaren ervaring in lasersnijden van BLM Group, waarmee de machineproducent zich onderscheidt op het gebied van tubeprocessing. Dankzij de inzet van een automatisch laad-/losstation is een efficiënte non-stop cyclus mogelijk, die 24/7 inzetbaar is en een betrouwbare, constante productiviteit garandeert.

Procesmatige benadering
René Hazenberg benadrukt dat BLM Group vooral in het hele proces, heel goed is. En dit is ook precies manier waarop de klanten worden benaderd. “We gaan procesmatig met hen aan de slag. Samen met de klant brengen we zijn hele proces in kaart en dragen daarvoor dan een efficiënte oplossing aan. Zo komen we vanuit de advisering tot een mooie samenwerking.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

TechnishowNieuws

Metaalbewerken is geen rocketscience

24-08 Partsupply is een bedrijf dat zich bezig houdt met de fabricage van maakdelen voor…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X