Arendsen Plaatwerk versterkt machinecapaciteit, nieuwe hal in gebruik

0

Arendsen Plaatwerk in Ulft boekt al jaren een geleidelijke groei. Om deze gezonde ontwikkeling voort te kunnen zetten, zijn dit jaar diverse investeringen gedaan. In de productiehal zijn een nieuwe lasersnijmachine van Trumpf, twee kantbanken van Bystronic en een SafanDarley schaar (4 meter) geïnstalleerd. Bovendien is de productieruimte uitgebreid met een extra hal van 1500 vierkante meter.

Die uitbreiding was nodig met het oog op de komst van de nieuwe machines, die allemaal een plek hebben gekregen in de bestaande productieruimte. De las- en constructiewerkzaamheden zijn daarom verhuisd naar de nieuwe hal aan de achterzijde van het bedrijfsterrein. “We groeien nog steeds in las- en constructiewerk”, zegt directeur Michel Ruesink. “Deze werkzaamheden worden steeds meer buiten de deur gelegd en daar kunnen wij met onze nieuwe mogelijkheden goed op inspelen. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe lastafels, bovenloopkranen en hefmiddelen om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken.

Lasersnijcapaciteit uitgebreid
Op de oude plek van de lasafdeling staat nu de nieuwe lasersnijmachine TruLaser 5030 met Liftmaster. Het is de tweede lasersnijmachine bij Arendsen Plaatwerk (naast de 5 kW 6×2 m machine). De nieuwe lasersnijder (werkbereik 3×1,5 m) is uitgerust met een 6 kW CO2 laserbron en tal van opties, zoals Cool-line, en een automatische nozzlewisselaar. De bedden kunnen eenvoudig en snel worden gewisseld met een kraan, zodat het tijdrovende wisselen van de kammen bij het snijden van verschillende materialen (staal, RVS  en aluminium) niet meer hoeft. De uitbreiding van de lasersnijcapaciteit was volgens Ruesink noodzakelijk: “We zaten goed vol. Nu kunnen we veel sneller schakelen en leveren.”

Dat geldt ook op het gebied van kanten. De kantcapaciteit is uitgebreid met twee Bystronic kantbanken: een nieuwe Bystronic Xpert 400/6200 (6 meter) met buighulpen en een gebruikte Xpert 100/3100. Dat brengt het totaal op 8 kantbanken met een maximum bereik van 8 meter.

De Achterhoekse toeleverancier heeft hiermee haar capaciteit, efficiency en productiviteit flink opgevoerd. “Tevens is er meer rust gekomen in de hele werkplaats, dat is goed in de bewerkingsprocessen terug te zien”, aldus Ruesink.

Arendsen Plaatwerk is gespecialiseerd in het knippen, ponsen, lasersnijden, buigen, kanten, lassen en assembleren van metaalproducten. Het bedrijf is actief in tal van marktsegmenten zoals agro-food, afwateringstechniek, gevel-, staal- en machinebouw, magazijn- en interieurinrichting, transport, logistiek, voedingsindustrie, ovenbouw, milieu- en installatiesector. De investeringen in de machinecapaciteit en de uitbreiding van de productieruimte onderstrepen de ambitie van Arendsen om haar positie in plaatverwerkend Nederland verder te verstevigen en uit te breiden. Die koers zal ook volgend jaar worden voortgezet. In 2016 zal het verder automatiseren van de werkvoorbereiding het hoofdthema zijn, met als doel de orders zo snel en efficiënt mogelijk in productie te krijgen en de doorlooptijden te verkorten.